Home Rady při výběru nábytku Podzimní trendy v nábytkovém designu pro rok 2023

Podzimní trendy v nábytkovém designu pro rok 2023

by Martin Stropko

Když se mění sezóna, stejně se mění i trendy v interiérovém designu. Podzim je obzvláště významný, protože přichází s novým očekáváním útulnosti a pohodlí v našich domovech. V tomto článku se zaměříme na očekávané podzimní trendy v nábytkovém designu pro rok 2023. Přineseme informace o nejžhavějších trendech, které určí, jak by měl vypadat obývací pokoj, ložnice, kuchyň, jakož i jiné prostory.

Návrat k přírodě: Dřevo, kámen a kov

Přírodní materiály se stále více vracejí do našich domovů, a to nejen ve formě jednoduchých akcentů, ale také v dominantních komponentech, jako jsou nábytek a stěny. V trendech pro rok 2023 se vyjímá zejména dřevo, kámen a kov.

Dřevo přidává teplý a útulný nádech do každého prostoru, což je dokonalé pro chladnější podzimní měsíce. Výběr dřeva může být široký, od světlejších odstínů dubu až po tmavší odstíny ořechu. Kusy nábytku z masivního dřeva, jako jsou stoly, skříně nebo postele, se stávají centrálními body místnosti a vytvářejí pocit kvality.

Kámen a kov jsou skvělým doplněním k dřevěným prvkům. Kámen může být použit ve formě obkladů, dlažeb nebo jako dekorativní prvky na stěnách a v koupelnách. Kovové doplňky a nábytkové komponenty, jako jsou kovové nohy stolů nebo kovové úchyty na skříňkách, přidávají prostoru moderní nádech a kontrast.

Barvy podzimu: Oživení prostoru

Nic nevyvolává pocit podzimu víc než teplé, bohaté barvy. Paleta podzimních barev se pohybuje od hlubokých červených a oranžových tónů, přes zlatavé a hnědé odstíny, až po zemité zelené a teplé béžové tóny. Tyto barvy nejen že vytvářejí útulnou atmosféru, ale také zvyšují pocit pohodlí a tepla, což je ideální pro chladnější měsíce.

Nemusíte se však omezovat jen na stěny – tyto teplé tóny můžete využít i na nábytku a dekoracích. Oranžové nebo hnědé polštáře, červené závěsy nebo tónovaná skleněná svítidla mohou být skvělým způsobem, jak do vašeho interiéru vložit trochu podzimu.

Jste-li odvážnější, můžete se rozhodnout pro nábytek v těchto teplých barvách. Například hnědá sedací souprava nebo červené křeslo vytvoří silný vizuální dojem a stanou se hlavním bodem místnosti.

Pokud upřednostňujete jemnější přístup, zkuste do svého interiéru zavést tyto barvy prostřednictvím menších předmětů, jako jsou svíčky, umělecká díla, koberce nebo dokonce květiny a rostliny.

Jedním z nejlepších způsobů, jak tyto barvy zkombinovat, je použít jednu nebo dvě dominantní barvy a doplnit je neutrálnějšími odstíny. To vytvoří vyvážený a koordinovaný vzhled, který bude působit harmonicky a uvolněně.

Podzimní hra textur

Podzimní čas vyžaduje komfort a jedním z nejlepších způsobů, jak jej dosáhnout, je přes textury. Textury přidávají hloubku a zajímavost místnosti a mohou změnit pocit celého prostoru. Můžete experimentovat s různými texturami, jako jsou tlusté tkaniny, měkké koberce, hladké kovové povrchy a jemně tesané kusy dřeva.

Jedním z trendů letošního podzimu je kombinování různých textur v jedné místnosti. Například kombinace měkkého plyšového křesla, dřevěného konferenčního stolku a jemného vlněného koberce může vytvořit zajímavý kontrast a přidat hloubku do vašeho obývacího prostoru.

Při výběru textur se nebojte být odvážný. Čím více kontrastu a rozmanitosti přidáte, tím více života a charakteru přidáte svému domovu. Nezapomínejte však, že i když je dobré mít různorodé textury, důležité je, aby spolu harmonizovaly a tvořily jednotný celek.

Funkčnost a pohodlí na prvním místě

Funkčnost nábytku se v roce 2023 stává stále důležitější. S příchodem chladnějších měsíců a brzkým stmíváním se stále více času tráví v interiéru domovů. A proto je důležité, aby byl váš nábytek nejen stylový, ale také praktický.

Investujte do nábytku, který nabízí dostatek úložného prostoru – knihovny, police, komody a dokonce i tv stolky s úložným prostorem. Toto vám umožní udržet pořádek a minimalizovat nepořádek. Zároveň se zaměřte na nábytek, který je snadno udržovatelný a odolný vůči každodennímu opotřebení, aby vydržel léta.

Směrem k ekologickému designu

Ekologický design zůstává trendy i pro podzim 2023, což je součástí globálního trendu k udržitelnosti a ohleduplnosti k naší planetě. Při výběru nábytku se zaměřte na kousky vyrobené z udržitelných materiálů, jako je dřevo z obnovitelných zdrojů, recyklovaný plast nebo bambus. Tyto materiály nejsou jen ekologicky přijatelné, ale také přidávají jedinečný estetický rozměr interiéru.

Rostoucí trend v ekologickém designu je „upcycling“ – tedy přeměna starého nábytku nebo materiálů na něco nového a užitečného. To může být skvělý způsob, jak přidat jedinečný a osobní dotek k vašemu domovu, zatímco také přispívá k ochraně životního prostředí.

Mějte na paměti, že i malé kroky směrem k udržitelnosti se počítají. Vytvářením udržitelnějšího domova nejenže přispíváte k ochraně naší planety, ale také vytváříte prostor, který je více v souladu s vašimi hodnotami a ideály.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť