Jak vybrat hrnce?

by Martin Stropko

Sada hrnců a kastrolů nesmí chybět v žádné kuchyni, protože jde o základní výbavu domácnosti. Hrnce se ale vyrábějí z více materiálů, přičemž každý z nich, jak to už bývá, má svoje klady i zápory. Výběr hrnců závisí i od toho, jaký sporák máte, zda používáte myčku na nádobí nebo jaké jídla upřednostňujete.

318

Materiál hrnců

Ke klasickým keramickým a smaltovým nádobím se časem přidávali nové a moderní materiály, přičemž každý z nich má něco do sebe. Přiblížíme vám teda vlastnosti jednotlivých materiálů.

Smaltové hrnce jsou nesmrtelné a možná si je pamatujete už z kuchyně své babičky. Důvod proč se vyrábějí až do dnešního dne je ten, že jsou vhodné na všechny typy varných desek včetně indukčních. Smaltové nádobí je vhodné i do myčky na nádobí a snadno se udržuje. Odolává i vysokým teplotám, ale náhlou a velkou změnu teploty nezvládá nejlépe, navíc se při nárazu může smalt odloupnout.

100

Keramické hrnce mají keramický vnitřek a jejich největším benefitem je fakt, že se na nich jídlo nepřipálí a tím pádem můžete vařit jen s minimem tuku. Jelikož se nepřipalují, čištění je jednoduché. Většina keramických hrnců je vhodná do myčky na nádobí a některé i na indukční vařič.

347

Nerezové hrnce jsou aktuálně asi nejpoužívanější. Důvodem jejich oblíbenosti je zejména to, že jsou kvalitní a cenovo dostupné, navíc jsou vhodné na všechny typy varných desek. Nerezové hrnce by ale měli mít hrubé, respektivě sendvičové dno aby se rychle nepřipálily. Výhodou je i jejich odolnost, pokud ale jídlo připálíte, s čištěním to bude náročnější i když jsou vhodné do myčky na nádobí.

467

 

Teflonové hrnce jsou trošku kontroverzní záležitostí. Jelikož jde v podstatě o speciální plast, ne každý věří jejich zdravotní nezávadnosti. Aby se z teflonu uvolnily škodlivé výpary je potřebné působení vysoké teploty, kterou při vaření nedosáhneme. Teflon se celkem snadno čistí, ale je určený hlavně pro elektrické nebo plynové sporáky.

26

K dalším materiálům, které se používají na výrobu hrnců patří litina. Litinové nádobí je vhodné i pro indukční desku a má vysokou odolnost. Na druhé straně je dražší i těžší než ostatní materiály a nejsou vhodné je dávat do myčky. Podobně je na tom i měděné nádobí, které ale nefunguje na indukcích a navíc jsou náročné na údržbu.

Na toto se zaměřte

Vlastníte plynový nebo sklokeramický sporák? Potom si můžete vybrat hrnce prakticky z jakýkoliv materiálů. Podstatně menší výběr ale budete mít tehdy, pokud vlastníte indukční varnou desku. Indukční desky potřebují nádobí, které jsou feromagnetické. Spolu s indukčními deskami se rozšířila i nabídka feromagnetických nádobí, jiné materiály ale budete kupovat zbytečně. Hrnec je feromagnetický, pokud se na jeho dně udrží magnet.

58

Některé hrnce se dají použít i v troubě na zapékání, ale musí být odolné vůči vysoké teplotě a to včetně rukojeti. Při některých hrncích je rukojeť odnímatelná. Pozor si třeba dejte i na to, zda jsou hrnce vhodné do myčky na nádobí nebo se dají umývat jen ručně. Pokud si potrpíte na design a jednotný vzhled, vyberte si sadu hrnců, která by měla obsahovat větší i menší hrnce, případně i kastroly nebo rendlík.

Z jakého materiálu jsou vaše hrnce? Upřednostňujete klasiku jako je smalt nebo se spoléháte na moderní materiály?

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť