Dětská postel – podle čeho ji nejlépe vybrat?

Zařizování ideálního spaní pro nejmenší je v tuzemských podmínkách práce na etapy. Dětský pokoj a vlastně i ložnici totiž musíte spolu s věkem dítěte měnit. Typicky se jedná zejména o postel, která bude jiná pro předškoláka, školáka a případně ještě později pro studenta. Celý sortiment má desítky variant dětských postelí v různých provedeních a barvách.

 

Při pořizování dětské postele si ještě před otevřením internetových stránek rozmyslete, jak bude nový kus nábytku ladit s dosavadním vybavením a jak zaplní celou místnost. Ani v dětském pokoji pak nezapomeňte na vzdušnost celého prostoru, aby výsledek nepůsobil tísnivým dojmem. Pro menší děti pořiďte postel s bočnicemi, u patrových postelí jsou pak mantinely naprosto nezbytné.

Při výběru postele pro děti nešetřete, zaslouží si stejnou kvalitu, jako vy

Příliš velká postel je zpočátku zbytečná. Dětská lůžka seženete v rozměrech již od 160 centimetrů. U některých typů zvětšíte postel sklopením jednoho nebo obou čel. Postel pro dítě vyberte alespoň o šířce 80 centimetrů, ideální výška postele je i s matrací od 45 do 55 centimetrů. Při výběru určitě nešetřete, i malé dítě má mít stejně kvalitní matraci jako dospělý.

 

Před výběrem matrace se zaměřte na rošt. V obchodech jej najdete buď z pevných lamel, nebo polohovatelný. Myslete na to, že příliš měkká postel vašim nejmenším škodí, nepodporuje správné postavení obratlů a dětská páteř je pak náchylnější k růstovým vadám. Dbejte na to, aby postel díky použitým materiálům zůstala také dostatečně provzdušněná.

 

Ujasněte si také, jakému materiálu dáte přednost. Přírodní masivní dřevo vypadá skvěle, nábytek je robustní a snese i trochu toho předpokládaného řádění u zvlášť čiperných dětí. Musíte se ale smířit s tím, že vyžaduje více starostí s údržbou. Naproti tomu lamino má výrazně větší škálu barevného provedení, děti ji mohou i polít a vy při úklidu vlastně jen občas přetřete nábytek prachovkou.

Klukům se bude skvěle spát v posteli s designem autíčka

Mezi dětskými postelemi je k dispozici řada vzorů, rozměrů, designových a tematických řad i barev. Pro kluka je super postel v provedení sportovního autíčka, holky budou unešené z postele se skluzavkou, stylizovanou zahradou, případně domečkem s okenicemi. Úžasně vypadá postýlka, která jako by byla dokonalou kopií pohádkové chaloupky na muří nožce.

 

Obzvlášť malí závodníci uvítají velice oblíbenou postel ve tvaru závodního auta formule 1. Máte téměř stoprocentní jistotu, že se do ní budou každý večer těšit. Vybírat můžete z několika barev a provedení. Populární jsou také „patrovky“ z masivu. Mohou mít úložný prostor, ale na trhu existuje i patrová postel bez spodní části, kam umístíte bez potíží dětský stůl nebo poličku.

Bezpečný spánek zajistíte svým dětem postelí s pevnou zábranou. Nemusíte mít tak strach, že po divokých snech nebo převalovacím „cestování“ skončí váš potomek na zemi a s úrazem. Zábrany jsou i variabilní a můžete je pořídit v kombinacích barev a několika odstínů. Zpravidla líté boje pak vypuknou mezi sourozenci o přistýlku v podobě výsuvného šuplíku.

 

Nezapomeňte, že základem dobrého dětského spánku je správné umístění postele. Podle čínského učení feng šuej byste měli její čelo přisunout k plné zdi a umístit ji mimo přímou linii okno – dveře. Nad postelí nenechávejte pohyblivé hračky, které by mohly dětem narušovat klidný spánek. Stejně tak raději nenechávejte na stěně přímo nad postelí viset žádné poličky.

Postele s úložným prostorem vám dají místo pro lůžkoviny i sezónní oblečení

Potřebnou harmonii v dětské ložnici zajistíte zataženými závěsy či roletami. Pokud je to možné, na noc vždy nechávejte zavřené dveře. Bojujete trochu v dětském pokojíčku s místem? Od starostí vám pomohou postele s úložným prostorem. Místo tu najdete třeba pro lůžkoviny, pro sezónní oblečení, nepotřebné či překážející hračky.

 

Málokterá věc je tak důležitá a do takové míry ovlivňuje celodenní náladu i všeobecné rozpoložení, jako kvalitní spánek. Stonásobně víc to platí u dětí. Máte doma jedináčka nebo vám dělá radost už víc dětí různého věku? Určitě se jim snažte vytvořit ke spaní klidné místo, kde budou mít jenom krásné sny a v nadcházejícím dni budou v úplné pohodě.

Ať už svým malým nebo větším ratolestem pořídíte postele z masivu, lamina nebo patrové, věnujte jejich nákupu dostatečnou pozornost. V posteli trávíme v průměru třetinu života a děti si určitě zaslouží, aby se ráno budily stejně jako vy svěží, odpočaté a plné energie.

Pořídili jste svým dětem novou postel? Napište do komentáře pod článkem, podle čeho jste ji vybírali, čím se při nákupu řídíte a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory