Home Kuchyně a jídelna inspirace Kuchyň v paneláku – jak ji zařídit funkčně?

Kuchyň v paneláku – jak ji zařídit funkčně?

by Martin Stropko

Zařizování panelákové kuchyně je jako logická hra, na jejímž konci je výhra v podobě plně funkční místnosti, ve které bude radost vařit. V paneláku bývá problém hlavně s nedostatkem místa, a proto si dobře rozmyslete, co všechno v kuchyni potřebujete, a kolik času v ní budete trávit.

kuchyna_virion

Tvar linky a organizace práce

Do úzkých místností je ideální dvouřadá kuchyň, protože poskytne dostatek místa pro skříňky i spotřebiče. Ulička však musí být široká alespoň 120 cm. Díky tomu se do kuchyně vejde více lidí, vše budete mít po ruce a pohodlně otevřete všechny skříňky a zásuvky. Pokud máte k dispozici jen jednu stěnu, pořiďte kuchyň jednořadou. Ta však neposkytuje příliš pohodlí a je vhodná spíše pro ty, co moc nevaří. Není možné dodržet doporučovaný trojúhelník sporák-lednice-dřez a vše se zdá být daleko. Délka pracovní plochy nesmí klesnout pod 70 cm, abyste měli dost místa pro přípravu potravin.

Kuchyňská linka má být zařízena logicky. Cesta začíná u lednice a skříně na potraviny, pokračuje přes pracovní plochu pro odložení potravin, dřez, větší pracovní plochu pro přípravu jídla, sporák a končí plochou pro odložení horkých nádob. Do malých kuchyní se hodí i kuchyňská linka ve tvaru písmena L. V místnosti totiž bude volný roh pro jídelní stůl. Sporák, lednice a dřez by měly tvořit trojúhelník, jehož strany mají být dlouhé 90 – 275 cm. Součet délek by neměl být menší než 366 cm, ani větší jak 793 cm. Jinak se v kuchyni dost naběháte. Cesty trojúhelníku nesmí narušovat žádný předmět ani průchozí koridory. Také je nutné vyřešit dobře rohovou skříňku tak, aby věci v ní uložené byly snadno přístupné. K tomu pomůže otočný turniket.

kuchyna_oran

Chytré doplňky a kuchyň

Množství volného prostoru ovlivňuje tvar linky, použité barvy i způsob otevírání skříněk. Do malého prostoru patří světlé odstíny, tmavé ho zmenšují. Výmalba by navíc měla ladit s ostatními prvky kuchyně. Prostor opticky zvětšíte lesklými povrchy. Pro horní skříňky jsou lepší výsuvná dvířka, o která se nebudete bouchat do hlavy. Pokud se do kuchyně vejde jídelní stůl, je k němu výhodná rohová lavice, která poskytne další úložný prostor.

kuchyna_sylrona

V panelákové kuchyni je také všechno slyšet. Abyste nebudili ranní přípravou snídaně rodinu ani sousedy, je třeba vzniku nežádoucích zvuků zabránit. Ke skříňkám pořiďte tiché dojezdy zásuvek a tlumiče dvířek s automatickým dovíráním. Důležité je také dobré rozmístění veškerého kuchyňského nádobí. K tomu pomůže například drátěný program a různé vnitřní organizátory.

kuchyna_fayra

Kuchyňské spotřebiče do malého prostoru

Místo ušetří chytře zvolené a vhodně umístěné spotřebiče. Ty vybírejte spíše zabudované. Sporák vyměňte za varnou desku. Pokud moc nevaříte, postačí vám troj i dvouplotýnková. Nad varnou desku umístěte digestoř. Pokud nemáte centrální odsávání, vyberte recirkulační bez odtahu do komína. Ta odsává pouze pachy a pára v místnosti zůstává, takže je potřeba větrat, aby se nezačaly tvořit plísně. Také nezapomeňte na pravidelnou výměnu filtrů. Volte digestoř vestavnou do horní skříňky, případně výsuvnou. Volbou komínové byste se totiž připravili o jednu horní skříňku.

kuchyna_arryn

Troubu a mikrovlnku umístěte nad sebe. Dno trouby by mělo být maximálně 70 cm nad zemí, aby i mikrovlnka byla v rozumné výšce. Díky myčce pak nebudete potřebovat velký dvoudřez a místo pro odkládání umytého nádobí. Postačí vám jen menší umyvadlo pro oplachování ovoce a zeleniny. Navíc ušetříte spoustu času, který byste jinak museli věnovat mytí nádobí. Pokud nemáte na chodbě nebo v koupelně místo na pračku, myslete i na ni. Aby v kuchyni nerušila svým vzhledem, kupte pračku vestavnou.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť