Home Bydleme zdravě! Zjednodušte si umývání nádobí

Zjednodušte si umývání nádobí

by Martin Stropko

Málo kdo si užívá umývání nádobí po obědě nebo po večeři. Hrnce, pánvičky, talíře i příbory ale třeba připravit na další použití bez ohledu na to, zda nás tato činnost baví nebo ne. Pokud máte myčku na nádobí, zřejmě takové starosti nemáte. Pokud umýváte nádobí v rukách, poradíme vám, jak si to co nejvíce ulehčit.

everyday-life-194218_1280

Nádobí vždy opláchněte

Pokud si chcete ulehčit práci, určitě v hrncích ani v talířech nenechávejte zaschnout zbytky jídla. I když nádobí neumyjete hned, alespoň je opláchněte a později budete mít práci ulehčenou. Není přece nic horšího, než drhnout zaschlé zbytky jídla. Kromě toho je dobré odstranit olej, sádlo a větší zbytky ještě před umýváním, abyste se vyhli ucpání odtoku.

379

Napuštěné nádobí vs. tekoucí voda

Někdo umývá nádobí pod proudem tekoucí vody a někdo upřednostňuje umývání v napuštěném dřezu. Obě tyto varianty mají výhody i nevýhody. Umýváním nádobí v napuštěném dřezu ušetříte množství vody i přípravku na umývání v porovnání s umýváním pod tekoucí vodou. V tomto případě je ideální mít dvojitý dřez, abyste měli i prostor na oplachování nádobí od pěny. Přípravek na umývání nádobí přidejte až když je napuštěná voda, jinak byste v dřezu měli více pěny než vody. Dbát byste měli i na to, v jakém pořadí umýváte jednotlivé druhy nádobí. Nejlepší je začít skeničkami, porcelánem, plastovým nádobím a nakonec si nechejte příbory, pánvičky, hrnce, tedy nejvíce špinavé nádobí. Někomu se ale tento způsob umývání zdá nehygienický a raději umývá pod tekoucí vodou.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Umývání nádobí pod proudem vody je opravdu hygieničtější, ale minete vrazně více vody i čistícího prostředku. Spotřeba vody je v porovnání s první metodou zhruba dvojnásobná. Nanášet přípravek na čištění musíte na houbičku nebo kartáč i několikrát, protože se vymyje. Ušetřit vodu můžete alespoň tak, že ji zastavíte, dokud nádobí drhnete a pustíte až když je potřebujete opláchnout.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Co s umytým nádobím

Pokud se chcete vyhnout flekům od vody hlavně na skle, ideální je umyté skleničky nechat uschnout dnem nahoru. Pokud nechcete mít po horním obvodě skleničky stopy vody, nedávejte je do odkapávače, ale položte je na papírovou utěrku. Ostatní nádobí nechejte uschnout v odkapávači tak, aby talíře, misky a podobně byly poukládané svisle a voda z nich pěkně stekla. Nezapomeňte ale pravidelně utírat prostor pod odkapávačem, aby se nezačal tvořit vodní kámen, který se odstraňuje dost těžko.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Připálené hrnce a pánvičky  

Čas od času se i té nejzkušenější hospodyňce podaří něco připálit. Vyčistit potom hrnec, pánvičku nebo plech je často nadlidský výkon. Nechat nádobí odmočit ne vždy pomůže, a tak si budete muset vzít na pomoc i ocet nebo citron. Do připáleného hrnce napustíte vodu, přidejte ocet a postavte na sporák. Jak se voda začne ohřívat, připálené zbytky se v hrnci začnou odlupovat. Pokud nemáte po ruce ocet, můžete použít citron. Rozkrojte 2 citrony, vložte do hrnce s vodou a nechejte vodu vřít několik minut. Nakonec nechejte vodu vychladnout a připálené zbytky odstraňte dřevěnou vařečkou.

347

Umýváte nádobí v napuštěném dřezu nebo pod tekoucí vodou? Jak jste si poradili s připálenými hrncemi?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť