Jak vybrat moderní dětský nábytek?

Foto: © pixabay.com

Řešíte, jak vybavit pro dítě nebo děti prostor jejich pokojíčku? Dobře promyslete nákup nábytku na spaní, ke hrám na zemi i k učení u pracovního stolu. I když se nabízí tradiční model „modrá pro chlapce a růžová pro holčičky“, zkuste raději něco jiného. Tyto barvy jsou sice stálicemi, ale v dětských pokojích mějte raději zajímavé kombinace v jemných pastelových barvách a nadčasový design.

Do dětských pokojů patří spíše teplejší tóny či kombinace jemnějších barev

Zapojte své děti do vybírání nábytku i barev. Třeba si budou chtít připomenout letní prázdniny a blankytně modrá, oblázkovo šedá nebo mátová zelená jim navodí přesně tu příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Volte raději teplejší než příliš studené tóny, případně kombinaci dvou jemnějších barev. Nábytek dobře sladíte i s dalšími doplňky, koberci, polštářky nebo tapetami.

 

S fyzickým růstem dítěte roste i potřeba přiměřených úložných prostorů pro věci. Nové komody či skříňky jsou ideální, přičemž v dívčích pokojích jejich doplňte zrcadlem. Slouží nejen parádnicím, ale dodá pokoji i potřebné světlo. Chcete svým potomkům podstatně vylepšit dýchání? Zvažte koupi nové ložní matrace, případně i podlahového koberce. Vybírejte raději jasné a teplé barvy.

Podstatou každého dětského nebo studentského pokoje jsou tři základní prvky. Tedy kvalitní postel, úložné prostory (skříňky, skříně, zásuvky, police) a stůl. Dětský nábytek vhodně rozmístěte a přidejte nějaké textilní doplňky. V tomto prostoru se bude vaše dítě cítit dobře.

Moderní dětské pokoje zařizujte nadčasově a hlavně jednoduše. Základem je dostatek odkládacích a úložných prostorů, netradičně řešené postele a sladěná barevnost. Orientujte se při nákupu spíše na přírodní materiál, ale i levnější a dostupnější lamino. Zajímavé kombinace dostanete také z barevného plastu. Rustikální dětský nábytek v moderní podobě působí elegantně, čistě a stylově.

 

Přednost dejte spíše světlejším odstínem nábytku. Krásně vypadá například bílá barva v kombinaci se světlým, nebo naopak kontrastním tmavším dřevem. Doplňte ho různými veselými a barevnými dekoracemi, podle věku dítěte. Trendem zůstává rostoucí nábytek, sloužící malým i větším dětem. Nejčastěji jde o variabilní rostoucí stoly pro děti nebo židle.

Uspějete se skluzavkou při posteli nebo s horním spaním

Velmi oblíbené jsou u dětí zvýšené postele se skluzavkou, se schůdky nebo postel s horním spaním. Takové postele mají i různé textilní doplňky, které zajišťují dítěti bezpečnost a vytvoří i příjemné prostředí pro jeho klidný spánek. Určitě nebude vadit ani klasické nízké jednolůžko, patrová postel nebo kombinace nízkého a zvýšeného variantu postelí. Kvalitní matrace a rošt jsou přitom základem.

 

U dětského nábytku v každém případě hlídejte zdravotní nezávadnost použitých materiálů a také jejich odolnost. Nakupujte jen u kvalitních výrobců a země původu by měla být jednou z hlavních informací, které si při nákupu dětského nábytku všímejte. Myslete také na 5 základních pravidel, a pokojíček pro vaše dítě bude téměř ideální:

  • Nezbytnou součástí vybavení dětských pokojů jsou pestré barvy
  • Hledejte praktičnost, jednak při využití dětmi, jednak při vašem úklidu a údržbě
  • Nezapomeňte na dostatek kvalitních úložných prostorů, úložné kontejnery a krabice
  • Zajistěte v pokojíčku volný prostor a dostatek místa, nezaskládejte vše kolem
  • Multifunkční nábytek skvěle rozvíjí představivost, oblíbené jsou například truhly

Ani v dětském pokoji nezapomeňte na zelené pokojové rostliny

Všechny interiéry podléhají módním vlivům. Chcete i v případě dětského pokoje zůstat „in“? I v tomto roce jsou hlavním trendem přírodní materiály jako kámen, dřevo nebo korek. Doplňky kupte nejlépe v tónech pískové, zelené, hořčicově-žluté či hnědé. To se týká hlavně pokojů pro starší děti a studenty. Nezapomeňte ani na rostliny, velké, malé, zavěšené či v květináčích.

 

Obecně má barevné řešení dětského pokoje jedno pravidlo, že vlastně žádné striktní není. Pro dětičky do pokojíčků vybírejte veselé a živé barvy včetně pestrých vzorů. Určitě nic nezkazíte světle modrou, světle zelenou nebo krémovou barvou, doplněnou světlým dřevem. Počítejte také s místem pro ukládání hromad hraček a oblečení. Pomozte si s úložnými prostory pod postelí.

Zařizování pokoje pro nejmenší je v našich podmínkách práce na etapy. Dětský pokoj totiž přechází postupně na místnost pro předškoláka, školáka a případně ještě později pro studenta. Se zvyšujícím se věkem vašich potomků počítejte s tím, že si do vybavení a barevnosti nechají mluvit čím dál tím méně.

Pořídili jste svým ratolestem trendy nábytek do dětského pokoje? Napište do komentáře pod článkem, jaký jste měli úspěch, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory