Home Ložnice inspirace 7 tipů, jak zařídit malou ložnici

7 tipů, jak zařídit malou ložnici

by Martin Stropko

Ložnice má být oázou klidu a pohody, takže by neměla sloužit jako pracovna ani skladiště nepotřebných věcí. Co nemusíte, to do ní nedávejte. Patří do ní jen postel a noční stolky, případně ještě šatní skříň, pokud na ni nikde jinde nemáte místo. Vše ostatní se snažte uskladnit jinde. Podle odborníků na ergonomii existuje spousta pouček, kolik kde má zůstat místa, ale v malé ložnici je často musíte ohnout podle svých potřeb a možností. Jaké tipy a triky můžete při zařizování mini ložnice vyzkoušet?

 

1) Udržujte pořádek

Tak jako v každé jiné malé místnosti, i v maličké ložnici je potřeba udržovat pořádek a zbavit se všech nepotřebných věcí, které jen zbytečně zabírají místo. Čím méně věcí v ložnici bude, tím lépe. A pokud se vám podaří něco prodat místo toho, abyste to vyhodili do kontejneru, tak vyděláte i nějakou tu korunu.

2) Využijte prostor až ke stropu

Jestliže musíte mít v ložnici šatní skříň a ve zbytku bytu již nemáte moc místa na úložné prostory, volte skříň s výškou až ke stropu, abyste využili každý možný centimetr. K tomu vám lépe poslouží skříň vyrobená na míru. Skříň by měla mít posuvné dveře, a jelikož se jedná o velkou masu materiálu, měla by být ve světlé barvě, aby opticky nezahltila celý prostor. Zrcadlo raději schovejte do skříně.

3) Použijte světlé barvy

Do malé ložnice se pro optické zvětšení doporučuje zrcadlo. Z hlediska feng šuej a toků energií by však nikdy nemělo stát tak, aby se v něm odrážela postel a vy samotní, což je v malé ložnici těžké dodržet. Raději s ním tedy moc nepracujte a volte správné barvy, nejlépe světlé pastelové odstíny. Malé místnosti oživí jasné, svěží a světlé odstíny, lesklé materiály i povrchy a jednoduché a čisté linie. Do ložnice se hodí třeba kombinace světlé dřevěné podlahy, bílého stropu a jemně olivově zelených nebo světle žlutých stěn. Navíc je potřeba zvolit i správnou barvu povlečení.

 

4) Noční stolky pověste na zeď

Když nemáte místo na klasické noční stolky, můžete místo nich použít poličky pověšené na zeď nebo rozšířené čelo postele. Neměly by vám však viset nad hlavou, protože byste se pod nimi nemuseli cítit nejlépe. Stolek nemusí být nijak velký, záleží na tom, co všechno na něj chcete odkládat. V malé ložnici se však raději trochu uskromněte. Místo lampiček pak můžete zvolit bodová závěsná světla a ušetřit tak místo na stolcích.

5) Zvolte správnou velikost postele

Dobře si promyslete, jak velkou postel potřebujete. Ideální je, aby měl každý pohodlný přístup do postele ze své strany. Jestliže je pro vás pohodlný přístup důležitý a vystačíte si s menším prostorem ke spánku, můžete zvolit menší šířku postele. Pokud zůstanete u větší šířky postele, která bude doslova ode zdi ke zdi, musíte se připravit na mnohdy akrobatické kousky a časté přelézání partnera, kterého tím můžete v noci rušit a budit.

6) Využijte prostor pod postelí

Prostor pod postelí by měl zůstat volný, pokud ale máte malý byt a nedostatek úložných prostor, budete nejspíš muset pod postel uskladnit některé sezónní věci. Buďto je naskládejte do různých krabic a boxů, nebo využijete úložnou zásuvku, kterou koupíte spolu s postelí ve stejném designu. Nesnažte se zaplnit veškerý možný prostor na výšku, protože mezi roštem a krabicemi musí zůstat dostatečná mezera, kterou bude proudit vzduch. Jen tak bude moci matrace „dýchat“. Pokud je ložnice opravdu malá a do zásuvky byste se pohodlně nedostali, volte postel s úložným prostorem, který je přístupný po odklopení roštu s matrací. Když nepotřebujete využívat prostor pod postelí, volte raději postel s jednoduchou konstrukcí, která vypadá lehce a vzdušně.

 

7) Vytvořte úložný prostor u stropu

Na zeď nad hlavou nic nevěšte, protože by se vám pak mohlo špatně spát. Pokud však máte vysoký strop a možnost přestavby, udělejte u stropu podhled ze sádrokartonu a vytvořte v něm úložný prostor na sezónní věci. Do podhledu můžete zabudovat i hlavní světlo a po okrajích barevné LED pásky, které poslouží jako dekorační osvětlení, které v ložnici vytvoří útulnou atmosféru.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť