Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jak vybrat stolní lampu

Jak vybrat stolní lampu

by Martin Stropko

Výběr osvětlení neberte na lehkou váhu a v případě stolní lampy to platí dvojnásobně. Osvětlení pracovního nebo psacího stolu je důležité, protože při nesprávném výběru si můžete zbytečně ničit zrak. Vyberte si správnou stolní lampu, která bude vyhovovat vaším potřebám a práci.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pevná lampa nebo lampa s kloubem?

Stolní lampy  můžou být  pevné, teda takové u kterých není možné přizpůsobit směrování světla. Na pracovním stole jsou ale více využívané lampy s kloubem nebo tzv. husím krkem, které se dají nastavit. Pokud má lampa sloužit jen jako doplňkové osvětlení a u stolu pracujete jen na počítači postačí vám i pevná lampa, která může plnit i dekorační funkci.

24917_a

 

Pokud potřebujete číst nebo pracujete s vytištěnými dokumenty, více se vám hodí nastavitelné osvětlení. Směřování světla  si tak můžete usměrnit podle potřeby a světelných podmínek. Pro lepší směřování světla si vybírejte lampy s neprůhlednými, ideálně kovovými stínidly, přes které se nebude rozptylovat světlo do prostoru.

24883

 

Umístnění stolní lampy

Monitor počítače by neměl být po setmění  jediným zdrojem světla v místnosti. I proto je potřebné mít na každém pracovním stole lampu. V tomto případě by měla být umístěná tak, aby se světlo neodrážalo od monitoru. U notebooků můžete využít i USB lampičky s LED osvětlením, které jsou při práci s počítačem postačující a navíc mají ohybný krk, takže si můžete posvítit i na pracovní stůl.

58329B_a

 

Umístnění lampy na pracovním stole závisí od umístnění oken a dalších světelných zdrojů. Při psaní je podstatné, kterou ruku používáte – pravákům by měla svítit lampa z levé strany a levákům z pravé. Při výběru si všímejte i podstavy lampy, která může zabírat místo na stole. Pokud máte malý stůl bude pro vás vhodná lampa, která se dá uchytit na okraj stolu. Výběr a umístnění vhodného svítidla je důležité hlavně u školáků. Jak vybrat osvětlení do dětského pokoje najdete na našem blogu.

24712L

 

Barva a intenzita osvětlení

Výběr svítidla je sice důležitý, ale stejně třeba dbát i na výběr žárovky . Do pracovny nebo kanceláře je vhodnější studené světlo, které podporuje stav bdělosti. Studené světlo ale nemusí vyhovovat každému, takže jde spíše o doporučení než o pravidlo. Barevné spektrum pro lampu na pracovním stole by mělo být v rozmezí od 2700 K do 4000 K, přičemž 4000K je studené světlo . Co se týká intenzity osvětlení doporučuje se minimálně 300 lx. Na pracovním stole oceníte i žárovky s možností stmívání.

10625C_a

 

Máte v pracovně nebo v kanceláři stolní lampu? Jde o klasickou lampu nebo máte raději designové kousky?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť