Home Obývák inspirace Změkne, či nezměkne nové křeslo nebo sedačka?

Změkne, či nezměkne nové křeslo nebo sedačka?

by Martin Stropko

Sedačka nebo křeslo – nemá smysl je vybírat jen podle designu. U čalouněného nábytku je důležité i to, aby byl kvalitně vyrobený a pohodlný. Kvalitu asi příliš na první pohled nepoznáte, ale pohodlnost při vyzkoušení ano. Ovlivní ji nejen rozměry nábytku a úhly sedáku a opěradla, ale i samotná měkkost čalounění. Sice nejde říct, jestli je lepší tvrdé nebo měkké, protože každému vyhovuje něco jiného, ale obecně platí, že byste měli být ostražití u příliš měkkých pohovek.

Příliš měkká výplň může při dlouhodobějším sezení bránit správnému držení zad, protože jim nevytváří dostatečnou podporu. U takové pohovky také hrozí nebezpečí, že se rychleji prosedí a vás pak bude při sezení tlačit vnitřní konstrukce sedačky. Tvrdší (ale zase ne zbytečně tvrdá) sedačka vám dovolí strávit na ní celý večer, aniž by vás pak bolela záda. To samé platí i při výběru rozkládací sedací soupravy, kdy se lépe spí spíše na tvrdší výplni. U pěny vyšší gramáže je také pravděpodobnější, že si déle uchová svoji původní tvrdost.

MOB_59_ALMONIS_P

 

Výběr sedačky či křesla

Testovat v obchodě pohovku nebo křeslo na tvrdost je poměrně ošemetná záležitost. U kvalitních výrobků je pravděpodobné, že tvrdost bude stejná nebo dosti podobná i výrobku, který nakonec budete mít doma. U levných výrobků se však na měkkost příliš nespoléhejte, protože se u nich mnohdy používá nejlevnější pěna, která nemá tvarovou stálost a poměrně rychle se prosedí. Ve výsledku tak může být pohovka mnohem tvrdší, protože na prodejně už je zkoušením prosezená a doma změkne až následkem častého používání.

Když si vybíráte sedačku z online obchodu a nemáte možnost si ji předem vyzkoušet, můžete se částečně řídit typem použité pěny. Levné sedačky totiž bývají nejčastěji plněné běžnou polyuretanovou pěnou o nízké gramáži, která se již po několika měsících prosedí a zdeformuje. Proto raději hledejte sedací soupravu s výplní ze studené polyuretanové pěny, paměťové pěny nebo latexu, která je kvalitnější.

 

Jak oddálit prosezení sedačky

Klasická polyuretanová pěna hned na začátku užívání sezení změkne do své finální měkkosti. Vlastnosti výplně jednotlivých sedáků se časem mění nesprávně zvoleným způsobem sezení. Pravidelné dlouhé sezení na jednom místě, případně časté zapírání kolen do sedačky, může mít za následek její rychlé vysezení. Proto byste neměli sedět či ležet jen na jednom místě, ale měli byste se snažit rovnoměrné využívat celou plochu sedačky. Také je dobré zabránit dětem po pohovce skákat.

Jaké zkušenosti máte s nákupem sedačky a změnou její tvrdosti vy? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť