Home Dětský pokoj inspirace Jak zařídit dětský pokoj funkčně a útulně?

Jak zařídit dětský pokoj funkčně a útulně?

by Martin Stropko

Zařizujete dětský pokoj a přemýšlíte, jak jej nejlépe vybavit? Vedle místa pro spaní a hry počítejte s prostorem pro ukládání bobtnajících hromad hraček, věcí a oblečení. Dětský pokoj totiž postupně přejde v místnost pro předškoláka, školáka a případně ještě později pro studenta. Pomozte si s policemi či regály na zdi, ale na trhu je i obrovská škála nejrůznějších dětských stěn a sestav.

Zútulnění dětského pokoje může pomoci vytvořit příjemnější a pohodlnější prostředí pro vaše dítě. Můžete použít závěsy pro zatemnění pokoje, koberce pro zútulnění, polštáře a přikrývky pro pohodlí, osobní předměty, jako jsou fotografie, oblíbené hračky a lampy pro zútulnění. Tyto prvky mohou vašemu dítěti pomoci cítit se ve svém vlastním prostoru pohodlně a příjemně.

Základem je dostatek odkládacích prostor na všemožné věci

Moderní dětské pokoje zařizujte nadčasově a hlavně jednoduše. Základem je dostatek odkládacích a úložných prostor pro dětské věci, knížky, či hračky, netradičně řešené postele a sladěná barevnost. Orientujte se při nákupu spíše na přírodní materiál, ale i levnější dostupnější lamino. Rustikální dětský nábytek v moderní podobě působí elegantně, čistě a stylově.

 

Je zřejmé, že nábytek do dětského pokoje nepořizujete jednou provždy. Počítejte s jeho obměnou alespoň jednou do osamostatnění vašeho potomka. Kromě postele tedy počítejte s koupí pracovního stolu, ideálně v rozměru 120 × 70 centimetrů. Dále potřebujete židli, skříňku na oblečení a jak už bylo řečeno, hodně úložných míst. Přijdou vhod i v případě koníčků, náročných na prostor.

Příliš vás neláká postupné nakupování a zároveň starost, aby jednotlivé kusy k sobě vzájemně odpovídaly odstínem, kováním a materiálem? Nejjednodušším řešením jsou dětské nábytkové sestavy z dřevěného masivu nebo lamina.  Při správné péči vydrží i počáteční řádění vašich nejmenších ratolestí a úspěšně „přežijí“ až do jejich staršího věku.

 

Především budoucí vzdělanci ale ocení vybavené studentské pokoje, které se dají seskládat podle aktuální potřeby. Sestavy v mnoha variantách jsou vhodné pro dívky i chlapce. Dobré studentské zázemí utvoří třeba rohový psací stůl se zásuvkami a narůstající garderobu skryje pořádná šatní skříň. Důležitou součástí pokoje je i koberec, který tlumí nárazy i zvuky a místnost zatepluje.

Zrcadla dodají dětskému pokoji potřebné světlo

S fyzickým růstem dítěte roste i potřeba přiměřených úložných prostor pro věci. Nové komody či skříňky jsou ideální, přičemž v dívčích pokojích je doplňte zrcadlem. Slouží nejen parádnicím, ale dodají pokoji i potřebné světlo. Chcete svým potomkům podstatně vylepšit dýchání? Zvažte koupi nové postelové matrace, případně i podlahové krytiny. Vybírejte raději jasné a teplé barvy.

 

Zapojte své děti do vybírání nábytku i barev. Třeba si budou chtít připomenout letní prázdniny a blankytně modrá, oblázkově šedá nebo mátová zelená jim navodí přesně tu příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Volte raději teplejší než příliš studené tóny, případně kombinaci dvou jemnějších barev. Nábytek dobře sladíte i s dalšími doplňky, koberce, polštářky nebo tapetami.

Myslete na 5 základních pravidel pro ideální dětský pokoj:

•    Nezbytnou součástí vybavení dětských pokojů jsou pestré barvy.
•    Hledejte praktičnost, jednak při využití dětmi, jednak při vašem úklidu a údržbě.
•    Nezapomeňte na dostatek kvalitních úložných prostor, úložné kontejnery a krabice.
•    Zajistěte v pokojíku volný prostor a dostatek místa, nezaskládejte všechno kolem.
•    Multifunkční nábytek skvěle rozvíjí představivost, oblíbené jsou třeba truhly.

Veškeré interiéry podléhají módním vlivům. Chcete i v případě dětského pokoje zůstat „in“? V letošním roce zůstaly hlavním trendem přírodní materiály, jako kámen, dřevo nebo korek. Doplňky pořiďte nejlépe v tónech pískové, zelené, hořčicově žluté či hnědé. To se týká hlavně pokojů pro starší děti a studenty. Nezapomeňte ani na rostliny, velké, malé, zavěšené, či v květináčích.

 

Přednost dejte spíše světlejším odstínům nábytku. Krásně vypadá třeba bílá barva v kombinaci se světlým nebo naopak s kontrastním tmavším dřevem. Doplňte jej různými veselými a barevnými dekoracemi, podle věku dítěte. Barevné trendy v dětských pokojích se mohou rok od roku měnit, ale některé barvy a odstíny zůstávají oblíbené a často používané. Mezi nejnovější trendy patří pastelové odstíny modré, žluté nebo růžové, šedé, přírodní zemité barvy a také kovové barvy, jako je stříbrná a zlatá. Trendem zůstává rostoucí nábytek, sloužící malým i větším dětem. Nejčastěji jde o variabilní rostoucí stoly pro děti nebo židle.

K pokojíčkům pro děti patří veselé, živé barvy s pestrými vzory

Pokud můžete, pamatujte už u malých mrňousů na alespoň nějakou volnou hrací plochu uprostřed místnosti. Doplňte ji o úložné boxy, skříňky pro oblečení a ostatní nezbytné poklady. K pokojíčkům pro malé děti patří veselé a živé barvy včetně pestrých vzorů. Určitě nic nepokazíte světle modrou, světle zelenou nebo krémovou barvou, doplněnou světlým dřevem.

Vytvořit dětský pokoj není jednoduché, ale vše se dá s trochou času zvládnout. V každém případě myslete vždy na bezpečnost a přesvědčte se zejména o stabilitě koupeného nábytku.  Neměl by mít ostré rohy nebo hrany a na škodu určitě není zkontrolovat zdravotní nezávadnost použitých nátěrů. K dispozici máte celou řadu vzorů, rozměrů, designových a tematických řad i barev.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť