Home Nápady do zahrady Zahradní houpačka – radost pro celou rodinu

Zahradní houpačka – radost pro celou rodinu

by Martin Stropko

Čím hezčí a teplejší počasí přichází, tím máme větší chuť trávit volný čas na zahradě, terase nebo na balkoně. Pohodu a oddych si můžete užívat nejen díky slunečním paprskům, ale také díky zahradní houpačce , která potěší celou rodinu. Jak ale vybrat tu správnou?

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Základní paramety houpačky

Dřív než začnete vybírat z konkrétních modelů, měli byste si ujasnit základní požadavky, které máte na vaší novou houpačku. Výběr se tím o něco změnší a budete se umět snadněji rozhodnout. V první řade, byste měli vědět kolik lidí bude zahradní houpačku využívat. Od toho se odvíjí rozměry i maximální nosnost. Pokud chcete rodinnou houpačku, nosnost by měla být alespoň 250 kg a délka sedadla cca 160 – 170 cm. Důležité je samozřejmě i to, kde bude umístěná. Na zahradu si můžete rozhodně dovolit větší houpačku než na balkon. Prostor si teda nejdříve přeměřte  a počítejte s tím, že na houpání budete potřebovat ještě nějaké centimetry navíc.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Materiál houpačky

Nejčastěji se setkáte s dřevěnými nebo kovovými houpačkami a oba materiály mají svoje přednosti. Kovové houpačky jsou cenově dostupnější než dřevěné, ale pokud je to možné, vybírejte si podle toho, jaký materiál se vám více hodí z pohledu designu. Ohled byste měli brát zejména na zahradní nábytek, který už v zahradě nebo na terase máte.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pokud máte krásný dřevěný nábytek, měli byste zvolit houpačku ze dřeva v podobném stylu. K litinovému nebo kovovému nábytku se zase více hodí houpačka s kovovou konstrukcí. Dřevo je oproti kovu těžší, ale zárověň mívá i vyšší nosnost a jako přírodní materiál je i na dotyk a pohled příjemnější. Obavu nemusíte mít ani o údržbu, zahradní nábytek je vyráběný ze dřeva, který je odolný vůči vnějším vlivům nebo se jednoduše ošetří nátěrem.

Drewmax_MO160

 

Abyste měli skutečné pohodlí

Zahradní houpačky se vyrábějí se stříškou nebo bez ní, případně s možností odnímat střechu. Střecha je převážně z textilu, který vás ochrání před slunečními paprsky a částečně i před deštěm. Malá letní přeháňka tak nepřeruší vaše chvíle oddychu. Při koupi houpačky byste měli myslet i na pohodlné sezení. Někdy jsou polštáře nebo potah na sedadlo součástí balení a někdy ne. Sedadlo bývá buď dřevěné nebo z vyztužené tkaniny a dlouho na něm určitě neposedítě. Určitě si teda obstarejte i pohodlné, měkké polštáře.

Drewmax_MO174

 

Nemáte dost prostoru na houpačku?  

Máte malý balkon na který se vám žádná houpačka nevejde? Nemusíte zoufat!  Naštěstí existují i houpací křesla pro jednu osobu nebo houpací síťe, které jsou prostorově méně náročné. Houpací křesla bývají zavěšené na konstrukci, takže se můžete houpat stejně jako na klasické houpačce.

Drewmax_MO171

 

Houpací sítě se dají upevnit v zahradě na strom nebo jiný pevný bod, ale využít se dají i stojany na houpací síť. Navíc houpací síť si můžete snadno sbalit a vzít s sebou na chatu nebo na dovolenou. Možností jak si užívat první sluneční paprsky v pohodlí domova je mnoho a tak je jen na vás která z možností vás nejvíce zaujala.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Bydlíte v rodinném domě se zahradou nebo v bytě s balkonem? Máte zahradní houpačku, houpací síť nebo koupi zatím jen zvažujete?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť