Home Obývák inspirace Kvalitní rozkládací pohovka potěší každou návštěvu

Kvalitní rozkládací pohovka potěší každou návštěvu

by Martin Stropko

Představte si tři situace. První je ta, že ve svém obýváku chráníte poklad po prarodičích, starou a rozvrzanou rozkládací pohovku. Každý, kdo na ní přečkal noc, už se k vám nechce vrátit, protože si vybaví rozlámaná záda a bezesnou noc.

Druhá situace je taková, že jste si do obýváku pořídili ultramoderní sedačku pro dva, jenže není rozkládací. Když už někomu nevadí, že si u vás ustele na zemi, musí se k vám vláčet se spacákem a karimatkou jako na chatu či pod stan.

Třetí situace je podobná té druhé, jen návštěvu uložíte na nafukovací matraci. Ta je sice poměrně pohodlná, ale než ji nafouknete, jste pěkně zpocení. A co teprve, když na návštěvu zapomenete a nafukujete na poslední chvíli. Návštěvu pak vítáte se zarudlým obličejem a zpocenými zády.

Zažíváte podobné strasti? Pak se nedivte, že u vás nechce žádný známý ani příbuzný přečkat noc. Pokud vám to vyhovujte, tak nic nepodnikejte. Jestli ale máte potřebu někoho hostit u sebe doma více dní, je načase pořídit kvalitní rozkládací pohovku a zpříjemnit návštěvě nocleh.

dorel-petrolejova-pohovka-hlavny

 

Rozkládací sedačku nekupujte jen podle toho, jak vypadá. Zaměřte se také na kvalitu konstrukce, způsob rozkládání, počet míst k sezení a velikost ložné plochy. Vyberte sedačku s co nejjednodušším mechanismem rozložení, aby ji bez problémů rozložila i žena. V malém bytě oceníte úložný prostor. Potahový materiál by měl být vysoce otěruodolný a snadno udržovatelný.

Sedačka musí být pohodlná pro všechny členy rodiny. To zajistí různé variabilní systémy, které umožní například změnu výšky a polohy opěradel nebo hloubky sedacího dílu. Po rozložení by měla poskytnout pohodlnou a dostatečně velkou plochu pro spaní.

Rozkládací pohovky fungují pomocí různých mechanismů. Základem je vertikální nebo horizontální systém rozkládání. U horizontálního systému je konstrukce lůžka ukrytá pod pohovkou a jednoduše ji vytáhnete. Matrace je buďto její součástí, nebo ji nahradí polštáře ze zádové opěrky.

picid_751467_x_1000_type_color_image

 

Vertikální systém je složitější, ale ke spaní vhodnější. Většinou se přetáčí čalouněná část a zároveň se rozkládá podpěrná konstrukce. S ohledem na prostor jsou pak lepší pohovky, které se rozkládají do prostoru před sebou. Nemusíte je totiž před rozložením odsouvat od stěny.

Rozkládací pohovku využijete v obýváku při sledování televize a pro přespání návštěvy, v dětském pokoji pro uložení kamarádů, nebo v pracovně, kterou rychle a jednoduše přeměníte v pokoj pro hosty. Kolem pohovky ponechte dostatečný prostor, abyste při jejím rozkládání nemuseli posouvat nábytek.

Když není místnost dostatečně velká a nábytek musíte odsouvat, usnadněte si práci kolečky. Pohovka má stát alespoň 20 cm od stěny, aby dostatečně větrala. Kožená sedačka by neměla být v blízkosti radiátorů nebo na přímém slunci. Kůže by mohla ztratit své žádané vlastnosti, kvůli kterým jste si ji pořídili.

Nahradí rozkládací pohovka postel?

Rozkládací sedačka může v malých bytech nahradit i klasickou postel, ale vždy se bude jednat o kompromis. Proto na ni nespoléhejte a snažte se najít vhodnější řešení, například sklopnou postel nebo spací patro. Klasické lůžko však nenahradíte, protože si můžete snadněji zvolit typ roštu a matrace, a to přesně podle svých potřeb. Matrace je lépe odvětrávaná a používání je mnohem pohodlnější.

Pro celoroční spaní jsou vhodné pohovky s vertikálním, tedy překlápěcím systémem. Díky tomu nespíte na ploše, na které přes den sedíte, čímž máte větší pocit čistoty. Sezením navíc pohovku namáháte bodově. Tím vznikají prosezeniny, kvůli kterým není lehací plocha pohodlná a spánek je nezdravý. Matrace je přes den ukrytá ve spodní části sedačky. U rozkládací pohovky je pro kvalitní spánek nutný lamelový rošt a odpovídající matrace.

 

748459_type_color_image

 

Nákup nové rozkládací sedačky rozhlaste mezi všechny známé a příbuzné, nechte ji pár lidmi otestovat a uvidíte, že příště budou k pozvání i k noclehu přístupnější. Vy pak návštěvu přivítáte bez stresu, v klidu ji usadíte na pohovce, dáte si kávu, popovídáte si, a když nastane čas, jednoduchým pohybem sedačku rozložíte a připravíte místo ke spaní.

Spíte celoročně na rozkládací pohovce? Podělte se s ostatními čtenáři o vaše zkušenosti. Na co si mají dát při nákupu pozor?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť