Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Svítí vaše stolní lampa pořádně?

Svítí vaše stolní lampa pořádně?

by Martin Stropko

Stolní lampa je především pracovní nástroj, který vám při nedostatku světla posvítí na stůl či knížku. Lampa se však může stát i ozdobou místnosti. Vybírejte podle toho, kde bude postavená, a pro jaký účel bude sloužit.

stolna_lampa_1

Kvalita a bezpečnost především

Při výběru dbejte na bezpečnost, a to hlavně u lampy do dětského pokoje. Všechny informace najdete na štítku od výrobce. Jsou tam uvedeny její rozměry, použité materiály, druh zdroje, typ závitu objímky, maximální výkon ve wattech, stupeň izolace, stupeň zabezpečení proti úrazu elektrickým proudem a informace o maximálním příkonu žárovky, kterou můžete do lampičky našroubovat.

Dvojitá izolace se označuje dvojitým čtverečkem, ochrana proti vodě a prachu písmeny IP a číselnou hodnotou. Čím je vyšší, tím je vyšší i ochrana. Lampy do koupelen by měly mít označení alespoň IP 44. Dokonale vodotěsné a prachotěsné pak IP 68. Lampa musí mít homologaci, tedy prohlášení o shodě, které povoluje prodej výrobku na našem trhu.

stolna_lampa_2

Jaká lampa je ideální?

Důležitý je zdroj a výkon světla a druh závitu na objímce. Rozhodně nevyměňujte žárovku za silnější než udává výrobce, protože teplo, které vydává, by mohlo spálit objímku a způsobit zkrat. Dobrou žárovkou snížíte spotřebu energie. V současné době jsou nejlepší volbou pro úsporu LED žárovky. Dejte však pozor na spektrální složení světla. Intenzita světla pro čtení, kreslení či studium by měla být asi 300 luxů, na drobné a detailní ruční práce až 500 luxů. Teplota by měla být 5000 – 7000 Kelvinů. Jestli budete lampu používat pro různé činnosti, měla by mít otočné stínidlo a ramenní kloub, abyste ji mohli nastavit do potřebné polohy.

stolna_lampa_3

Vhodná je také lampa se stmívačem, kterým si nastavíte intenzitu světla podle přání. Díky tomu zbytečně nenamáháte oči a nemusíte často měnit žárovku. Lampu nastavte tak, aby vás neoslňovala. Při čtení, psaní, rýsování i práci na počítači stačí slabší zdroj, protože lidské oko snese intenzivní umělé osvětlení jen po určitou dobu. Design je čistě na vás. Vyberte si takovou lampu, která se vám bude líbit a bude se hodit do vašeho interiéru. V případě lampy postavené na stole by neměl být design upřednostněn před funkčností.  Pokud víte, že se vám všechno brzy omrzí, pořiďte si lampu s vyměnitelným stínidlem.

Proč záleží na barvě světla

Světlo má být plnospektrální a barevně co nejpodobnější slunečnímu světlu. Musí tedy obsahovat správné barevné složky. Denní světlo obsahuje všech sedm barev duhy. Žárovky a zářivky mají nadbytek červené, žluté a oranžové a chybí v nich hlavně modrá a fialová. Zářivky jsou úzkospektrální a nesvítí spojitě. Blikají asi 50x za sekundu, což vědomě nezaregistrujete, ale na váš mozek a oči to působí negativně.

fcc55001882e14376946b109602d7ff8.image.1400x1200

Barvy s větší vlnovou délkou, tedy právě ty, kterých je v žárovkách nadbytek, mají výrazné stimulační účinky a udržují organismus v permanentním stresu. Také mají negativní vliv na zrak, psychickou pohodu a celkovou vitalitu. Plnospektrální žárovky mají index podání barev (CRI nebo Ra) vyšší jak 90 a barvu světla denní bílou. Jejich světlo má pozitivní vliv na lidské zdraví.

stolna_lampa_4

Modrá barva obsažená ve světle plnospektrálních žárovek i slunečního záření omezuje tvorbu melatoninu. Ten se tvoří při nedostatku světla. Jedná se o hormon, který tlumí organismus a připravuje tělo ke spánku. Díky omezení jeho tvorby se tak budete cítit méně unavení a lépe se budete soustředit na práci.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť