Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Vyberte správné osvětlení do obýváku

Vyberte správné osvětlení do obýváku

by Martin Stropko

Zatímco většina našich pokojů je navržena s ohledem na konkrétní úkoly – vaření, stolování, koupání, spaní – obývací pokoj nabízí širokou škálu činností, které jsou pro každého člověka jedinečné. Obývák je v prním řadě společenská místnost, která se využívá na různé činnosti. Posezení s přáteli, sledování televize nebo čtení – každá z těchto oblíbených obyvákových činností si vyžaduje jiné osvětlen od bodového osvětlení až po dostatek světla. Prozkoumejme možnosti osvětlení, které oživí váš obývací pokoj.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Hlavní osvětlení

Do obýváku je vhodné měkké a teplé bílé světlo, podle čeho byste měli vybírat vhodnou žárovku. Jak se bude světlo rozplývat po místnosti už záleží od typu osvětlení.  Hlavní světlo je spravidla umístěné nad konferenčním stolkem, který je spolu se sedačkou centrem obýváku. Nemusí jít při tom nutně o stropní světlo nebo lustr. Hlavním světlem obýváku se může stát i stojící lampa s rozptýleným světlem.

15229D6

Ať už stropní nebo stojící, osvětlení by mělo pokrýt celou místnost. Lustry v domácnostech už dnes velmi často vidět nejsou, i když takový výrazný prvek může dodat obýváku jedinečný styl. Centrální osvětlení je potřebné zkombinovat s dalšími typy svítidel. Pokud jde o intenzitu osvětlení, pro obývák se doporučuje alespoň 250 luxů. Vše ale závisí od výměry obýváku, umístění oken a dispozičního řešení místnosti.

63129-9

Víte, jak správně rozsvítit televizor?

Umístěte osvětlení a televizor tak, aby žádné světlo nesvítilo přímo na obrazovku. Šikmé osvětlení je chytrý způsob, jak zabránit oslnění televizní obrazovky a zároveň snížit únavu očí způsobenou dlouhodobým sledováním televizní obrazovky v tmavých místnostech. Šikmé osvětlení zahrnuje umístění osvětlení za televizor, aby se zvýšila viditelnost kolem obrazovky, aniž by divákovi svítilo více světla do očí. To lze snadno provést pomocí jednoduchého LED pásku , ideálně s teplou barevnou teplotou 1000K až 2700K v noci a 3000K až 5700K ve dne. To poskytuje více okolního světla v místnosti a šetří oči od neustálého přizpůsobování mezi jasnou obrazovkou a tmavou místností, která ji obklopuje.

Doplňkové osvětlení

Svítidla v obýváku jsou důležité, protože se starají o správnou atmosféru a v konečném důsledku i o funkčnost. Pokud si rádi čtete v křesle, bude pro vás nezbytností lampa na čtení. Intenzita světla a úhel dopadu jsou důležité hlavně proto, abyste si zbytečně neničili zrak. Lampa, kterou budete používat při čtení nebo psaní by měla mít 750 luxů a měla by být nastavitelná, abyste si ji mohli ohnout do potřebné polohy.

54646S

Na čtení lze využít stojící lampu nebo lampičky se skřipcem, které se dají přichytit na parapetní desku, poličku a pod. Máte v obýváku umělecké dílo, které si zaslouží vyniknout? Díky bodovému osvětlení určitě přiláká pohledy všech vašich hostů. Co se týká bodových světel, na trhu dnes najdete skutečně širokou nabídku různých provedení a designu. Můžete si tak vybrat osvětlení, které se hodí ke stylu vašeho obýváku.

54121-6

Vytvořte tu správnou atmosféru

Při sledování televize nebo relaxaci nepotřebujete intenzivní světlo, ani není potřebné využívat centrální, resp. hlavní osvětlení. Na tento účel jsou jako stvořené dekorační svítidla, které vydávají jemné rozptýlené světlo. V mnoha případech jde více o dekoraci nebo stylový bytový doplněk než o svítidlo. LED osvětlení dnes mají i praktickou funkci stmívání a tak si můžete intenzitu osvětlení nastavit tak, jak potřebujete nebo jak vám je v daný moment příjemné. Zajímavým doplňkem pro vytvoření příjemné atmosféry může být i barva měnící osvětlení. Využívané jsou i LED pásky umístěné za nebo okolo televize, podsvícení poliček vitríny a pod.

93022_1

Není světlo jako světlo

Nejnovější studie ministerstva energetiky uvádějí, že osvětlení hraje důležitou roli v cirkadiánním rytmu a může mít řadu přínosů pro vaše zdraví a náladu. Jas, teplota barev, odstín – to vše hraje roli v nastavení vaší nálady a existuje řada způsobů, jak toho dosáhnout. Měli bychom se probouzet s jasně modrými odstíny ranní oblohy a usínat zase s teplými jantarovými tóny zapadajícího slunce Součástí vývoje LED je technologie Warm Dim & Tunable White. Technologie Warm Dim umožňuje LED světlům ztlumit barvu na vyšší teplotu, čímž se napodobí efekt zapadajícího slunce nebo osvětlení, na kterém jsme všichni vyrůstali: žárovky a halogenové žárovky.

Jaké osvětlení máte v obýváku vy? Zdobí váš obývák lustr nebo upřednostňujete nenápadné stropní světlo?

Zdroje: https://www.lifewire.com/room-lighting-and-tv-viewing-4147828

https://www.lightology.com/index.php?module=how_to&sub=living-room-lighting-how-to

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť