Home Nápady do zahrady Zútulněte si balkon zahradním nábytkem

Zútulněte si balkon zahradním nábytkem

by Martin Stropko

Malý balkon i prostornější terasa se dají zútulnit a naplno využívat hlavně během krásných jarních a letních dní. Pokud nemáte byt s velkou terasou, budete muset přeměřovat a špekulovat, vhodný zahradní nábytek  ale určitě najdete.

Teebench

 

Záhradní nábytek na malý balkon 

Relaxovat se dá i na malém balkoně , samozřejmě si musíte všechno důkladně přeměřit a vybrat vhodný rozměr nábytku. Jak rozměr neodhadnete, může se vám snadno stát, že se na balkoně budete cítit stísněne a nepříjemně, v horším případě se vám tam všechen nábytek nevejde. Při porovnávání rozměrů nábytku a balkonu myslete i na to, že s židlemi budete muset manipulovat při sedání a vstávání, takže budete potřebovat 20 – 30 cm navíc.

Balcony_set_A

Na většinu balkonů se vejde nanejvýš malý stůl a dvě židle. I to ale stačí na to, abyste si vychutnali sluneční paprsky, kávu nebo letní limonády v příjemné společnosti. Nejmenší stolky mají rozměry cca 60 x 60 cm, případně okrouhlé s průměrem 70 cm, které se opravdu vejdou i na malý balkon. Pokud máte prostoru více, můžete si dovolit větší stůl nebo pohodlnější křesla místo židlí. Jenže myslet byste měli i na to, co bude s nábytkem mimo sezonu. V případě, že nemáte možnost uskladnit nábytek ve sklepě a musíte ho během zimy nechat na balkoně, je vhodné ho zakrýt nepromokavou plachtou, především pokud jde o dřevěný nábytek.

DEOKORK_ZOSTAVA_CORFU_BALCONY_HNEDA

 

Více prostoru, více pohodlí

Větší balkon nebo terasa vám dovoluje dopřát si více pohodlí. Kromě toho, že můžete mít větší stůl, který vám poskytne dost místa i na stolování nebo posezení s více přáteli, tabu pro vás nemusí být ani zahradní sedačka. Posedět si na sedačce s měkkými polštáři je přece jen pohodlnější a příjemnější než na obyčejné židli. Uvažovat můžete i o houpačce pro jednu osobu, která je ideální na relax a oddych po náročném dni.

TEMPO_KONDELA_NOELA_HOJDACKA_BIELA_SIVA_SIVA_6

 

Odolnost vůči vlivům počasí

Jelikož je zahradní nábytek určený do exteriéru, musí být vyrobený z materiálu, který je odolný vůči povětrnostním vlivům. Nejvíce použivanými materiály jsou umělý ratan, dřevo, kov a plast. Nejlevnější je plastový nábytek, který je sice lehký a nenáročný na údržbu, ale má v porovnání s ostatními materiály výrazně kratší životnost a nižší odolnost vůči vlivům počasí. Oblíbeným a podstatně odolnejšímm materiálem je umělý ratan , resp.výplet z něho. Konstrukce nábytku může být dřevěná nebo kovová. Pokud chcete kvalitní zahradní nábytek vybírejte si takový, který má hliníkovou konstrukci. V kombinaci s umělým ratanem, který má vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům i UV záření vám bude takový nábytek sloužit několik dlouhých sezon.

TEMPO_KONDELA_SET_RANDEL_318955078

Pokud máte rádi přírodní materiály, určitě vás nejvíce láká dřevo. U dřevěného zahradního nábytku se lidi často obávají údržby a životnosti. U nábytku z teakového dřeva se opravdu nemáte čeho obávat, protože toto dřevo můžete mít venku celoročně a odolá slunku, dešti i mrazu. Pochopitelně ale nábytek z teakového dřeva patří k těm dražším. Levnější je bukové dřevo, akát, smrk nebo borovice. Správné ošetřené a nalakované dřevo zabezpečí, že dřevěný nábytek vám bude dlouho sloužit. Jde ale o přírodní materiál a tak musíte počítat s určitou tvarovou nestálostí.

basic_set_4_new

 

Hliníkový zahradní nábytek  si lidé vybírají hlavně díky jeho odolnosti a dlouhé životnosti. Navíc nepotřebujete téměř žádnou údržbu. Pozor byste si měli dát na to, jakou tloušťku stěn mají hliníkové trubky, protože od toho závisí nosnost a spolehlivost. Tloušťka stěn by měla být ideálně alespoň  1,0-1,2 mm. Výhodou hliníkového nábytku v porovnání s ocelovým nebo železným je to, že nerezaví. Počítejte ale s tím, že vás bude chladit a nevyhnutelný bude podsedák.

TEMPO_KONDELA_RONAN_1

 

Máte na svém balkoně nebo terase zahradní nábytek? Z jakého materiálu je vyroben?

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť