Home Bydleme zdravě! 6 chladivých rad a tipů do horkého léta

6 chladivých rad a tipů do horkého léta

by Martin Stropko

V našem podnebí nejsme na teploty nad 30 °C zvyklí. Někdo je snáší lépe, někdo hůře. Spousta lidí je z horka unavených, vyčerpaných, nervózních a podrážděných. Co tedy dělat, abychom si to teplo užili, než zase přijde zima? Nejlepší je přečkat vedra u vody, ale co když musíte sedět celý den v práci? Jak se ochladíte tam? Když dodržíte pár jednoduchých zásad, tak pro vás horko nebude takový problém.

1. Větrejte s rozumem

Vzduch se pohybuje z teplejšího prostoru do chladnějšího. Jestli máte doma chladněji než venku, tak by bylo logické nechat okna zavřená. Mírný průvan a hlavně čerstvý vzduch je však potřeba, abyste se mohli soustředit na práci. A právě větráním velmi účinně vyměníte vydýchaný a horký vzduch za čerstvý. Proto větrejte, ale s rozumem. Místnost vyvětrejte hlavně brzy ráno a večer, když je trochu chladněji. Přes den nechte otevřené dveře mezi místnostmi a do chladnější chodby.

Máte v místnosti dvě okna? Pak jedno otevřete dokořán a druhé méně, třeba jen na ventilačku. Dvěma různě velkými průduchy začne rychle proudit vzduch a bude se ochlazovat. V chladnější místnosti otevřete okno jen na škvírku, v místnosti, kterou chcete ochladit, zase otevřete okno dokořán. Opět se objeví průvan, který s sebou přinese chladnější vzduch.

2. Dopřejte si relax

Tahle rada se vám bude líbit. Důležité je se v horku nepředřít. Nesnažte se ve vedru lámat jakékoliv rekordy, ať už sportovní nebo pracovní. Zvolněte a omezte všechny namáhavé činnosti venku, nebo je přesuňte na chladnější část dne, tedy na brzké ráno. Když už musíte být venku, choďte pomalu a dělejte si krátké přestávky ve veřejných budovách, které bývají klimatizované. Nebudete se tolik potit a srdce bude lépe zvládat zátěž. Také se snažte vyhýbat slunci a využijte každého stínu.

Jestli máte volno, natáhněte se do stínu na lehátko a sem tam se smočte v bazénu. Pro ochlazení využijte i zahradní sprchu, mlžicí sadu nebo postřikovač na trávník. Každý zdroj vody přinese vytoužené ochlazení. Při koupání se nezapomeňte natřít voděodolným krémem s pořádným UV filtrem, ať se nespálíte od sluníčka.

V horku otékají nohy i těm, kteří s tím jinak nemívají problémy. V práci je při sezení dejte na vyvýšené místo, třeba na bedýnku, pár knih nebo na stůl. Nohám prospějí i častější procházky po místnosti nebo pár dřepů. Do mrazáku dejte na hodinku balíček vlhčených kosmetických ubrousků a jimi si pak potřete nohy od kolen dolů a zpět. Nebo strčte nohy pod studenou vodu. Rozproudíte krevní oběh a ještě se ochladíte.

atreo_lehatko_cierna_siva_hlavny

 

3. Oblečte se do pohody

Neoblékejte si upnuté oblečení. Místo těsných topů a kalhot volte volné střihy, rozšířené kalhoty, delší sukně po kolena nebo lehce pod ně, moderní široké ethno topy, haleny, nebo trika. Pokud se nechcete upnutého oblečení vzdát, oblečte si tílko či tričko z bavlny nebo jiného přírodního materiálu, které lépe saje pot a je prodyšné a chladivé.

Ve vedru se vyhněte oblečení z umělých materiálů a směsí. Nejlepší je bavlna, která dobře odvádí pot, saje a chladí. Akorát se snadno mačká… Využít můžete i sportovní funkční prádlo, které také dobře odvádí pot a chladí. Pokud je tělu příjemně, je vhodné ho izolovat od jeho okolí tak, aby nevychladlo a nepřehřálo se. Zabalte se do lehké látky, třeba kašmíru, hedvábí, bavlny nebo lnu. Volte dlouhý rukáv, abyste zakryli co největší část kůže a nezapomeňte na pokrývku hlavy. Ideální je slamák.

4) Chladit, chladit, chladit

Teplo i chlad přichází od nohou a od hlavy. V případě vysokých teplot tedy ochlazujte nohy a zátylek. Kapesník namočený ve studené vodě a přiložený na zátylek je velice osvěžující, podobně jako nohy strčené do „lavoru“ ledové vody. Kromě ochlazení nohou (od nohou jde zima) pomáhá i ochlazení tepny na zápěstí. S ochlazováním venku pomůže i voda v rozprašovači nebo ve spreji, který z ní vytvoří příjemně osvěžující mlhu.

V bytě vás ochladí klimatizace nebo větráky. Stropní ventilátor (pokud v bytě je) nastavte proti směru hodinových ručiček. Většina modelů by to měla umět. Ventilátor nebude foukat od stropu do místnosti, ale naopak nasávat nahoru chladnější vzduch od podlahy, díky čemuž jej v místnosti promísí. Venku využijte malých větráčků do ruky nebo módní vějíře.

Chcete malou soukromou klimatizaci? Naplňte si sklenici po okraj ledem, a pak si ji dejte blízko k ústům a vydechujte do ní vzduch. Horký vzduch se díky ledu ochladí, a protože jediná možnost, jak se může dostat ze sklenice, je přes otvor poháru, tak vám ledový vzduch příjemně osvěží obličej.

picid_781353_type_color_image

 

5. Nezapomeňte na pití

Nepodceňujte příjem tekutin. Při vysokých teplotách se po jisté době ztrácí pocit žízně, takže pijte pravidelně. V klimatizovaných místnostech pijte více, protože dýcháte suchý vzduch a máte tak vyšší ztrátu vody. Venku si s sebou noste pití a pijte po menších doušcích. Vyhněte se přeslazeným nápojům a nápojům s kofeinem, které odvodňují organismus. Nepijte příliš chladné nápoje. Při pití příliš studeného i horkého nápoje se zpotíte a ztrácíte vodu z těla.

Pijte čistou vodu, slabé čaje a jednu minerálku na doplnění minerálů, které vypotíte. Nejlépe vás zchladí vlažná minerálka nebo čaj. Sklenka piva nebo vinného střiku ve stínu či při podvečerní relaxaci dokáže tělo ochladit, protože alkohol roztahuje periferní cévy. S alkoholem to však v horku a na sluníčku nepřehánějte.

Vyhněte se balené vodě z plastových láhví a nápojových automatů. V horkém prostředí se ve vodě rychle přemnoží nezdravé bakterie. Vypitím zkažené vody si říkáte o průjem a jiné nepříjemnosti. Jak poznat, že se voda v barelu zkazila? V místě hladiny vody se vytvoří biofilm, tedy takový trošku slizký kroužek. Takovou vodu raději nepijte.

Hlava vás nemusí bolet jenom z dehydratace a sluníčka, ale i z vysoké koncentrace přízemního ozonu O3. Kvůli ozonu se vám může i špatně dýchat. Jestli jste na něj citliví, měli byste při hodnotách nad 180 µg.m-3 zalézt pod střechu nebo vyrazit na hory. Aktuální hodnoty ozonu zjistíte na mapě znečištění ovzduší. Při bolesti hlavy zvyšte konzumaci nealkoholických nápojů a nevystavujte organismus nadměrně vysokým teplotám.

395

6. S ochlazováním pomůže i správný jídelníček

Obecně platí, že mírně slaná jídla vyhánějí přebytečnou horkost z těla lépe než jídla slazená. Pokud si nakrájíte na talířek rajče a trochu si ho osolíte, s vaším tlakem to nepohne, ale možná vám bude o něco méně horko.

A co v horku jíst? Vyhněte se těžkým a smaženým jídlům a dejte si raději něco lehkého, třeba zeleninový salát. Některé potraviny vás podle čínské medicíny zahřejí a jiné naopak ochladí. Organismus ochlazují třeba jogurty, zakysané mléko nebo studené polévky, třeba španělské gazpacho či balkánský tarator.

Ovoce a zelenina s velkým obsahem vody vám zase pomůže se zavodňováním. Jsou to třeba melouny, salátové okurky, ředkvičky nebo rajčata. Banány zase obsahují hodně draslíku, který v létě ztrácíte pocením. Z bylinek vás ochladí a osvěží máta nebo meduňka. Potraviny bohaté na sacharidy vám zase pomohou v boji proti vyčerpání. Jsou to například vařené brambory nebo těstovinové saláty.

Jak se v horkých letních dnech chladíte vy? Podělte se o své chladivé tipy s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť