Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Vyrobte si potpourri a provoňte svůj domov

Vyrobte si potpourri a provoňte svůj domov

by Martin Stropko

Potpourri je v podstatě směs sušeného ovoce, bylinek nebo koření, které váš domov zahalí do úžasné vůně podle vašich představ. Kromě toho je z nich i skvělá dekorace, hlavně když ji vložíte do pěkné misky  nebo jiné dekorační nádoby.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Z čeho udělat potpourri

Poupourri si vyrobíte z květů, bylinek, koření, ale například i šišek, šípků nebo bukvic. Co konkrétně tvoří vaší směs je samozřejmě na vás. Nejčastěji se používají aromatické květy a bylinky. Z květů patří k nejoblíběnějším růže, pelargonie, hortenzie a z bylinek levandule, rozmarýn, meduňka nebo bazalka. Samozřejmě můžete použít cokoliv jiného co vám příjemně voní, například skořici, hřebíček zázvor nebo vanilku. Vůni můžou dodat i přírodní esenciální oleje. Jelikož je poutpurri i dekorace, můžete doplnit i květy, bylinky a další přírodní materiály, které sice nemají vůni, ale vypadají pěkně.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Sušení ovoce a bylinek

Bylinky bývají poměrně citlivé a pokud nejsou dokonale suché, začnou plesnivět a hnít. Sušit je můžete přirozeně, pokud na to máte podmínky, například na půdě. Prostor by měl být suchý, teplý, ale s prouděním vzduchu. Další možností je sušička na ovoce. V případě bylinek jako je například meduňka je lepší odtrhnout listy a sušit pouze ty, stonky by vyžadovaly podstatně delší dobu sušení. Do poutpurri můžete přidat i sušení kolečka pomeranče nebo citronu. Ty také usušíte v sušičce nebo i v troubě na pečení.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pokud do potpourri přidáváte i šišky, ořechy, listy a podobně, vůni jim dodá esenciální olej. Myslete na to, že o tyto materiály musí být suché. Šišky můžete usušit v troubě. Tyto dekorace potom vložte do igelitového sáčku, kapněte k nim vonné oleje a sáček dobře zavřete. Po 3-4 týdnech bude vůně nasátá a poutpurri připravené.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Jak kombinovat vůně

Řiďte se hlavně tím, co je vám příjemné, ale nebojte se experimentovat. Pokud máte rádi květinové vůně, nakombinujte sušené květy a vůni můžete podpořit i pár kapkami esenciálního vonného oleje. Ověřenou kombinaci je růže, měsíček a šípky ke kterým můžete přidat koření, například skořici. Pro klidný spánek přidejte k růži levanduli, heřmánek a meduňku. Chybět nesmí ani klasické vánoční vůně složené ze skořice, badiánu a pomeranče. Oblíbené jsou i jablko a skořice nebo skořice a vanilka. V létě naopak osvěží hlavně citrusové vůně jako pomeranč, citron ale i máta a meduňka.

Foto: © pxhere.com

Foto: © pxhere.com

Jaká je vaše oblíbená vůně? Máte doma poutpurri nebo používáte jiné vůně do domácnosti?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť