Home Kuchyně a jídelna inspirace 10 tipů pro přehlednou organizaci kuchyně

10 tipů pro přehlednou organizaci kuchyně

by Martin Stropko

Příprava jídel, stolování, setkávání s rodinou a občas i s návštěvami se odehrává v kuchyni. Je tato místnost také částí vašeho domova, kde se pohybujete nejčastěji? Zařiďte si kuchyni jednoduše a zároveň tak, aby vám její organizace umožňovala plynulý provoz bez stálého hledání potřebných věcí. Pro uspořádání kuchyně platí mnohokrát osvědčené pravidlo – umýt, nakrájet, vařit.

kuchyna_victorie

 Ideální linie kuchyně – dřez, pracovní plocha, varná deska

Ideální linie pro úsporu zbytečných kroků je dřez, vedle pracovní plocha a pak varná deska nebo sporák. Pracovní desku si vyberte podle výšky, vždy byste se měli u přípravy jídel cítit pohodlně. Nejčastější výška pracovní plochy je 91 až 92 cm a spodní skříňky si pořiďte se zásuvkami. Díky kování vysunete šuplíky úplně, pohodlně se dostanete i do nejzazších míst a vše máte po ruce.

kuchyna_gonir

Kuchyně se neobejdou bez místa na uchování potravin. Ve starších bytech je zajišťovaly chladné spíže s okénky do světlíku, nyní je nahrazují potravinové skříně do kuchyně. Seženete je nejčastěji v šířce 40 cm s plánovaným objemem až 100 kg potravin. Skříň vybavte několika poličkami, drátěnými koši nebo plnými výsuvnými šuplíky. Jednotlivé kousky drátěného programu koupíte v rozmezí 140 až 900 Kč. Raději ho ale vynechte u potravin, které byste mohli vylít, překlopit nebo vysypat.

Nejdříve udělejte důkladnou inventuru ve všech skříňkách

Při reorganizaci běžného života ve své kuchyni využijte dlouhodobých zkušeností profesionálů. V první řadě vytáhněte a projděte veškeré vybavení, uložené ve skříňkách. (1.tip) Vyhoďte nebo darujte všechny věci, které nepoužíváte, jsou rozbité či je máte v několika provedeních. Buďte nemilosrdní, protože vaším hlavním cílem je získat dostatek jinak vzácného úložného prostoru. Využijte vyprázdněných úložných prostor k uspořádání nádobí a kuchyňských potřeb do skupin podle typu použití. (2.tip) Na jedno místo a poblíž zóny pro přípravu potravin dejte nádobí a potřeby pro pečení, vaření, stolování, stejně jako kousky, které potřebujete jen sezónně. Spoustu času pak ušetříte při ranní kávě nebo čaji uložením surovin, cukru, hrnků i konvice či filtrů blízko sebe. Jen občas používané nádobí dejte do zadních částí skříněk nebo vysokých polic.

Foto: ©pixabay.com/sk/users/jamesdemers-3416/

Foto: ©pixabay.com/sk/users/jamesdemers-3416/

Často používané nádobí nebo předměty uložte na snadno přístupná místa. (3.tip) Jen občas používané pekáče dejte do vysokých polic, do zadních částí skříněk, případně úplně mimo kuchyni. Skleněné nádobí pak uložte nejlépe poblíž dřezu a ledničky. Když uvolníte některou přihrádku nebo šuplík, nezapomeňte ji pečlivě vyčistit a zbavit drobečků, ušetříte si práci v budoucnu. Myslete na to, abyste vždy nahradili veškeré kuchyňské nádobí a věci, které nefungují. (4.tip) Patří sem chybějící rukojeti, zanesené konvice, opotřebované pánve. Pokud nevyměníte potřebné věci ihned, napište si je na seznam a postupně je obměňujte. Z pracovní plochy na kuchyňské lince pokud možno odstraňte všechny trvale uložené věci a spotřebiče. (5.tip) Podstatně si tím zjednodušíte úklid.

Otáčecí patrové zásobníky na poživatiny uspoří hodně místa

Kam s olejem, octem, tekutými kuchyňskými přísadami nebo s kořením? Pořiďte si šikovné otáčecí patrové zásobníky, které znatelně uspoří místo. (6.tip) Seženete je v domácích potřebách nebo hobby marketech, nejčastěji za 300 až 500 Kč. Sušené houby, ovoce i bylinky, uložené ve skleněných dózách, jsou v kuchyni i krásnou dekorací. Velké prostory uvnitř skříněk uvolníte tím, že sklenice na víno nebo hrnky pověsíte na kovové stojany. Podle dostupného místa zvažte také zavěšení hrnců a pánví na stěně nebo na stropě. Použijte rošt s většími háčky, na drobnější kuchyňské náčiní poslouží rošt nad kuchyňskou linku s menšími, ale pevnými háčky. Nejčastěji se v kuchyních objevují tyče s volně posuvnými háčky, takzvané relingy.

Foto: ©www.pixabay.com

Foto: ©www.pixabay.com

Věnujte se uložení poklic na hrnce a pánve. (7.tip) Zabírají hodně místa, jednou z možností je uložení do speciálních mřížek na vnitřních stranách skříněk. Pohromadě a přehledně je udržíte i ve velkých plastových kontejnerech s víkem. Čisticí prostředky, sůl i přípravky do myčky, stejně jako houbičky neb rukavice uložte do skříňky, nejlépe pod dřezem. Skleněné nádoby se šroubovacím závěrem jsou výborné na sypké materiály. Výborný přehled ve spížích a skříních dostanete s různými plastovými dózami a krabicemi. (8.tip) Pro lepší orientaci je kupte ve více barvách. Stejně vám posouží i skleněné nádoby se šroubovacími uzávěry, výborné na sypké materiály, mouku, cukr, sůl, instantní přípravky. Hledání drobných předmětů a jejich šikovné uložení v zásuvkách vám usnadní různé typy děličů. Pravidelně procházejte všechna místa, kde ukládáte potraviny. (9.tip) Staré a zárukou prošlé výrobky bez rozpaků vyhoďte. Odpadkový koš umístěte v kuchyni nejlépe poblíž místa, kde zpracujete a čistíte potraviny. Poblíž patří i pytle na odpadky, případně nádoby, do kterých uložte odpady na další zpracování či recyklaci.

Foto: © pixabay.com/users/monicore-1499084/

Foto: © pixabay.com/users/monicore-1499084/

Na kuchyňskou linku nepatří papíry, najděte jim složku a jiné místo

Odkládáte nejrůznější dopisy, letáky, kupóny a poštu vůbec na kuchyňskou linku nebo pracovní plochu? Najděte pro veškerou administrativu jiné úložné místo, nejlépe ve složkách a v obývacím pokoji či pracovně. (10.tip) Plastové třídicí boxy vám pomohou dokumenty roztřídit a v kuchyni se vám nebudou třeba hromadit účty, které zapomenete zaplatit. Při plánování kuchyně nezapomeňte umístit troubu zhruba do úrovně očí. Pokud to půjde, dejte výše i myčku, šetříte si tím svá záda. Horní skříňky patří do takové výšky, aby na ně každý u vás doma dosáhl. Nejvyšší okraj linky tedy nedávejte nad 190 centimetrů. Centrální světlo pak doplňte bodovými zářivkami nad klíčovými kuchyňskými zónami, přípravnou, mycí a zónou vaření.

Máte dokonale uspořádanou kuchyni a víte bez dlouhého hledání, kde máte potřebné věci?  Prozraďte nám v komentáři pod článkem, jak se vám to podařilo.

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť