Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Spokojený život a útulné bydlení – to je hygge styl

Spokojený život a útulné bydlení – to je hygge styl

by Martin Stropko

Hygge je pojem, se kterým jste se už pravděpodobně potkali. Výraz hygge pochází z Dánska a popularitu začal získávat hlavně když podle průzkumů Agentury pro řešení v oblasti trvale udržitelného rozvoje (patří pod OSN) ukázalo, že severské státy mají nejšťastnější lidi na světě. Tyto výsledky pochopitelně souvisí s různymi oblastmi života, ale kousek severské pohody si můžete užít i vy.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Co je hygge?

Nejlepší na pojmu hygge je, že každý si ho může vysvětlit po svém. I když se nedá úplně doslovně přeložit, znamená něco jako pohodlí, útulnost a pocit pohody. A o pohodě má každý jinou představu. V principu jde o to, aby jste se zaměřili na maličkosti, které vás dělají šťastnými. Dělá vám radost usadit se v pohodlném křesle s oblíbenou knihou a horkým čajem? Nebo upřednostňujete střetnutí s přáteli a rodinou v útulné atmosféře?

ASM_MIESTNOSTI_INTERIEROVA_CENTURY[3]

 

Ať už vás těší cokoliv, užívejte si pocity radosti a klidu, které vám do života přinesou více štěstí. Zpříjemnit si můžete  i činnosti, které nemáte radi. K vaření nebo uklízení si pusťte hudbu, která vám zlepší náladu nebo si dopřejte sklenku vína. Naučte se těšit se z maličkostí. Příjemné pocity samozřejmě souvisí i s tím, jak se cítíte u seba doma. Proto se hygge přenáší i do našeho bydlení.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Začíná to světlem svíček

Na příjemnou a útulnou atmosféru má velký vliv i světlo.  Výběr vhodného osvětlení je složité téma, ale v tomto případě jde hlavně o pocity. Svíčky nebo stylové lucerničky dokáží hotové zázraky nejen u vás doma, ale například i v práci. Pokud je to možné, zapalte si svíčku v kanceláři a zpříjemnite si tak čas strávený prací. Svícny nebo lucerny sa hodí do obýváku, ložnice i předsíně. Pokud máte doma krb, k hygge atmosféře vám už téměř nic nechybí. Dokonalý relax při světle svíček si užijete i v koupelně, stačí si napustit vanu a uvolnit se. Styl hygge se bez svíček a příjemného osvětlení obejde jen těžko.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Bydlení v hygge stylu

Jak jste už možná vydedukovali, u hygge jde spíše o duchovno než o materiální věci. Proto ani není striktně dané, jak by vaše bydlení mělo vypadat. V první řadě byste si měli uklidit v domě i v hlavě a zbavit se starých nepotřebných věcí, které jste chtěli  vyhodit už dávno. Severský styl bydlení je jednoduchý, někdy až strohý a charakterizují ho čisté linie a přírodní barvy. Bydlení by ale rozhodně nemělo působit chladně. Kromě vzpomenutých svíček se o příjemnou a hřejivou atmosféru postarají i doplňky. Stavit byste měli hlavně na přírodní materiály jako dřevo, kůže, proutí a kámen, případně i kov.

TEMPO_KONDELA_KOBEREC_EBONA_TYP5

 

Výborné jsou kožešinky, dekorační polštáře, deky, dřevěné misky a dekorace, vázičky a podobně. Místnost by ale v žádném  případě neměla být přeplněná. Určitě myslete i na pohodlné sezení a to nejen na sedačce nebo v křesle. U krbu nebo na parepatě si můžete vytvořit svoje místečko, kde si budete užívat pohodu a vychutnávat si horký čaj a relax. Při zařizovaní bydlení ve stylu hygge jde hlavně o příjemný pocit, který byste měli mít vy i lidi okolo vás.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Co pro vás znamená hygge? Máte zařízený byt v severském stylu nebo upřednostňuje něco jiného?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť