Vyrobte si potpourri a provoňte svůj domov

Foto: © pixabay.com

Potpourri je v podstatě směs sušeného ovoce, bylinek nebo koření, které váš domov zahalí do úžasné vůně podle vašich představ. Kromě toho je z nich i skvělá dekorace, hlavně když ji vložíte do pěkné misky  nebo jiné dekorační nádoby.

Foto: © pixabay.com

Z čeho udělat potpourri

Poupourri si vyrobíte z květů, bylinek, koření, ale například i šišek, šípků nebo bukvic. Co konkrétně tvoří vaší směs je samozřejmě na vás. Nejčastěji se používají aromatické květy a bylinky. Z květů patří k nejoblíběnějším růže, pelargonie, hortenzie a z bylinek levandule, rozmarýn, meduňka nebo bazalka. Samozřejmě můžete použít cokoliv jiného co vám příjemně voní, například skořici, hřebíček zázvor nebo vanilku. Vůni můžou dodat i přírodní esenciální oleje. Jelikož je poutpurri i dekorace, můžete doplnit i květy, bylinky a další přírodní materiály, které sice nemají vůni, ale vypadají pěkně.

Foto: © pixabay.com

Sušení ovoce a bylinek

Bylinky bývají poměrně citlivé a pokud nejsou dokonale suché, začnou plesnivět a hnít. Sušit je můžete přirozeně, pokud na to máte podmínky, například na půdě. Prostor by měl být suchý, teplý, ale s prouděním vzduchu. Další možností je sušička na ovoce. V případě bylinek jako je například meduňka je lepší odtrhnout listy a sušit pouze ty, stonky by vyžadovaly podstatně delší dobu sušení. Do poutpurri můžete přidat i sušení kolečka pomeranče nebo citronu. Ty také usušíte v sušičce nebo i v troubě na pečení.

Foto: © pixabay.com

Pokud do potpourri přidáváte i šišky, ořechy, listy a podobně, vůni jim dodá esenciální olej. Myslete na to, že o tyto materiály musí být suché. Šišky můžete usušit v troubě. Tyto dekorace potom vložte do igelitového sáčku, kapněte k nim vonné oleje a sáček dobře zavřete. Po 3-4 týdnech bude vůně nasátá a poutpurri připravené.

Foto: © pixabay.com

Jak kombinovat vůně

Řiďte se hlavně tím, co je vám příjemné, ale nebojte se experimentovat. Pokud máte rádi květinové vůně, nakombinujte sušené květy a vůni můžete podpořit i pár kapkami esenciálního vonného oleje. Ověřenou kombinaci je růže, měsíček a šípky ke kterým můžete přidat koření, například skořici. Pro klidný spánek přidejte k růži levanduli, heřmánek a meduňku. Chybět nesmí ani klasické vánoční vůně složené ze skořice, badiánu a pomeranče. Oblíbené jsou i jablko a skořice nebo skořice a vanilka. V létě naopak osvěží hlavně citrusové vůně jako pomeranč, citron ale i máta a meduňka.

Foto: © pxhere.com

Jaká je vaše oblíbená vůně? Máte doma poutpurri nebo používáte jiné vůně do domácnosti?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vyrobit dekorace do vaší domácnosti na Velikonoce?

Jak vyrobit vintage nábytek

Jak natřít nábytek ve stylu Provence