Zahradní houpačka – radost pro celou rodinu

Foto: © pixabay.com

Čím hezčí a teplejší počasí přichází, tím máme větší chuť trávit volný čas na zahradě, terase nebo na balkoně. Pohodu a oddych si můžete užívat nejen díky slunečním paprskům, ale také díky zahradní houpačce , která potěší celou rodinu. Jak ale vybrat tu správnou?

Foto: © pixabay.com

Základní paramety houpačky

Dřív než začnete vybírat z konkrétních modelů, měli byste si ujasnit základní požadavky, které máte na vaší novou houpačku. Výběr se tím o něco změnší a budete se umět snadněji rozhodnout. V první řade, byste měli vědět kolik lidí bude zahradní houpačku využívat. Od toho se odvíjí rozměry i maximální nosnost. Pokud chcete rodinnou houpačku, nosnost by měla být alespoň 250 kg a délka sedadla cca 160 – 170 cm. Důležité je samozřejmě i to, kde bude umístěná. Na zahradu si můžete rozhodně dovolit větší houpačku než na balkon. Prostor si teda nejdříve přeměřte  a počítejte s tím, že na houpání budete potřebovat ještě nějaké centimetry navíc.

Foto: © pixabay.com

Materiál houpačky

Nejčastěji se setkáte s dřevěnými nebo kovovými houpačkami a oba materiály mají svoje přednosti. Kovové houpačky jsou cenově dostupnější než dřevěné, ale pokud je to možné, vybírejte si podle toho, jaký materiál se vám více hodí z pohledu designu. Ohled byste měli brát zejména na zahradní nábytek, který už v zahradě nebo na terase máte.

Foto: © pixabay.com

Pokud máte krásný dřevěný nábytek, měli byste zvolit houpačku ze dřeva v podobném stylu. K litinovému nebo kovovému nábytku se zase více hodí houpačka s kovovou konstrukcí. Dřevo je oproti kovu těžší, ale zárověň mívá i vyšší nosnost a jako přírodní materiál je i na dotyk a pohled příjemnější. Obavu nemusíte mít ani o údržbu, zahradní nábytek je vyráběný ze dřeva, který je odolný vůči vnějším vlivům nebo se jednoduše ošetří nátěrem.

 

Abyste měli skutečné pohodlí

Zahradní houpačky se vyrábějí se stříškou nebo bez ní, případně s možností odnímat střechu. Střecha je převážně z textilu, který vás ochrání před slunečními paprsky a částečně i před deštěm. Malá letní přeháňka tak nepřeruší vaše chvíle oddychu. Při koupi houpačky byste měli myslet i na pohodlné sezení. Někdy jsou polštáře nebo potah na sedadlo součástí balení a někdy ne. Sedadlo bývá buď dřevěné nebo z vyztužené tkaniny a dlouho na něm určitě neposedítě. Určitě si teda obstarejte i pohodlné, měkké polštáře.

 

Nemáte dost prostoru na houpačku?  

Máte malý balkon na který se vám žádná houpačka nevejde? Nemusíte zoufat!  Naštěstí existují i houpací křesla pro jednu osobu nebo houpací síťe, které jsou prostorově méně náročné. Houpací křesla bývají zavěšené na konstrukci, takže se můžete houpat stejně jako na klasické houpačce.

 

Houpací sítě se dají upevnit v zahradě na strom nebo jiný pevný bod, ale využít se dají i stojany na houpací síť. Navíc houpací síť si můžete snadno sbalit a vzít s sebou na chatu nebo na dovolenou. Možností jak si užívat první sluneční paprsky v pohodlí domova je mnoho a tak je jen na vás která z možností vás nejvíce zaujala.

Foto: © pixabay.com

Bydlíte v rodinném domě se zahradou nebo v bytě s balkonem? Máte zahradní houpačku, houpací síť nebo koupi zatím jen zvažujete?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Střešní zahrada: Jak vytvořit střešní zahradu a osvěžit střechu domu

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova