Jak zařídit obývák, aby byl útulný

Máte pocit, že váš obývák  působí trochu neosobně a chtěli byste ho zútulnit? Nemusíte hned dělat zásadní změny a předelat celý obývák. Zachovejte styl, který se vám líbí. Někdy stačí pouze pár vkusných doplňků nebo nová barva stěn.

Útulné neznamená přeplácané

Útulný obyvák neznamená, že musíte celou místnost zahltit dekoracemi a doplňky. Jde spíše o atmosféru, kterou vytvoříte. „Teplo domova“ si zabezpečíte správnými barvami, vkusnými dopňky jako jsou dekorační polštáře, deky, svíčky ale i rostliny. Zapomeňte na to, že každá polička nebo regál musí být zaplněný věcmi. Místnost potřebuje i vzdušnost. Důležité je samozřejmě i osvětlení, které by nemělo být příliš intenzivní a studené. Barva stěn může být v přírodních odstínech hnědé, béžové, oranžové, ale i v jemné zelené nebo modré.

Foto: © pixabay.com

 

Závěsy do obyváku

Pro někoho jsou závěsy přežitkem, pro někoho stylový doplněk. Jednobarevné i vzorované závěsy mohou být skvělým oživením obyváku. Barevně se dají sladit s doplňky, aby místnost působila kompaktně. Výraznější barva, která se nikde jinde v místnosti nenachází zase může celou rozzářit. Vzorované závěsy dokáží „rozbijí“ jednotvárný nebo nudný interiér.

 

Kromě estetické funkce plní i tu praktickou – zatemňují a chrání vaše soukromí. Použít nemusíte jen jeden typ závěsu. Okno můžete vylepšit záclonou nebo závěsem, které propouštějí světlo, ale zároveň vám nebude vidět dovnitř. K nim můžete přidat zatemňující závěsy. Jejich kvality oceníte i v zimě, protože částečně dokáží zabránit tomu, aby vám od okna „táhlo“.

Přírodní materiály

K zútulnění přispějí i přírodní materiály a rostliny. Základem je dřevo a netýká se to jen nábytku. Konferenční stolek z kvalitního masivního dřeva dokáže okouzlit. Působit útulně umí i dřevěné obklady, parapety nebo žaluzie a dekorace. Místo koberce vyzkoušejte umělou kožešinu. Chybět by neměly ani květináčové rostliny a případně i čerstvé řezané květy.

Foto: © pixabay.com

Polštáře, deky, taburetky

I malé detaily přinesou do vašeho příbytku pohodu. Několik dekoračních polštářů na sedačce nebo v křesle a teplá deka by také měly být součástí obýváku. Když si budete vybírat taburetku nebo podnožku, skvělým tipem jsou pletené bavlněné taburetky. Vhodné jsou přírodní a pastelové barvy.

 

Osvětlení obýváku

Kromě přirozeného světla, které si užijete přes den je potřebné i správné umělé osvětlení. Světlo v obýváku má být bílé teplé s teplotou od 2700 K do 3300 K. Zároveň by měl mít index barev CRI hodnotu nad 90. Co se svítidel týká, potřebujete jich několik. Kromě centrálního osvětlení jsou potřebné i doplňkové. Za centrální osvětlení se považuje obvykle stropní svítidlo, které osvětluje celou místnost.

 

Foto: © pixabay.com

Může jít o lustr, tenké stropní svítidlo a někdy se používá i stojanové svítidlo, které světlo rozptyluje po místnosti. Na čtení budete potřebovat stojanovou lampu s intenzivnějším světlem, které je usměrňované tam, kam potřebujete. Příjemnou atmosféru dokážete vytvořit dekoračními stolními lampami i LED pásy, které se umístňují na spodní část sedačky, k poličkám apod.

V jakém stylu máte zařízený obývák? Jaké barvy převládají u vás doma – neutrální nebo výraznější?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory