Home Předsíň inspirace Předsíň, hala, či zádveří? Jak je prakticky zařídit?

Předsíň, hala, či zádveří? Jak je prakticky zařídit?

by Martin Stropko

Když se řekne předsíň, hodně z vás si představí tu stísněnou temnou místnost uprostřed bytu, kde se nachází boty a chumel svršků na věšácích. Ne každému se poštěstí bydlet dle vlastního návrhu nebo najít byt s předsíní velkorysejší, ale i tak zůstává pravdou, že kromě skladiště bot a oblečení je předsíň prvním prostorem, který kdokoliv po vstupu do bytu uvidí. Zařizujete-li si zcela nové bydlení, myslete tedy i na trochu reprezentativnosti.

Zádveří

Zádveří se navrhuje převážně v rodinných domech a slouží jako tepelný a hygienický filtr. Jde o malou místnost hned za vstupními dveřmi, kterou od navazujících místností oddělují další dveře. Nemusí tak nastat situace, kdy do vytápěného obytného prostoru domu pustíte vstupními dveřmi venkovní zimu, protože jako izolace slouží ony druhé dveře. Hygienickou funkci obvykle představuje využití zádveří coby odkládacího prostoru, kde se zujete, odstavíte kočárek nebo necháte oschnout psa – tudíž si nenosíte do bytu nepořádek zvenčí.

 

V bytových domech a potažmo bytech se zádveří obvykle nerealizuje. Jako tepelný filtr částečně slouží chodba domu, ale odkládací prostor už má každý ve vlastní předsíni. Pokud se o svou obuv nebojíte, řešením je i botník umístěný na společné chodbě bytového domu. Zde si ale dávejte obrovský pozor v souvislosti s neustále se zpřísňujícími požárními předpisy. Ve většině bytovek je totiž pouze jedno schodiště, které v případě požáru slouží jako jediná úniková cesta. A ve stručnosti platí, že úniková cesta nesmí být ničím zúžena (jako např. botníkem na podestě) nebo být zaskládána předměty z hořlavých materiálů (což takový dřevěný botník je). Pokud vás kontrola na obdobný nešvar upozorní a vy jej neodstraníte, pak riskujete pokutu. A tím větší, jde-li o právnickou osobu (např. bytové družstvo).

Možná jste se setkali i s pojmem závětří. Zde jde narozdíl o zádveří o exteriérový prostor, který je vhodné navrhovat u rodinných, bytových, ale i nebytových domů. Jde o konstrukčně vymezený prostor před vstupem do budovy, obvykle zastřešený, který slouží k rychlému úniku před nepřízní počasí po dobu, než například najdete klíče. Jeho výhody ocení ale také poštovní doručovatelé nebo návštěvy čekající, než jim otevřete dveře. Součástí tohoto zastřešeného prostoru by měla být hrubá kovová rohož a škrabák na obuv.

Předsíň a hala

Pojem předsíň od haly pocitově odlišujeme jejich velikostí. Zatímco předsíň je standardní úzká chodba zpřístupňující místnosti v průměrném bytě, halu si spíše představíme ve vile nebo velkém bytě. V zásadě jde ale o stejný prostor – centrální místnost, kterou jsou dosažitelné ostatní místnosti. Bezprostředně by z ní měla být hned po vstupu do bytu přístupná kuchyň a spíž. V rodinném domě nebo mezonetovém bytu pak schodiště a v každém případě WC.

Šířka by se měla odvíjet od toho, kolik místností byt má a tudíž kolik v něm hodlá bydlet osob. Jde-li o byt pro vícečlennou rodinu, pak je 1,5 metru minimem, aby se na předsíni dalo jednak pohodlně vyhnout a zadruhé, aby si nepřekáželi, pokud se někam všichni společně vypravují. V minimálním bytě 1+1 nebo 1+kk, který je primárně určen pro jednu osobu, pak stačí i 1,2 metru, nebude-li její součástí rovnou ukládací prostor.

Předsíň je ve standardním bytě ideální zónou pro úložné prostory. Již z funkce předsíně coby vstupní místnosti vyplývá, že se zde budou skladovat oděvy a obuv. Praktické řešení představují vestavěné skříně, které v našich končinách mnozí považují za relativně nový interiérový prvek. Pravdou je, že se s nimi počítalo už v obytných prostorách prvorepublikové výstavby a najdete je i v panelácích. Při vhodném řešení dokáží ušetřit místo a zároveň představují významný úložný objem. Vyrábí se totiž obvykle až do stropu, což většina klasických skříní nenabízí. Fakt, že jsou obvykle pevně spojené se stěnami, pak poskytuje dokonale stabilní podmínky pro vysoké posuvné dveře které ušetří další kousek místa. Fungují také jako tepelná a zvuková izolace.

 

 

Ustálený pojem představuje předsíňová stěna. Jde nejčastěji o kombinaci botníku, věšáků a zrcadla. Neexistují žádná pravidla, jak přesně by měla vypadat, ale vyplatí se myslet na následující. Zcela určitě oceníte místo k sednutí, takže se nabízí zhotovení botníku s horní plochou ve výšce k sezení. Standardně se botníky vyrábí s několika nízkými horizontálními policemi, ale budete-li jej užívat i pro dámskou obuv, přijde vhod oddíl na vysoké boty. Takto je nebudete muset přehýbat, pokládat na bok nebo stavět někde do rohu předsíně. V případě úzké předsíně lze pořídit botníky řešené méně typicky – se šikmými policemi se zarážkami, výklopné, kde se boty uskladňují svisle, nebo dokonce závěsné, kde botu pověsíte za opatek, takže potřebná hloubka samotné skříňky bude jen o málo větší než výška boty. Samozřejmostí by mělo být zrcadlo, ve kterém můžete před odchodem zkontrolovat svůj finální vzhled. Budete-li si moci vybrat, neumisťujte jej „na šířku“ přes předsíň, protože z jednoho metru toho moc nezhodnotíte. Při úzké, ale dlouhé předsíni vychází jako ideální řešení vnitřní strana vstupních dveří.

Věšákovou stěnu nepořizujte pro všechny celoroční svršky kompletní rodiny, ale pouze pro ty aktuálně nošené. Nevytahají se vám a předsíň bude lépe vypadat. Při instalaci háčků myslete na to, že hustá řada s minimálními rozestupy ještě neznamená velkou kapacitu. Svrchní oděvy mají nějaký objem, který se velice rychle nastřádá. V určitém bodě již další kabát nepřidáte, nehledě na komplikované odebírání. Kromě háčků lze najít i stěny s tyčí nebo výsuvem na ramínka – oděvy jsou tak uskladněny šetrně a předsíň vypadá celkově úhledněji. Odkládat budete i drobné oděvy jako čepice nebo šály, takže police nebo malá skříňka by také měla být součástí. V předsíni rovněž necháváme klíče, vodítko a hračky pro psa, tašky nebo tašku na kolečkách, kabelky a mnohé další. A budete-li myslet na všechny detaily před pořízením předsíňového vybavení, nestane se z ní pouhé skladiště, ale plnohodnotná místnost bytu.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť