Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Tipy pro nejkrásnější vánoční prostírání: vaši nejbližší budou okouzleni!

Tipy pro nejkrásnější vánoční prostírání: vaši nejbližší budou okouzleni!

by blog.hezkynabytek.cz

Svátky se nezadržitelně blíží a štědrovečerní stůl by měl být jednoduše výjimečný. Právě proto vám přinášíme několik tipů na vánoční prostírání.

Někdo si na vánoční výzdobu potrpí, někdo ji až tak neřeší, ale k sváteční večeři určitě patří i sváteční výzdoba.

Tradiční prostírání

Neoslovily vás moderní dekorace a raději byste se vrátili k tradicím našich předků? Pak vám prozradíme, jak vypadal štědrovečerní stůl starých Slovanů. Jelikož striktně dodržovali půst, na večeři se mimořádně těšili. Bylo to hlavně proto, že na něm mělo být devatero jídel. Na stole musela být vánočka, chleba, česnek a cibule, ořechy a jablka, pokračovali oplatkami s medem, zelňačkou a rybou.

Pokud tedy chcete prostírání v tradičním hávu, měli byste stůl vyzdobit právě oříšky, jablky, šupinami z kapra, čočkou nebo hrachem.

BOG_FRAN_MIESTNOSTI_INTERIEROVA_AXEL_3_[F2]

krásné jídelny

V dřevěné misce jistě vyniknou jablka a oříšky, čočku a sušený hrách můžete nasypat do průsvitných svícnů nebo pohárků a do nich vložit čajovou svíčku. Je jasné, že v té době se na dekorace příliš nedbalo, ale fantazii se meze nekladou a na výzdobu se dají využít i přírodní prvky.

originální jmenovka na stůl

Foto: © pexels.com

A pozor! Podle tradic se na Štědrý den nesmělo uklízet, prát a už vůbec ne zametat, nebo dnes spíše vysávat. Celá rodina se soustředila na společnou večeři a příjemné chvíle v kruhu nejbližších.

tipy na výzdobu

Foto: © pixabay.com

Svíčky a adventní věnec

Na jídelním stole v kuchyni nebo v jídelně by během vánoční večeře určitě neměl chybět adventní věnec, případně alespoň 4 svíčky. Věnec si samozřejmě můžete koupit už hotový, ale pokud se chcete „naladit“ na vánoční atmosféru, zkuste si ho vyrobit.

adventní věnec

Foto: © pixabay.com

Základ na klasický kulatý věnec se dá koupit a pak ho už jen zdobíte vším, co se vám líbí, nebo tím, co máte po ruce. Obvykle jsou to větvičky z jehličnanů, které jsou jakousi „povinnou jízdou“ spolu se svíčkami. Dále můžete zdobit stužkami, vánočními ozdobami nebo skořápkami ořechů, buráky, šiškami.

adventní svíčky v misce

Foto: © pixabay.com

Pokud nechcete tradiční věnec, můžete využít dlouhou a úzkou misku, která se na stůl hodí asi více, protože zabere němé místa a je také bezpečnější. Na misku postavte 4 svíčky a kolem nich můžete poskládat větvičky, šišky, bobule nebo umělé dekorace.

krásné vánoční prostírání

Foto: © pixabay.com

Moderní vánoční prostírání

Slavnostní atmosféru můžete vašemu stolu dodat elegantním vánočním ubrusem nebo alespoň prostíráním. Není problém sehnat tyto věcičky v různých barvách a motivech určených speciálně na Vánoce. Pokud ale zvolíte výrazné vzory ubrusu nebo prostírání, ostatní dekorace už by měly být jednodušší. Zapomenout samozřejmě nelze ani na vánoční ubrousky, které jsou krásným zpestřením každého stolu.

krásne vánoční prostírání

Foto: © pixabay.com

K jednoduchému bílému ubrusu můžete přidat i výraznější doplňky, pěkně však vyniknou i větvičky, šišky, skořice, sušené plátky pomeranče a jiné. Vylepšit je můžete i stužkami, které jim dodají na eleganci. Jinak se na vánočním stole mohou objevit i vánoční koule, světelné řetězy, perličky, flitry ve tvaru vloček a vlastně cokoliv, co se vám zlíbí.

krásné vánoční prostírání

Foto: © pexels.com

Jak vypadá váš štědrovečerní stůl? Máte raději tradiční nebo moderní výzdobu stolu?

Čtěte také: Zorganizujte si kuchyň jako šéfkuchař!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť