Home Netradiční bydlení Působení barev v interiéru na člověka

Působení barev v interiéru na člověka

by Martin Stropko

Barvy v interiéru dokáži ovlivňovat náladu i pocity člověka. Doma se samozřejmě chceme cítit příjemně a bezpečně, a podle toho bysme si měli vybírat i barvy jednotlivých pokojů. Teplé barvy mohou vyvolávat jiné emoce než studené barvy a jasné barvy mohou vyvolávat jiné pocity než tlumené barvy. Vše záleží na tom, jak jsou psychologické účinky barev využity. Poradíme vám, jak si vybarvit bydlení, abyste v něm měli příjemnou atmosféru.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Neutrální bílá

Symbolem čistoty a nevinnosti je neutrální bílá, kterou nic nepokazíte. Nebo, že by to nebyla tak úplně pravda? Pokud to s bílou přeženete, může interiér působit neosobně a chladně. Tato barva je jako stvořená na to, aby se kombinovala s dalšími , o něco živějšími odstíny. Celkový dojem z místnosti ale pochopitelně závisí i od barvy nábytku a doplňků. V kombinaci s modrou nebo zeleou se hodí do ložnice, pokud chcete být aktivní už od rána, použijte oranžovou nebo žlutou.

Univerzální šedá

Šedá barva nemusí být správná volba i přes to, že je neutrální. Použít byste ji měli v kombinaci s jinými barvami, protože jinak může působit smutně až depresivně. Šedá barva je samozřejmě v pořádku a jde o poměrně oblíbenou barvu, stěny a doplňky byste ale měli volit v jiné barvě. Tato barva ma navíc schopnost tlumit ostatní barvy, takže se nemusíte bát ji kombinovat například s odstínem žluté, oranžové nebo zelené. Šedá je vhodná například do pracovny nebo i do obyváku.

MIESTNOST_ANDRES_1

 

Uklidňující zelená

Zelená je skutečně úžasná barva, protože je to barva přírody, zdraví a svěžesti. Navozuje pocit harmonie, bezpečí a dokonce má uklidňující účinky na nervový systém. I když se to možná nezdá, zelená barva je považována za neutrální barvu a kombinovat ji můžete s hnědou, bílou, ale i oranžovou a žlutou. Zelená se hodí i do ložnice, kuchyně, obýváku i dětského pokoje.

LAVENDON_FIALOVA_DETSKA_IZBA_02

 

Mírumilovná modrá

Modrá barva podobně jako zelená má uklidňující účinky. Je to barva intelektu, logiky, ale i bezpečí a relaxu. Doporučuje se ale používat spíše světlé odstíny, které navozují pozitivní emoce. Tmavé odstíny můžou působit příliš ponuře a chladně. Modrá se skvěle kombinuje s bílou nebo žlutou. Modrou můžete vymalovat ložnici i dětský pokoj, vyhnout byste se ji měli v kuchyni, resp. v jídelně.

BOG_FRAN_MADAGASKAR_01

 

Útulná hnědá   

Odstíny hnědé jsou do interiéru skvělou volbou. Hnědá barva je nejen uklidňující, ale působí i útulně a důvěryhodně, protože je teplou barvou. Navzdory její pozitivním vlastnostem je vhodné kombinovat ji i s jinými pestrými barvami jako žlutá, oranžová a zelená, aby nepůsobila příliš fádně.

Optimistická žlutá

Žlutá je veselá barva plná optimizmu. Podporuje dobrou náladu, přátelství, ale i intelekt a kreativitu. Pokud si chcete zachovat bdělost a pozitivní emoce, žlutá barva je skvělá volba. Kombinovat se dá i s barvami jako je modrá nebo černá. Žlutá se hodí do kuchyně, ložnice, obyváku, ale i do dětského pokoje.

 

Interierova_Black_Red_White_BRW_Kaspian_03

 

Zářivá oranžová

I odstíny oranžové přinášejí do interiéru optimismus a navíc i energii a dynamiku. Podobně jako žlutá také podporuje kreativitu a je plná života. Zkombinovat se dá s bílou nebo hnědou barvou. Pokud  oranžovou vymalujete kuchyni, ložnici, obyvák nebo dětský pokoj, určitě chybu neuděláte.

Bogfran_miestnosti_interierova_obyvacia_izba_LIONEL_01

 

Vášnivá červená

Červená barva je spíše pro odvážné, protože jde o výraznou barvu a je potřebné vědět, jak s ní pracovat. Příliš hodně červené vám může přinést psychickou únavu, v rozumné míře zase stimuluje myšlení. Růžová barva má na člověka podobný vliv jako červená, ale působí o něco jemněji. S červenou můžete čarovat v kuchyni i v ložnici. Použít byste ji neměli v dětském pokoji.

BRW_MIESTNOSTI_PORTO_SPALNA_01

Tmavé nebo světlé odstíny?

Pokud použijete čistě tmavé barvy, můžete vytvořit monotónnost nebo ponurost. S trochou kreativity a přemýšlení však můžete kombinovat tmavší barvy na stěnách, podlahách a dokonce i na stropech. Pokud máte v obývacím pokoji hodně přirozeného světla , sluneční světlo během dne tmavé odstíny ztlumí a působí jemnějším dojmem. Co se týče světlých odstínů, čím světlejší a jasnější barva, tím šťastnější a optimističtější se budete cítit.

 

Věříte, že barvy mají vliv na vaší náladu a psychiku? Jakou barvou máte vymalovaný obyvák a ložnici? Jakou barvu má váš nábytek a doplňky?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť