Jak zvládnout Vánoce bez stresu a shonu

Foto: © pixabay.com

Vánoční svátky by měli být obdobím radosti a klidu, ale v posledních letech jsou spíše obdobím stresu. Uklízení, pečení, nakupování dárků i příprava štědrovečerního stolu lze zvládnout s úsměvem na tváři a v klidu.

Foto: © pixabay.com

Nemusí byt vše dokonalé

Vánoční ozdoby, dárkové balíčky nebo stromečky se objevují v obchodech, letácích a reklamách už začátkem listopadu, nemluvě o tom, že obchodními centry začínají znít koledy. Když si představíte kolik času a energie vás bude stát příprava a nákupy na Vánoce a k tomu si připočítejte běžné každodenní povinnosti, může vás přepadnout stres. Myslete ale na to, že Vánoce nejsou o dokonalých dárcích a perfektně uklízeným domě, ale hlavně o rodině a oddychu. Po Vánocích nebudete vzpomínat na vyleštěné okna a 10 druhů cukroví nebo 5 chodové vánoční menu, ale na příjemné chvíle strávené se svými blízkými na kterých jste možná dlouhou dobu neměli čas.

 

Foto: © pixabay.com

Zapojte do příprav celou rodinu

Přípravy na Vánoce můžou být pojaté i jako rodinná aktivita, při které se zabavíte a budete trávit čas společně. K advetnímu období patří i adventní věnec, který si můžete udělat i doma a pomoc můžou i děti. Během zimní procházky můžete nasbírat chvojí, šišky, bobule a jiné přírodní dekorace, ze kterých potom můžete vytvořit adventní věnec podle vašich představ a navíc si i odpočinete a zapomenete na stres. Použít samozřejmě můžete i koupené dekorace. Základ na věnec lze koupit v hobby obchodech a dokonce i v některých supermarketech. Inspiraci najdete v následujícím videu.

Celá rodina se může podle možnosti zapojit i do uklízení, zdobení medovníků a samozřejmě ochutnávání, ale i do vánoční výzdoby. Dříve než začnete s přípravami si určite priority. Neumíte si Vánoce představit bez dokonale vyzdobeného domu nebo se nedokážete vzdát voňavých vanilkových rohlíčků a medovníků? Věnujte se v první řadě tomu, co je pro vás důležité a nestresujte se kvůli věcem, které pro vás nejsou podstatné. Okna se přece dají umít o po svátcích.

Foto: © pixabay.com

Dárky nakoupíte i online

Plné parkoviště a ještě plnější obchody na pohodě nikomu nepřidají. Dárky se dají nakoupit i v předstihu nebo objednat z eshopů. Online nakupování má několik výhod a největší je ta, že nemusíte nikam chodit a dárky vám budou doručeny přímo domů nebo do práce. Navíc si můžete všechno v klidu promyslet a porovnat ceny. Nakoupit můžete tímto způsobem prakticky všechno od kosmetiky, hraček a oblečení, přes zážitkové dárky až po nábytek a  doplňky do bytu . Myslete ale na to, že před Vánocemi mají i eshopy více práce a objednávek než během roku a dostupnost zboží i dodací dobu si pro jistotu ověřte. Také si ověřte do kdy můžete nevhodný dárek vyměnit nebo vrátit, některé eshopy dokonce prodlužují běžnou lhůtu vrácení.

Foto: © pixabay.com

Připravte sa na Štědrý večer

Nákupům před Vánocemi se úplně nevyhnete, teda alespoň pokud jde o čerstvé potraviny. Nakupujte ale s rozumem, obchody nebudou zavřené měsíc, ale jen 2-3 dny, takže si nemusíte dělat velké zásoby. Pár dní před Štědrým dnem si zabalte dárky, abyste měli všechno připravené. K Štědrému večeru patří i slavnostní prostírání, které byste měli mít též připravené s předstihem.

Použít můžete vánoční ubrus nebo stavit spíše na vánoční dekorace. Zda bude prostřeno v klasickém nebo moderním stylu je jen na vás. Oblíbené jsou přírodní dekorace – chvojí, skořice, sušené plátky pomerančů, bobule apod. Pokud jde o barvy, nestárnoucí klasikou je bílá, zelená, červená ale také zlatá a stříbrná. A samozřejmě byste neměli zapomenout položit na stůl i svíčku.

Foto: © pixabay.com

Trápí vás předvánoční shon nebo všechno zvládáte v klidu? Upřednostňujete materiální dárky nebo více oceníte zážitkové dárky.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vyrobit dekorace do vaší domácnosti na Velikonoce?

Jak vyrobit vintage nábytek

Jak natřít nábytek ve stylu Provence