Zkrášlete svou starou ložnici novým nábytkem

Zdravý spánek je nezbytným základem pro pohodu přes den a tím i kvalitní pracovní výkon. Máte doma několik let docela příjemnou ložnici, ale něco se vám přece jen nezdá? Dodejte jí jiný vzhled, dokupte některý pěkný nábytkový kus a místnost zkrášlete. Nezapomeňte ale, že v ideálním případě strávíte v ložnici třetinu života, proto veškeré zásahy do interiéru dobře promyslete.

Pokud už delší čas spíte na jedné posteli a chtěli byste ji obměnit, osvěžte si některá pravidla pro kvalitní spaní. Šířka postele má být nejméně 80 cm a výška i s matrací mezi 45 až 55 centimetry. Na potřebnou délku postele přidejte asi 25 cm k výšce spáče. U dvoulůžkové postele je ideální šířka 180 centimetrů, volný prostor kolem postele pak má být kolem 80 centimetrů ze tří stran.

 

Širokou nabídku vám poskytnou internetové stránky, záleží jen na vašem vkusu a také finančních možnostech. Doslova královnami ložnic jsou oblíbené dřevěné postele z masivu. Potěší vás krásnou přírodní kresbou, vůní a širokou možností barevných úprav. Nejdražší, ale určitě skvostnou postel hodnou obdivu, pořídíte patrně „na věky věků“ z dubového masivu.

Postel z borovice vás překvapí pevností a možnostmi moření

Levnější jsou postele z odolného a pružného smrkového dřeva. Líbit se vám bude i postel, vyrobená z pevného borovicového masivu s neobvyklými možnostmi moření. V trochu jiné kategorii je postel z buku. Popularita tohoto tvrdého dřeva s neobvyklým designem stále stoupá. Postel se nesmí naklánět nebo rozjíždět ve spojích a materiál musí být bez prasklin a nerovností.

 

Snažte se o co nejdůkladnější větrání, aby ložnicí proudil vzduch a místo pod postelí jste zbytečně nezarovnali odloženými věcmi. Vytvoříte si dobré prostředí pro spaní a odradíte roztoče, kteří milují vlhko. Podle odborníků totiž člověk za noc vypotí asi 1,5 litru potu a v průměru se 45 × otočí. Proto si pohlídejte, aby vaše postele měly kvalitní lamelový rošt a vhodnou matraci podle vaší váhy.

V moderní ložnici se zpravidla neobejdete bez úložných prostor

V moderním bytě slouží často ložnice nejen ke spaní, k relaxaci, současně jako místo k ukládání oděvů a používáte ji v prostorové nouzi také jako domácí pracovnu. Zpravidla se tedy neobejdete bez úložných prostor, i když trendem stále zůstává jen minimální osazení ložnice nábytkem.  Podle místa si vyberte rohovou, klasickou nebo vestavěnou skříň s posuvnými dveřmi.

 

K uložení všech potřebných věcí, zavěšení kalhot nebo kravat využijte škálu různých doplňků, výsuvů a polic. Nejpoužívanější věci umístěte v zásuvkách zhruba do výšky 120 cm, budete mít o všem dobrý přehled. Udržet pořádek a systém vám v ložnici vám usnadní další odkládací plochy a stojany, jako je třeba známý „němý sluha“.

Láká vás exkluzivita a máte dost prostoru? Pořiďte si třeba některou z designových postelí, dobře vypadají ty s nebesy nebo baldachýnem. Luxus a pohodlí si užijete v kruhové posteli, která se ale hodí jen do větších místností. Velmi netradiční, ale zajímavý je ložnicový nábytek z palet, který se na trhu objevil v posledních letech a můžete si jej vyrobit i sami.

Nábytek z použitých přepravních palet, je čím dál oblíbenější. Postele, křesílka, zahradní sedačky, konferenční stolky i jiný nábytek jsou co kus, to naprostý originál. Materiál je cenově dostupný pro všechny zájemce, v několika kategoriích podle stáří a stavu dřeva. Ceny se pohybují od 150 do 300 korun, záleží na typu a velikosti. Nejjednodušší je vyhledat si nejbližšího výrobce a zajet k němu.

Futonové postele přes den využijete jiným způsobem a spoříte tím místo

Úsporu místa v bytě nabízí zajímavost posledních let, futonové postele s původem v Japonsku. Je to dřevěná konstrukce, doplněná futonem – přírodní matrací, kterou složíte a uschováte. Díky tomu lze přes den postel využívat i jiným způsobem než na spaní.

 

Moderní ložnice působí lehkým dojmem, což mimo jiné ovlivňují i použité barvy. Chcete malovat a líbí se vám teplejší odstíny? Zvolte tlumené odstíny oranžové či žluté, případně často doporučované světlé odstíny béžové, modré nebo fialové. Výrazná červená a zářivé barvy nepříjemně rozrušují, což do ložnice nepatří. Barvou roku 2015 byla zvolena hnědočervená, neboli vínová.

Pokud rádi řešíte veškeré problémy rychle a jednoduše bez velkého hledání, pořiďte si některou moderní ložnicovou sestavu. Seženete je ze dřeva i z lamina, v nepřeberném množství designů. Váš nábytek zůstane v jednotném stylu a navíc při nákupu kompletní ložnice významně ušetříte. Lamino se navíc hodí téměř do každého interiéru a nemá téměř žádné nároky na údržbu.

 

Ložnice má být nejpříjemnější a nejpohodlnější místností, proto ani její modernizaci nepodceňujte. Shodnete-li se navíc na všem podstatném při vylepšování interiéru i se svým partnerem, máte vyhráno. Jen tak bude váš noční odpočinek po všech stránkách osvěžující.

Rozhodli jste se inovovat zařízení vaší ložnice a dodat jí nový vzhled? Poraďte ostatním čtenářům, kde jste se inspirovali a jak nejlépe ložnici zkrášlit.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory