Antidekubitní matrace – čím je výjimečná a pro koho je určená?

Vznik proleženin (dekubitů) hrozí především dlouhodobě ležícím nebo imobilním pacientům. Dekubity můžou přerůst až do život ohrožujícího stavu a tak je důležité zabránit tomu, aby se vůbec objevily. Antidekubitní matrace jsou v tomto směru velkým přínosem a pro takové pacienty prakticky nezbytností.

Aktivní a pasivní matrace

Antidekubitní matrace se dělí na aktivní a pasivní. Aktivní matrace jsou tvořené z několika vzduchových komor, nejde tedy o klasické pěnové matrace. Matrace se vzduchovými komorami zabezpečuje, že tlak nepůsobí na jedno místo na těle a efektivně tak zabraňuje vzniku dekubitů a pomáhá je i léčit. Množství vzduchu v jednotlivých komorách lze měnit a tlak je tím pádem proměnlivý. Obvykle je vzduchem napumpována každá druhá komora a každá první je prázdná. Po určitém čase se vystřídají. U některých druhů matrací je možné nastavit i čas po jakém se plné a prázdné komory mění.

Pasivní matrace jsou pěnové, ale nejde o klasickou pěnovou matraci, která se běžně používá. Antidekubitní pěnová matrace má po celé svojí ploše podélně i příčně zářezy a tím napomáhá tomu, aby nevznikal tlak na jednom místě a netvořili se na těle proleženiny. Vyrábějí se z paměťové pěny nebo z tvrdších pěnových materiálů. Některé druhy matrací jsou oboustranné, přičemž každá strana má jinou tvrdost. K matraci bývá přibalený i potah, který je na zip a lze ho prát. Navíc bývá antibakteriální, někdy i voděodolný nebo paropropustný.

Antidekubitní matrace se využívají nejen ve zdravotnických zařízeních, ale i při domácí péči ležícího pacienta. Pokud máte doma rodiče nebo prarodiče, kteří mají zdravotní problémy a jsou připoutaní na lůžko, určitě byste jim měli zabezpečit tuto speciální matraci. V kombinaci s odbornou starostlivostí tak předejdete vzniku nebezpečných dekubitů.

Péče o antidekubitné matrace

K čištění antidekubitních matrací by se neměly používat abrazivní látky obsažené v čisticích prostředcích, ani tvrdé houby nebo kartáče. Mohlo by dojít k poškození ochranné vrstvy matrace. Takovou matraci vždy čistěte pouze tehdy, když je nafouknutá. Ujistěte se, že je materiál dostatečně napnutý – to vám proces čištění značně usnadní. Po vyčištění je třeba nechat matraci volně uschnout v místnosti chráněné před slunečním zářením. Matrace nelze žehlit, a to ani ve vyfouknutém stavu. Pokud je třeba ji dezinfikovat, používá se ošetření křemenem a speciální antiseptické spreje. Pokud antidekubitní matraci momentálně nepoužíváte, vyfoukejte ji a uložte ji ve složeném stavu.

Jaký je najvhodnější rošt?

Většina antidekubitních matrací je vhodná pro polohovatelné i klasické rošty. Tato informace by měla být uváděna u jednotlivých druhů, pokud to tak není, pro jistotu si to ověřte u prodejce. Jelikož u dlouhodobě ležících pacientů je nutné pravidelně polohovat, lepší volbou bude polohovatelný rošt. Jsou rošty u kterých můžete polohovat jen hlavu nebo nohy a potom jsou i takové, které se dají ohnout na více místech. V každém případě vám toto řešení pomůže například u krmení, umývání nebo ošetřování pacienta a zároveň ho i takto můžete polohovat a snížit riziko vzniku proleženin.

 

Pokud nemáte finance na nákup antidekubitní matrace, sáhněte alespoň po antidekubitních zdravotnických pomůckách, které vám pomohou ulevit kyčlím, patám, kotníkům, sedacím kostem nebo dokonce oblasti kolem lopatek. Jedná se o různé podložky, polštářky, válečky a sedáky.

Máte zkušenosti s antidekubitní matrací? Preferovali byste aktivní nebo pasivní matraci?

 

Zdroj: https://magazine.morettispa.com/en/how-do-you-choose-the-right-anti-decubitus-mattress/

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Ekologicky šetrný nábytek: Jak si vybrat a začlenit do svého domova

Jarní trendy v designu nábytku: Barevné palety a vzory