Home Obývák inspirace Jak na osvětlení v obývacím pokoji? Poradíme Vám!

Jak na osvětlení v obývacím pokoji? Poradíme Vám!

by Martin Stropko

V obývacím pokoji nestačí jen jedno centrální světlo, které vám zajistí, abyste po cestě do sedačky o něco nezakopli nebo si nenarazili holeň o odkládací stolek. Potřebujete i světlo za televizi, které omezí bolest očí při dlouhodobém sledování oblíbených filmů a pořadů, ale i doplňková a dekorační světla, která se postarají o navození správné atmosféry. Světla volte vždy tak, aby ladila s celkovým stylem místnosti. Jestliže chcete, aby k sobě všechna světla pasovala, vybírejte světelné soustavy, které jsou složené ze dvou, tří i více svítidel ve stejném designu.

 

LED žárovky vedou

Pokud obývák teprve plánujete, rozmyslete si dobře rozmístění veškerého nábytku a navrhněte podle něj elektroinstalaci. Vyhnete se tak následným kabelům roztahaným všude po zemi. K navození jiné nálady však postačí i několik lampiček s různě barevnými stínítky nebo různobarevným světlem. V dnešní době je nejlepší do všech svítidel volit LED žárovky, které mají velmi nízkou spotřebu energie a dlouhou životnost. Jejich výhodou je i okamžitý náběh a plná svítivost hned po zapnutí.

Ve srovnání s klasickou žárovkou vydávají LEDky daleko méně tepla a nevadí jim ani časté zapínání a vypínání. Pro relaxaci stačí žárovky se světelným tokem do zhruba 400 lm, pro práci a čtení jsou vhodné žárovky s hodnotou nad 700 lm. Pro centrální svítidlo zvolte silný zdroj se světelným tokem nad 900 lm. Pro běžné potřeby a relaxaci je ideální barva světla v rozpětí 2 500 – 3 200 K (teplá bílá), pro práci pak chladnější tóny nad 3 500 K.

 

Jaká svítidla nesmí v obýváku chybět?

Hlavní stropní světlo slouží spíše jako orientační. Může se jednat o klasický lustr, bodová stropní světla či přisazená stropní svítidla. Velikost svítidla a jeho typ volte podle velikosti pokoje a výšky stropu. Pro nižší strop jsou vhodná přisazená světla a bodovky, pro vyšší stropy lustry. Další nasvětlení pak závisí především na tom, co všechno v obývacím pokoji děláte.

K sedačce nebo křeslu byste si měli pořídit stojací lampu na čtení. Jestliže máte v obýváku pracovní kout, tak si na stůl postavte stolní lampičku. Čtecí i stolní lampa by měly mít pohyblivé rameno i stínítko. Lampa vás nesmí oslňovat a světlo by se mělo co nejvíce blížit dennímu. Dejte si pozor, abyste při četbě neměli žárovku přímo v zorném úhlu očí. Svítidlo umístěte takovým způsobem, aby světlo dopadalo na stránky z boku nebo zpoza hlavy.

 

 

Při sledování televize i při práci na počítači je potřeba snížit nepříjemný kontrast jasu obrazovky a tmavého okolí. Zmírníte tak zrakovou únavu. Dobré je osvětlit zeď za televizorem nebo prostor za monitorem měkkým a tlumeným světlem. Ideální je osvětlení kolem obrazovky, kterého docílíte pomocí LED pásků. Některé modely televizí už mají takové světlo zabudované a osvětlují zeď za sebou. Řešením je také lampička, jejíž světlo se odráží od stropu nebo od stěny. Na obrazovce by nemělo docházet k odleskům světelných zdrojů (umělé osvětlení, okno).

Do obýváku si pořiďte i doplňková a dekorační světla, kterými osvětlíte určitá zákoutí a vitríny, případně obrazy. Nasvítit můžete i různé výklenky, stropní podhled nebo nábytek. Tato světla poslouží především k navození správné atmosféry, takže volte spíše LED pásky, které umožňují změnit barvu a intenzitu světla. Využijte různé stojací a stolní lampy, nástěnná svítidla a světelné římsy. Osvětlení může být zabudované i v obývacích a televizních stěnách.

 

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť