Home Obývák inspirace Obývací stěna – praktický a moderní doplněk

Obývací stěna – praktický a moderní doplněk

by Martin Stropko

Obývací stěna je praktickým doplňkem, který vyplňuje tuzemské pokoje už řadu let a nedá se říci, že doba obývacích stěn úplně pominula. Naopak se dostávají opět do módy a vzhledem k obrovské nabídce si můžete vybrat jak luxusní, tak levné výrobky. Na rozdíl od mohutných stěn ze 70. let minulého století se ale dnes orientujte spíše na několik skříněk, komod a prosklených vitrín. Zajistíte si tím vzdušnou místnost.

 

Stálým trendem je možnost variability. Můžete si tedy měnit sní sestavy, případně dokupovat podle vlastní chuti a potřeb další kusy. Řada obchodů vám nabídne i designově shodný konferenční stolek. Pořiďte si skříňky s velkým počtem polic a uzavřených i otevřených úložných prostor. Váš obývák tak nepřeplníte volně položenými věcmi a získá punc čistého stylu a originality.

Moderní obývací stěny jsou nyní méně robustní a odlehčené. Rozhodujete se mezi masivem a laminem? Lamino je levnější, ale při výběru vycházejte ze stylu pokoje a dalších navazujících místností v bytě. Zvlášť to bude patrné, pokud máte obývák spojený s kuchyní, vytvořenou třeba v rustikálním stylu. Výsledný dojem by neměl působit rušivě.

Lamino se snadno udržuje, masiv vydrží téměř vše

Rozhodli jste se pro lamino? Zkontrolujte si oblepení hran, které musí „sedět“. Nečistoty stačí otřít suchým nebo mírně navlhčeným hadříkem. Obývací stěna z masivního dřeva zase vydrží téměř nemožné a její povrch se neloupe. Ochranná vrstva proti UV záření pak zajistí, aby jednotlivé kusy neměnily na světle barvu.

 

Mohutné obývací stěny dnes najdete spíš ve starších bytech nebo vilách. Vy si můžete vybrat mezi typizovanou a sektorovou. U té první máte zpravidla i možnost mluvit do barvy, ale jednotlivé kusy nábytku zvlášť nedostanete. Sektorová řada vám umožní výběr různých dílů, které se přesně hodí do vašeho obývacího pokoje. Navíc k sobě budou typově i barevně ladit.

Sektorová řada vám umožní postupně dokupovat další díly

V nabídce jsou televizní stolky, nejrůznější komody, skříňky, knihovny, vitríny i otevřené police. Máte na výběr, postavte je na zem, nebo pověste na stěnu. Nebojte se postupně dokupovat další díly. Tato možnost spolu se snadnou přestavitelností vám pomůže v případě, pokud chcete interiér obýváku změnit nebo se vám nábytek „okoukal“.

Velké tmavé stěny od podlahy ke stropu už dnes rozhodně nejsou to pravé. Doma byste měli jen stísněný dojem a neforemný nábytek by vám zabral většinu místnosti. Lehké a variabilní vybavení si pořiďte v retro, rustikálním nebo luxusním stylu podle vaší preference.

 

Zdá se vám vybraná stěna příliš dlouhá? Opticky ji zkrátíte několika vertikálními nábytkovými prvky a rozčleněním. Počítejte v celkovém návrhu i s úhlopříčkou vaší televize a nutnou vzdáleností od obrazovky. Má být dvouapůlnásobkem její úhlopříčky. Nezapomeňte ani na vhodné zastiňovací prvky, tedy záclony, závěsy nebo žaluzie.

Těžiště veškerých úložných prostor v bytě většinou není v obýváku. Naopak podle posledních trendů jich tu spíše ubývá. Postačí vám několik kusů nábytku, polic nebo vitrín na stěnu a třeba televizního stolku. Velmi časté je uspořádání bytové plochy do zón, například pro společné jídlo.  V tom případě do pokoje přibude lehká příčka nebo stěna z rostlin.

Ke tmavší podlaze patří světlejší nábytek a naopak

Nábytkové vybavení obývacího pokoje samozřejmě není všechno. Důležité je také to, jak celou místnost vymalujete. Použijte teplé barvy, žlutou, oranžovou nebo červenou, v kombinaci s bílou na stropě. Prostor tím výrazně rozjasníte. Bílou můžete nechat jednu i více stěn. Barvu nábytku zvolte podle podlahy a stěn, tedy na tmavší podlahu světlý nábytek a naopak.

 

Máte rádi netradiční interiéry? Nemusíte mít obývací stěnu pouze v různých variantách dřevěných designů. Na trhu moderních pokojů najdete i nábytek černý, bílý, ale také červený či zelený. Kromě toho můžete samozřejmě zůstat u klasiky, například wenge, ořechu, javoru, dubu nebo kaštanu.

Zkombinujte barvy v pokoji s barevnými skly ve skříňkách

Efektní je obývací stěna s vestavěným LED podsvícením. V pokoji vám vytvoří fajn atmosféru a oslníte i návštěvy. Barvy v pokoji zkombinujte s různými barevnými skly ve skříňkách a vytvořte si pouze vaše dílo, se kterým se pochlubíte. Každou místnost ozdobí pokojové květiny, pokud si dáte práci s jejich výběrem a vytvoříte jim dobré podmínky k životu.

 

Jednotlivé prvky vaší obývací stěny nesmí pokoj příliš zahltit a prostor tím příliš vizuálně zatížit. Myslete na to, že stěna z tmavých matných materiálů opticky přibližuje a světlých lesklých zase rozšiřuje. Čím menší také obývák je, tím subtilnější byste si měli pořídit obývací stěnu.

Variabilní a moderní nábytek udělá váš pokoj vzdušný a lehký

Obývací pokoj bývá výkladní skříní každé domácnosti. Posadíte sem zpravidla všechny návštěvy, přátele a známé. Chcete-li, aby se všichni cítili ve vašem bytě příjemně, pořiďte si variabilní a moderní nábytek. Interiér zbytečně nezaskládejte a pokuste se vytvořit dojem lehkosti a také vzdušnosti. Nezapomeňte, že obývák musí být především pohodlný a útulný.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť