Home Jak pečovat o nábytek Jak vyčistit matraci, aby vypadala jako nová?

Jak vyčistit matraci, aby vypadala jako nová?

by Martin Stropko

Kvalitní matrace je skvělý společník, ale vyžaduje si pravidelnou starostlivost. Zatímco potah na matraci se obvykle dá bez problémů vyprat nebo odnést do čistírny, se samotnou matrací to bývá horší. Kromě roztočů a plísní ho může znečistit i rozlitý nápoj, krev, pot a jiné tělesné tekutiny. Všechno se dá zvládnout, pokud znáte pár užitečných triků.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Na pomoc si vezměte vysavač

Prach, pil, roztoče a jiné nečistoty se do matrace dostanou ať děláte cokoli. S jejich odstraněním vám pomůže právě vysavač a nepotřebujete ani žádný speciální nádstavec. Lépe se pracuje s tím na čalounění, postačí ale i ten základní. Matraci nejdříve povysávejte z jedné strany a zatím ho neotáčejte. Odstranit pachy, které se v matraci nahromadily můžete pomocí sody bikarbony. Stačí s ní posypat matraci a rozetřít houbičkou nebo jemně kartáčem, aby se dostala i dovnitř. Po 10 – 15 minutách matraci opět povysávejte. Soda bikarbona na sebe naváže vlhkost i mastnotu. Následně matraci otočte a proces zopakujte.

TEXPOL_MATRACE_VERONA

 

Jak odstranit skvrny?

Skvrny od potu, krve, moči, kávy nebo vína je potřebné odstranit co nejdříve, aby nestihly zaschnout a „zažrat“ se do látky. Samozřejmě ne vždy je to možné a vyčistit lze i starší skrvny, jde to ale o něco hůře než u čerstvých fleků. V drogériích nebo v prodejnách s matracemi určitě najdete vícero přípravků na čištění fleků i s návodem. Vyrobit si ale můžete i účinný domácí čistící přípravek.

BENAB_MATRAC_SEVEN_ZONE_ERGONOMIC_1

 

Léty a hospodyňkami ověřený odstraňovač skrvrn od kávy a vína je roztok citronu nebo octa. Pokud máte děti, pravděpodobně jste se už museli popasovat se skrvnami od moči, na které funguje směs sody bikarbony (2 PL), octa (1 PL), čistícího prostředku (1 ČL), 1 – 2 kapky dezinfekce a vody (1 ČL).

Všechno důkladně smíchejte a na skrvnu naneste hadřičkou nebo houbičkou. Vlhkým hadříkem pak přejděte pár krát po skvrně, přípravek nakonec setřete a místo osušte suchým hadříkem. Nakonec nasypte na skrvnu sodu bikarbonu, nechejte působit několik hodin a povysávejte. Zbavíte se tak nejen fleku, ale i zápachu.

Pravidelná starostlivost o matraci   

Aby vám matrace sloužila co nejdéle bez problémů se zápachem nebo roztočemi je potřebné se o ní starat. Každou matraci byste měli pravidelně otáčet aby se nepřeležela, což se doporučuje dělat každé 3 měsíce. Důležité je i měnit povlečení a praní potahu na matraci, abyste zabránili šíření alergenů a roztočů. Kromě toho je dobré matraci čas od času i povysávat. Každé ráno ji nechejte vyvětrat,  teda odložte polštáře, peřiny a vyvětrejte místnost. I tímto způsobem eliminujete vznik plísní. Pomůže i to, pokud je pod postelí volný prostor, aby mohl proudit vzduch.

DROPSHIPPING

Jak se staráte o svoji matraci a jak ji čistíte? Vysáváte matraci, abyste ji zbavili nečistot?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť