Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Závěsy, rolety nebo žaluzie? Co si vybrat?

Závěsy, rolety nebo žaluzie? Co si vybrat?

by Martin Stropko

Stínění oken roletami, závěsy nebo žaluziemi není jen o estetice, ale i o zachování soukromí a klimatu v místnosti. Úlohou stínicích prvků je i izolace, tedy v zimě nepustit teplo ven a v létě zase dovnitř. Třeba přitom myslet i prakticky a případně kombinovat venkovní rolety s vnitřními závěsy apod.

 

Žaluzie do interiéru

Žaluzie jsou vcelku univerzální a tím se vysvětluje i jejich popularita. Světlo a zvědavé pohledy propouštějí podle toho, v jaké poloze jsou natočené. Kromě toho se dají i vytáhnout a zatáhnout podle potřeby. Nejčastější se vyrábějí z hliníku nebo ze dřeva a co se týká barevného provedení, nabídka je široká. Interiérové žaluzie jsou i cenově dostupné a nevyžadují si komplikovanou instalaci.

 

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Za nevýhodu se dá považovat jejich čištění. Zbavit prachu jednotlivé lišty může být zdlouhavé a vyžaduje i trochu zručnosti. Co se týká izolačních vlastností, ty nejsou právě nejlepší, ale hliníkové žaluzie dokáží částečně odrážet světlo a zabránit přehřívání místnosti. Během horkých dní , ale oceníte prakticky jakékoliv zatmění oken. Existují i tzv. bezúdržbové žaluzie, které se instalují mezi skleněné tabule v okně.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Vnitřní rolety

Rolety jsou obvykle textilní a tak si můžete vybrat z množství vzorů a barev. V tomto případě je velmi důležitý materiál, který může mít různé vlastnosti. Existují zatemňující rolety, jejichž vnější strana je upravena tak, aby odrážela světlo a udržovala místnost chladnější. Kromě toho jsou materiály, které odpuzují prach, čímž výrazně zjednodušují údržbu, jiné se zase dají snadno vyprat. Podstatná je samozřejmě i propustnost světla.

Některé látky propouštějí světlo, ale zároveň chrání vaše soukromí. Malá nevýhoda je v tom, že rolety se dají jen vytahovat a zatahovat a není možné jinak regulovat propustnost světla jako u žaluzií. V praxi to tedy znamená i to, že v noci můžete maximálně zatáhnout roletu, ale neumíte jinak ovlivnt propustnost světla a může vás například oslňovat světlo z ulice a pod.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

Závěsy a záclony

Závěsy a záclony určitě nejsou staromódní, stačí si jen správně vybrat. Dostupné jsou nejrůznější materiály, textury, barvy a vzory. Každá místnost tak může získat úplně jiný šmrnc. Závěsy a záclony můžou mít dekorační funkci a dopnit styl interiéru. I v tomto případě ale existují zatemňující závěsy, které vám mají poskytnout tmu i během dne a zároveň alespoň částečně izolují.

 

Kombinovat můžete i vícero typů závěsů na dvojité garnýži. Během dne tak můžete zatáhnout jen jemné průhledné závěsy, přes které se do místnosti dostane světlo, ale zároveň vám nebude vidět dovnitř. Zatemňující závěsy můžou zabránit přehřívání místnosti v létě a unikání tepla zimě. Nevýhodou je, že na závěsy se chytá prach a nečistoty. Na druhé straně se ale dají oprat nebo vyčistit. V zimě si dávejte pozor, aby nezakrývaly radiátor a nepřipravily Vás o teplo.

 

Venkovní stínění

Venkovní žaluzie, rolety nebo markýzy se používají především na to, aby se během léta vnitřní prostor nepřehříval. Tento způsob je účinější jako vnitřní stínění, protože venkovní žaluzie zabraňují rozehřátí oken, které následně sálají teplo. Izolují i v zimě a tím můžete ušetřit i náklady na vytápění. Částečně dokáží i minimalizovat hluk v ulici.

Co se týká regulace propouštění světla, platí v podstatě to stejné jako u vnitřních žaluzií a roletách. Dokonalou tmu vytvoří spíše rolety, ale pokud chcete i trochu světla, dají se pouze vytáhnout do určité výšky. Lišty nebo lamely žaluzií se dají naklápět do různé polohy a regulovat prosvětlení. Pokud ale potřebujete i perfektní tmu, je potřebné vybrat si takový typ, který to umožňuje. V tomto směru se nejvíce osvědčily lamely ve tvaru S nebo Z.

Máte doma žaluzie, rolety, závěsy nebo jejich kombinaci? Máte namontované i venkovní  žaluzie nebo rolety?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť