Home Předsíň inspirace Jak efektivně zařídit předsíň

Jak efektivně zařídit předsíň

by Martin Stropko

Na předsíň se při celkovém zařizování domova často hledí jako na nejméně potřebný prostor, kterému netřeba věnovat tolik pozornosti, jako zbytku interiéru.. Opak je ale pravdou, protože předsíň dokáže naladit příchozí návštěvu a příjemně uvítat navracejícího se obyvatele domu nebo bytu. Skloubit všechny funkční, praktické a estetické požadavky ale není snadné, protože velikost daného prostoru bývá velmi omezená.

Malá předsíň potřebuje především světlo

Jelikož je většinou předsíň velmi malá, spočívá nejdůležitější požadavek v dodání dostatečného množství světla, aby nebyla tmavá a nepůsobila ponuře. Určitě je tedy vhodné vyvarovat se vymalování pouze tmavými barvami, které by prostor ještě více opticky zmenšily. Pomoci si také lze umístěním zrcadla či skleněných doplňků. Pokud je to možné, je nejlepší přivést do předsíně přirozené světlo okny, prosklenými plochami či účelně řešenou zdí z luxfer apod. Co se týče konkrétních barev, sázkou na jistotu jsou teplé odstíny – především žlutá a oranžová. U větších předsíní je možné experimentovat s kontrastním využitím sytých a méně výrazných barev, čímž lze dosáhnout svěžího a moderního stylu.

 

Odkládací a úložné plochy jsou důležité

Nábytek, jeho velikost a rozmístění je taktéž pro předsíň zásadní téma. Chybět by v ní proto určitě neměl botník a věšák, což jsou součásti vybavení, které lze pořídit samostatně nebo jako komplexní předsíňovou stěnu. Jestliže to dispozice prostoru dovolují, přijde vhod i komoda, případně šatní skříň, kam se schovají nepoužívané svršky, aby věšák nebyl zbytečně přeplněný. Nepořádek a chaos je velkým nepřítelem příjemného bydlení. Na to je třeba pamatovat. Další nezbytností je i zrcadlo, které by mělo být dostatečně velké, aby se v něm mohl člověk vidět celý. Velkým otazníkem je stolička či menší lavička, kterou ocení nejen starší lidé. Ne vždy se však do předsíně vejde, a tak je dobré hledat alternativní možnosti, například v podobě sklopných sedátek instalovaných na stěnu.

Nezapomínejte také na drobnosti, které jsou však vysoce praktické. K těm nejdůležitějším se určitě řadí odkládací nádoby na deštník či také na klíče, případně na další nezbytnosti, jako je například obouvací lžíce.

Ve velké předsíni oceníte vestavěný nábytek

Pokud patříte mezi ty šťastné, kteří si mohou dovolit díky dispozicím předsíně umisťovat do ní téměř jakýkoliv nábytek, volte raději vestavěné varianty, jimiž lze zaplnit i atypické prostory. Navíc jsou velmi moderní a mohou místnost využít až ke stropu, aniž by měl uživatel pocit, že na něho nábytek „padá“. Do skříní je pak možné uložit sezónní vybavení, v některých případech i nenápadně schovat pračku, když v jiných místnostech překáží. Vestavěné skříně je možné nechat vyrobit na míru, čímž lze dosáhnout naplnění všech představ, které o předsíni jako takové máte. S posuvným systémem zavírání dvířek, který je možné využít, navíc ušetříte místo a je mnohem bezpečnější variantou, než klasický způsob, kdy se o otevřená dvířka mohou lidé snadno poranit.

 

Koberec není pro předsíň vhodný

V neposlední řadě je také při zařizování předsíně nutné přemýšlet o podlaze. Koberec je nepraktické řešení, protože jeho případné čištění zabírá spoustu času. Nejpříhodnější jsou proto dlaždice, linoleum nebo plovoucí podlaha z PVC materiálů, zkrátka povrch, který lze snadno vytřít mopem či hadrem. Říká se, že předsíň je nejšpinavější místností obydlí, tomuto poznatku je proto třeba uzpůsobit materiály, které chcete do interiéru použít. Musí být tedy nejen kvalitní, pěkné, ale také lehce udržovatelné.
I když je předsíň opomíjenou a podceňovanou místností, doporučuje se neodbýt proces jejího zařizování, aby pocit ze vstupu do domu nebo bytu byl co nejpozitivnější.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť