Dětská postýlka zajistí bezpečný a klidný spánek

Jestli chcete v noci klidně spát, pořiďte svému dítěti kvalitní postýlku. Při nákupu sledujte kvalitu provedení konstrukce a použité materiály. Úplné bezpečí však zajistíte jen tehdy, když budete postýlku správně používat a dodržovat několik pravidel.

 

Jak vybrat kvalitní postýlku?

Pro malé děti vyberte širší postýlku, protože se často převalují. Kruhové a oválné postýlky sice vypadají krásně, ale jsou drahé, zabírají příliš místa, a navíc mohou ovlivnit jejich prostorové návyky. To může v pozdějším věku vést k pádům z lůžka a úrazům. Proto raději zůstaňte u klasického obdélníkového tvaru.

Postýlky mají mít buď čtyři pevné nohy, nebo dvě pevné nohy a dvě nohy s kolečky. Pokud má postýlka čtyři nohy s kolečky, musí být dvě kolečka zajistitelná proti pohybu. Pro snadnější ukládání dítěte do postýlky by měla být lehací plocha výškově nastavitelná a bočnice stahovací nebo sklápěcí. Dno musí zajistit dobrou ventilaci vzduchu, takže by mělo být z příček, mřížek nebo s perforací. U postýlky musí být označena maximální výška matrace, například ryskou.

 

Dobrou volbou je dětská postýlka, která bude mít čela i bočnice z tyček. Pokud budou čela plná, nestavte ji ke zdi nebo nábytku, protože by nebyla zajištěna dostatečná cirkulace vzduchu. Alespoň jedna z bočnic by měla být sklápěcí nebo stahovací kvůli snadnému přístupu k dítěti. Podmínkou dlouhé životnosti postýlky je pevná a stabilní konstrukce.

Stahovací bočnice musí být zajištěny tak, aby je dítě nemohlo samo stáhnout. Způsoby zajišťovacích mechanismů mají být odlišné. Pokud se mechanismy spouštějí stejným způsobem, pak od sebe musí být vzdáleny minimálně 850 mm. U sklápěcích bočnic je bezpečná vzdálenost mezi vodící tyčí sklápěcího mechanismu a tyčkou postýlky 0 – 7 mm nebo 12 – 25 mm.

Vyberte postýlku, která nemá otvory, mezery, kraje nebo výčnělky, kterých by se mohlo dítě chytit nebo na ně vylézt. Ostré rohy, hrany a hroty musí být zaoblené nebo zakryté. Vyhněte se plastovým krytkám šroubů, které by dítě mohlo sejmout, a malých částí, které by mohlo uvolnit pomocí zubů nebo prstů. Může je spolknout nebo vdechnout a zranit se.

 

Použité dřevo nesmí být poškozené, ani napadené hnilobou nebo hmyzem. Protože dítě rádo všechno ochutnává a olizuje, musí být kovové materiály odolné proti korozi a použité barvy netoxické a odolné proti poškrábání.

Při nákupu sledujte především tyto rozměry:

  • Pro dítě do šesti měsíců musí být po umístění lehací plochy do nejvyšší polohy mezi ní a horní stranou zábrany alespoň 30 cm, jiinak hrozí vypadnutí dítěte z postýlky.
  • Pro dítě starší šesti měsíců musí být mezi lehací plochou v nejnižší poloze a horní hranou bočnice nebo čela vzdálenost alespoň 60 cm. Dítě by jinak mohlo vylézt ven.
  • Mezi jednotlivými tyčkami bočnic a čel má být vzdálenost 4,5 – 6,5 cm.
  • Doporučená vzdálenost mezi příčkami roštu je 6 cm, pokud je dno mřížkové nebo s perforacemi, tak je velikost otvorů maximálně 8,5 cm.
  • Přístupné díry, mezery a otvory musí být buď menší než 7 mm, nebo v rozmezí 12 – 25 mm. Hloubka nesmí být větší jak 10 mm.

Děti kojeneckého a předškolního věku mají spát na tužší a tvrdší matraci, která napomáhá dobrému vývoji tělesného skeletu. Podložka musí splňovat specifická požární a hygienická kritéria a měla by mít snímatelný a snadno čistitelný, nejlépe pratelný potah. Vhodná je matrace s pružinovou kostrou nebo matrace z kokosových vláken. Je totiž lehká, dobře odvádí vlhkost a omezuje rozvoj roztočů.

Jak zajistíte svému dítěti bezpečnou noc?

Syndrom náhlého úmrtí kojenců je náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt kojence, tedy dítěte do jednoho roku, u kterého se nepodaří nalézt příčinu smrti. V České republice postihuje kolem 25 dětí ročně, více jsou ohroženi chlapci. Mezi rizika vzniklá po porodu patří mimo jiné přehřívání dítěte (oblečení, přikrývky), příliš měkký povrch pro spánek, přetápěné místnosti nebo poloha na břiše.

Postýlku nedávejte do blízkosti tepelného zdroje a udržujte nízkou pokojovou teplotu. Dítě nebalte do příliš teplých textilií, jako zatepleného oblečení, dvojitě přeložené přikrývky nebo příliš teplé deky. Zajistěte, aby si dítě nezakrylo hlavu a do 12 měsíců věku dítěte nepoužívejte syntetické a prošívané přikrývky.

 

Vhodný je spací pytel s otvory na ruce upravený podle věku dítěte. Ve spacím pytli je totiž pro dítě těžší otočit se na bříško. Nepoužívejte ochranné mantinely kolem postýlky. Zabraňují cirkulaci vzduchu a zvyšují riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců.

Z postýlky odstraňte vše, co by dítě mohlo použít k tomu, aby vylezlo z postýlky, a čím by se mohlo udusit nebo uškrtit (stužky, provázky, kusy látky, držátko dudlíku). Do dvou let by dítě nemělo používat polštářek. Pokud usíná s plyšovou hračkou, tak ji po usnutí vyndejte a dejte tak, aby ji po probuzení vidělo.

Nepoužívejte žádné upevňovací systémy a přes postýlku nenapínejte sítě. Na každodenní spaní nepoužívejte cestovní postýlky, protože většinou mají neprodyšné a příliš měkké matrace potažené nepropustným plastovým materiálem.

Uložili byste své dítě do postýlky z bazaru či od známých, jejichž dítě už z postýlky vyrostlo?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory