Houpací křeslo – relax pro tělo i mysl

Houpání nás provází už od útlého dětství. Rodiče nás houpali v kolébce, nebo v kočárku. Když jsme trochu vyrostli, kolébky vystřídaly houpačky a houpací křesílka. A právě houpací křeslo vás může provázet celým životem až do zaslouženého stáří. Kdo by se rád nehoupal? Vždyť houpání uklidňuje a je dokázané, že zlepšuje vnímavost i motoriku a zvyšuje inteligenci.

Proč je houpání pro většinu lidí tak příjemné? Při houpání se prokrvuje a okysličuje mozek, čímž se zvýší tělesná teplota a aktivují příjemné pocity v limbickém systému. Rytmické pohyby uklidňují a konejší (houpání na stranu), mohou však i povzbuzovat mysl (houpání vpřed a zad). Záleží na tom, jak prudké pohyby zvolíte.

 

Historie houpacích křesel

Nikdo přesně neví, odkud se houpací křeslo vzalo. První křesla vznikla v průběhu 18. století. Podle některých zdrojů byl jejich tvůrcem Benjamin Franklin, jiné údaje vedou do Anglie, kde se již na začátku 18. století objevovaly pokusy nasadit židlím na spodní části noh ohýbané desky. První opravdová houpací křesla vznikala až o něco později, a to ve Švédsku pod názvem gungstols.

Vynálezce houpacího křesla se nejspíš inspiroval kolébkou nebo houpacím koněm. Ty totiž vznikaly už mnohem dříve. Mezi nejslavnější houpací křesla patří křeslo z ohýbaného bukového dřeva od Michaela Thoneta z roku 1860. O jeho slávě značí i to, že se prodává dodnes.

Mezi další slavná designová houpací křesla patří třeba návrh od Le Corbusiera z roku 1928 nebo kopie thonetovských výrobků od vsetínské firmy Kohn z druhé poloviny 19. století. Od 70. let vznikají netradiční houpací křesla, často v kombinaci kůže nebo koženky, kovu a plastu. Známá jsou křesla od architekta Franka O. Gehryho či designéra Philippe Starcka.

Irský designér Damian O’Sullivan dokonce vymyslel houpací křeslo pro vozíčkáře. Vyrobil ho tak, že na invalidní vozík jednoduše nasadil jednu širokou lyžinu. Po zablokování kol vozíku se už může jeho uživatel houpat podle libosti.

 

Jaké houpací křeslo si koupit

Houpací křeslo by mělo mít dostatečně dlouhé zadní lyžiny (zabrání pádu dozadu) a zajišťovací zarážku (zajištění proti pádu dopředu). Kromě bezpečnosti zkontrolujte při nákupu i pohodlnost křesla (jak se v něm sedí, houpe i jak se z něj vstává), jestli nevrže a zda se nemačká čalounění nebo čalounění nemění tvar. Také zkontrolujte nosnost křesla. Pro starší lidi nebo děti vyberte lehké křeslo, aby ho mohli snadno přesouvat po pokoji.

Houpací křesla jsou na trhu dostupná v mnoha variantách i designech. Ve většině případů mají dřevěnou konstrukci. Sedák a opěrka mohou být čalouněné, případně s výpletem z přírodního rákosového koberce. Díky čalounění bude křeslo pohodlnější. Kromě houpacích křesel seženete i kancelářské židle s funkcí houpání. Jejich koupí si zajistíte zdravé sezení u počítače.

 

Oblíbenou variantou houpacích křesel je spojení houpacího křesla a hamaky (síť určená pro sezení). Zavěsíte ji ke stropu místnosti nebo venku na větev stromu. Na zimní zahradu se skvěle hodí i křeslo z ratanu nebo proutí. Vyrábí se také houpací křesla pro děti nebo pro dvě osoby. Netradičně působí houpací křeslo spojené s lampou.

Nejčastějším dřevem na výrobu houpacích křesel je bukový masiv. Dřevo je pevné, ale můžete ho párou změkčit, a poté ohýbat do různých tvarů pomocí forem. Po vyschnutí zachovává ohýbané dřevo nový tvar, přičemž jeho pevnost se nezmění. Proto jsou houpací křesla z ohýbaného buku pevná a odolná.

 

Vyrobte si houpací křeslo sami

Výroba houpacího křesla není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nepotřebujete ani plně vybavenou truhlářskou dílnu. Stačí vám jen ruční pásová bruska, přímočará pila a AKU vrtačka. Kromě nářadí si sežeňte kvalitní dřevo, nejlépe desky z buku nebo borovice.

U jehličnatého dřeva si dávejte pozor na vyteklou pryskyřici. Můžete si o ni totiž při následném houpání ušpinit oblečení. Z křesílka se stejně nebudete chtít odlepit tak jako tak. Nečekejte však, že vyrobíte starobyle vypadající ohýbané křeslo jako od Thoneta. Podle tohoto jednoduchého návodu vyrobíte nízké moderní houpací křeslo, ve kterém budete spíš ležet než sedět.

Také rádi relaxujete v houpacím křesle?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory

Jarní úklid: jak optimalizovat úložný prostor pomocí nového nábytku