Home Kuchyně a jídelna inspirace Jak získat více místa v malé kuchyni?

Jak získat více místa v malé kuchyni?

by Martin Stropko

Malou kuchyni je potřeba dobře zorganizovat, pořídit si dostatek úložných prostor a zajistit si dostatečně velkou pracovní plochu pro přípravu pokrmů. Ještě než se pustíte do organizování kuchyně a aplikace různých vychytávek, zamyslete se nad tím, jak často vaříte a pro kolik lidí, abyste zjistili, kolik potřebujete úložných prostor a jak velkou pracovní plochu. Také proberte veškeré věci a vše nepotřebné vyhoďte či darujte. Často se totiž stává, že si postupem času nashromáždíte pod vlivem různých trendů hromadu spotřebičů, které v kuchyni vlastně nepotřebujete a vůbec je nepoužíváte, a pokud ano, tak jen minimálně. Jaké další vychytávky můžete v malé kuchyni vyzkoušet?

1) Udržujte pořádek

Pro pohodlný provoz malé kuchyně je důležité udržovat v ní pořádek. Pokud máte elektrospotřebiče, které nepoužíváte, zbavte se jich. Jestliže je používáte párkrát do roka, schovejte je do sklepa, komory nebo do skříňky, ať zbytečně nezabírají místo na lince.

2) Zvolte správné spotřebiče

Podle toho, jak často vaříte a pro kolik lidí, se můžete zaměřit i na nákup menších spotřebičů, třeba sporáku, chladničky a myčky. Ideální jsou vestavěné spotřebiče a multifunkční výrobky, třeba trouba kombinovaná s mikrovlnkou. Volte i vestavěný odsavač par, nad kterým je místo na skříňku. Získáte tak další úložný prostor.

CASA_004_MORENO_180

 

3) Mini kuchyně pro mini byty

Do opravdu malých bytů můžete použít takzvané kompaktní mini kuchyně s vestavěnou chladničkou, dřezem a varnou deskou. Takové řešení je však vhodné jen pro ty, kteří moc nevaří. Mini kuchyně bývají v různém designovém provedení, pracovní plocha je však často krytá rolovací žaluzií.

4) Nepodceňujte horní skříňky

V malé kuchyni jsou důležité horní skříňky. Snažte se využít celou výšku stěny. Do nejvyšších polic uložíte věci, které tak často nepoužíváte, třeba vykrajovátka na cukroví. Abyste pohodlně dosáhli až nahoru, je dobré mít po ruce schůdky. Horní skříňky by měly mít výsuvná dvířka nebo rolety. Klasická by totiž zavazela už v tak malém prostoru a vy byste se o ně mohli snadno zranit. Jestliže příliš nevaříte a nepotřebujete moc úložného prostoru, volte raději místo horních skříněk police. Kuchyně pak bude působit vzdušněji.

5) Využijte veškerý prostor na stěnách

V úzké kuchyni můžete na zeď naproti lince umístit polici či skříňku s roletou, kam uložíte třeba malé elektrospotřebiče. Když skříňku vybavíte zásuvkou na elektřinu, nebudete muset spotřebiče nikam přenášet. Mezi horní a dolní skříňky pak pověste úzké poličky, třeba na koření, případně závěsný systém či závěsné rampy, kam pověsíte nože, naběračky, vařečky i kořenky. Využijte i různé háčky, magnetické lišty nebo kulaté nástěnné magnety.

7065_kuchynska_linka_modra

 

6) Zajistěte si dost místa pro práci

V kuchyni nesmí chybět prostor pro přípravu pokrmů. Pokud je malý, můžete ho zvětšit třeba výsuvnou deskou ke dřezu. Ta ho překryje ve chvíli, kdy jej nepotřebujete. Využít můžete také odklopnou desku nad sporák, případně desku, kterou vysunete zpod hlavní pracovní desky. Pracovní plochu můžete zvětšit i pomocí sklopného pultíku, který využijete i k příležitostnému stolování. Kromě toho můžete použít i malý příruční stolek, a to nejlépe na kolečkách. Postavíte ho do rohu, a jakmile budete potřebovat další odkládací prostor nebo pracovní plochu, tak jej vytáhnete na potřebné místo.

7) Zvolte chytrá řešení

Snadnější přístup k uloženým věcem vám umožní vysunovací police i drátěný program. Pro maximální využití rohové skříňky zvolte otočný nebo lomený systém. V zásuvkách udržujte pořádek pomocí různých organizátorů, rozdělovačů, krabiček, košů a boxů. Vnitřní plochu dvířek (klasicky otevíravých) pak můžete využít díky různým háčkům nebo závěsným držákům, třeba na poklice. Použijte také výsuvná chytrá řešení, díky kterým proměníte i deseticentimetrový pruh prostoru třeba v regál plný kořenek a potravin, které jinak zabírají cenné místo ve skříňkách. U zásuvek volte plnovýsuvy, abyste pohodlně dosáhli i na věci, které jsou uloženy vzadu. Dejte si však pozor na nosnost zásuvek.

8) Pomozte si správnými barvami

Do malé kuchyně volte světlé odstíny a pastelové zabarvení. Tmavé a syté barvy totiž prostor opticky zmenšují. Vše by mělo mít hladký povrch a jednoduchý vzor. Díky zavřeným skříňkám bude kuchyně vypadat uklizeněji a organizovaněji. Zvolit však můžete i výplň z matného či pískovaného skla, díky které se prostor trochu odlehčí, přičemž uložené věci budou vidět jen v obrysech, takže zachováte i pocit z uklizené kuchyně.

NN_kuchyna_TYSON

 

9) Pořiďte si správný stůl

Pokud chcete mít v kuchyni jídelní stůl, volte raději rozkládací nebo sklopnou variantu. Můžete zvolit i stolovou desku, kterou vysunete zpod pracovní kuchyňské desky. Když vám budou překážet klasické židle, zvolte skládací nebo stohovací modely. Počítejte s tím, že rozkládací či sklopný stůl poskytne spíše jen prostor pro příležitostné stolování, takže takové řešení raději nechejte jako poslední možnost. Vždy se snažte najít místo pro klasický stůl.

Máte další tipy pro malou kuchyni? Podělte se o ně s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť