Home Bydleme zdravě! Ložnice podle feng shui pro klidný spánek

Ložnice podle feng shui pro klidný spánek

by Martin Stropko

Možná si to neuvědomujete, ale ložnice je jednou z nejdůležitějších místností. Spánkem bysme měli trávit 6 – 8 hodin denně a během něho si oddychnout a načerpat síly do dalšího dne. Je tedy jasné, že v ložnici byste se měli cítit příjemně a bezpečně. Ke klidnému spánku vám může dopomoct i uspořádání ložnice podle feng shui.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Co je feng shui

Feng shui je čínské umění a věda, a v překladu znamená vítr a voda. Podle feng shui má energie volně proudit a měla by se dostat do všech koutů vašeho příbytku. Je teda potřebné vytvořit podmínky tomu, aby energie mohla proudit a nestavil ji nábytek ani nepořádek. Jde o formu geometrie, která má vícero významů a jeden z nich je ovlivňování člověka částmi interiéru, resp. budovou. Poloha pozemku, domu, orientace na světové strany i uspořádání nábytku může mít podle tohoto umění vliv na štěstí, pohodu i zdraví člověka. Zjistěte, jaké jsou zásady feng shui pro ložnici.

BOG_FRAN_Spalna_Forrest_2

Umístění ložnice

Jak bylo zmíněné, ložnice je místo pro oddych a proto by měla být umístěna v soukromí a zejména v klidné části domu. Co se týká orientace na světové strany, ideální je jihozápadní část bytu nebo domu. Pokud je to možné, vyberte místnost na ložnici co nejdál od vchodových dveří a sousedit by neměla s koupelnou nebo toaletou. Ve většině bytů takové řešení zřejmě nebude možné, ale v prostornějších bytech a domech je to reálnější.

Kam umístit postel

Logicky nejdůležitějším prvkem ložnice je postel. Nohy postele by neměly být v jedné línii s dveřmi, lepší je, pokud budou na úhlopříčce. Čelo postele by mělo být na plné stěně a zárověň by měla hlava směřovat na sever a nohy tím pádem na jih. Postel by se zároveň neměla umístit hned pod okno, protože to může vyvolat pocit ohrožení. Pokud máte tu možnost, umístěte postel na vyvýšené místo. Zapomenout byste měli i na police umístěné nad postelí. Pokud využíváte prostor pod postelí jako úložný prostor, děláte chybu. Jelikož je tento prostor zastavěný, nemůže tudy proudit vzduch a energie.

BRW_MIESTNOSTI_INTERIEROVA_RAFLO_1_[F13]

 

 

Barvy a materiály

Barvu byste měli zvolit podle toho, jaké emoce chcete podpořit. Neutrální bílá znamená klid a důvěru, kombinovat ji můžete s další barvou. Pokud je to co potřebujete láska, volte světlé odstíny růžové.  Červená podporuje vášeň, ale není vhodná pokud chcete klidně spávat. Pro pocit bezpečí je ideální modrá barva, pro duchovní rozvoj zase fialová. Ložnice je v prvím řadě o oddychu a ten podporuje béžová, hnědá a oranžová barva.

Co se týká textílií, upřednostnit byste měli přírodní materiály jako je len a bavlna. Nábytek včetně postele by měl být z přírodních materiálů, ideálně ze dřeva a s oblými hranami. Ostré hrany a kovové materiály můžou znásobovat vliv patogenní zony.

BRW_KENT_SPALNA_1

 

Co do ložnice nepatří

Jednoznačně zrcadlo. Podle feng shui by v ložnici neměli být zrcadla vůbec. Pokud už máte šatní skříň nebo vestavěnou skříň se zrcadlem neumisťujte postel naproti. Zrcadla orientované směrem k posteli můžou způsobovat problémy ve vztahu a láká negativní energie do místnosti. Zda už tomu věříte nebo ne, mnoho lidí má ze zrcadla nepříjemné pocity. Řešením je i zrcadlo na noc zakrývat. Z ložnice byste měli odstranit i elektroniku a to včetně mobilních telefonů, které můžou bránit v relaxaci.

Dodržujete ve svém bytě zásady feng shui? Máte postel s dřevěným nebo kovovým rámem?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť