Komáry odpudíte chemií i bylinnými přípravky

Foto: © pixabay.com

Komáři patří k jednomu z najotravnejších druhů hmyzu. Jsou velmi nepříjemnými společníky zejména v ložnici. Opakované vstávání nikomu na klidu nepřidá a svědivé štípance provázejí i kruhy pod očima z nevyspání. Jak účinně bojovat proti komárům? Přinášíme Vám pár užitečných rad.

Úplným základem je síťka do oken a dveří

Nejzákladnější prevencí je nedovolit krevsajícím komářím samičkám přístup do domu nebo bytu. V letních teplotách je ale úplné zavření dveří a oken těžko myslitelné. Pomozte si posuvnými síťkami do dveřních i okenních rámů, které výrobci dodávají na míru do dveřních i okenních rámů. Nezapomeňte, že použité pletivo musí být dostatečně husté.

Foto: © pixabay.com

Máte chatu nebo rekreační dům s okenicemi a stabilní síťky překáží jejich dovření? Pomozte si šikovnou síťkou, kterou ustřihnete na míru a připevníte kolem okna s pomocí nalepeného suchého zipu. Bude se vám hodit i v případě oken s atypickými rozměry. Odjíždíte přes týden do práce? Síťku jen sloupnete ze zipů, složíte a po návratu zase jednoduše natáhnete.

Elektrické odpuzovače využívají ultrazvuk i odpar repelentů

Modernější metodou je elektronický odpuzovač do zásuvky, který vydává ultrazvukové vlny. Ty lidské ucho neslyší, ale komáry od vaší ložnice odpuzuje. Malé přístroje mají minimální příkon a tak neohrozí vaši peněženku. Na elektřinu funguje i řada lapačů a hubičů, které lákají na tlumené namodralé světlo hmyz. Ten po doteku s elektrickou mřížkou zahyne.

Na bzučící odběratele krve skvěle působí i zásuvkové adaptéry s repelentním přípravkem. Může být tekutý ve zvláštní lahvičce, nebo se suchou náplní. V obou případech se účinná látka postupně teplem odpařuje a ochrání vás před obtížným hmyzem bez problémů celou noc.

Chemickým repelentům se někdy nevyhnete

Pohybujete se často venku na procházkách, chodíte na houby nebo rybaříte? Pak určitě sáhnete po známých tekutých repelentních přípravcích. Naneste je na kůži včetně hlavy a vlasů a nechejte je působit. Nezapomeňte na opakované použití, protože se poměrně rychle odpařují. Samozřejmostí je nová vrstva repelentu po vykoupání nebo silném zpocení.

Základní složkou repelentů je nejčastěji látka diethyltoluamid neboli DEET. Komáři a jiný bodavý hmyz tuto chemikálii nesnášejí. Navíc částečně otupuje schopnost jejich navigace směrem k vám jako nedobrovolnému dárci krve. Musíte se ale smířit s tím, že se jedná o chemickou látku, která vám může způsobit alergii a zašpinit nebo i odbarvit oblečení.

Babičkovské recepty fungují kratší dobu, ale bez chemie

Nejste zrovna příznivci takzvané tvrdé chemie? Ani v tom případě si nemusíte zoufat a bát se řady svědících pozůstatků po návštěvě drobného krvežíznivce. V receptech našich prababiček a babiček můžete najít recepty pro domácí repelenty na přírodní bázi. Fungují sice kratší dobu, ale když je nezapomenete častěji natřít na kůži, účinek se zaručeně dostaví.

Přírodní aroma z osvědčených bylin nejjednodušeji působí, když je rozmístíte přímo v interiéru nebo tam, kde chcete strávit příjemný večer. Krásně voní snítky šalvěje, která naopak komáry odpuzuje. Podobný efekt získáte se svazečky vratiče obecného nebo česneku. Tyto rostliny ale mají svůj specifický odér a patří spíše na verandy než do pokojů a ložnic.

Jako specifický repelent, a to i proti klíšťatům, funguje vitamín B1. Malí cizopasníci nemají rádi zvláštní pach, který vylučuje člověk potem při dlouhodobějším užívání této látky třeba v tabletách. V obchodech tak najdete B-komplex repelent, případně vyzkoušejte umírněnou konzumaci piva. V pěnivém moku mají totiž vitamíny skupiny B docela hojné zastoupení.

Krásně voní hřebíček, ale využijte i libeček

Vezměte hrstičku koření hřebíčku a zapíchejte ji do rozpůleného citrusového plodu. Získáte velmi příjemnou a zároveň „repelentní“ vůni. Renesanci nejen v kuchyni zažívá také libeček, který velice intenzivně voní a spolehlivě odpuzuje komáry, ale i mouchy. Věděli to už myslivci, kteří bylinou chránili před hmyzem čerstvě vyvrhnuté kusy zvěře.

Vedle libečku se v kuchyni stále více uplatňuje i citronová tráva. Její příjemné aroma komáry vůbec neláká. To stejné platí i o esenciálních olejích v aromalampách. Tady s úspěchem použijete vůni tee-tree oleje, levandule nebo eukalyptu.

Foto: © pixabay.com

Na domácí repelenty použijte bylinné výluhy a silný alkohol

Vlastní repelentní přípravky si vyrobte sami doma a naplňte je třeba do prázdných lahviček s rozprašovačem. Skvělý přípravek proti komárům a muchničkám získáte vylouhováním asi 50 kousků hřebíčku v deci silného alkoholu. Po dvou týdnech tekutinu přefiltrujte přes jemné plátno.  Dejte ale pozor na oděvy, výluh hodně barví.

Výborný je repelent z půl kila zelených ořechových slupek, svařených v litru vody. Vychlazený extrakt pak smíchejte s Alpou v poměru 3:1. Výsledná tinktura nejen voní, ale i příjemně chladí a vydrží působit čtyři až pět hodin. Šalvěj, rozmarýn, pelyněk nebo levanduli můžete vylouhovat ve vařící vodě a zkombinovat pro změnu s octem.

Foto: © pixabay.com

Jednoduchá pastička využívá princip navádění komárů na cíl

Vysokou účinnost proti komárům má jednoduchá pastička. Využívá principu prvotního navádění komárů na cíl stopami vámi vydechovaného oxidu uhličitého. Podle vědeckých výzkumů se po přiblížení ke spící kořisti hmyz orientuje na tělesný zápach a pak na teplotu rozdílných částí těla. Pastička je levná, působí i v pokojích s malými dětmi, ale musíte ji často měnit.

Rozřízněte obyčejnou PET láhev s užším hrdlem asi ve dvou třetinách výšky. Do spodní části dejte kousek droždí, trochu cukru a dolijte pár centimetrů vody. Horní část lahve pak nasaďte hrdlem dolů do spodní a postavte ji nejlépe poblíž okna.

Bouřlivé kvašení vysílá komárům do prostoru neodolatelné signály oxidu uhličitého. Proletí dovnitř pastičky, ale tam si zahltí senzory stálým přísunem plynu i mírného tepla. Zmatený hmyz pak z pasti nenajde cestu zpátky a zahyne.

Vyhrát nerovný boj s komáry nebude jednoduché, ale babičkovské recepty na přírodní repelenty alespoň zkuste. I když nejsou ani zdaleka univerzální, představují nechemickou alternativu. Obecně se uvádí, že přírodní repelenty najdete ve více než 300 bylinkách v české přírodě. Účinnost vašich výrobků si vyzkoušejte, protože budou jinak fungovat doma a jinak v přírodě.

Bojujete doma s komáry a s jakým úspěchem? Pokud máte nějaký zaručený recept jak vyzrát na malé krvežíznivce, podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vyrobit dekorace do vaší domácnosti na Velikonoce?

Jak vyrobit vintage nábytek

Jak natřít nábytek ve stylu Provence