Home Bydleme zdravě! Skladujte potraviny v domácnosti tak, aby zůstaly čerstvé

Skladujte potraviny v domácnosti tak, aby zůstaly čerstvé

by Martin Stropko

Koupit kvalitní a čerstvé potraviny není vždy jednoduché, ale pokud chcete vařit zdravě a chutně, dáme si tu námahu je sehnat. Všechno úsilí a finance ale můžou vyjít nazmar, pokud skladování v domácnosti nebude správné. Pokud si nechcete přivodit zdravotní problémy nebo potraviny vyhazovat, dejte si záležet na tom, jak a kde je uchováváte.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Skladování potravin v ledničce a mrazáku

Potraviny nakupujeme obvykle do zásoby, jen malé procento konzumujeme v den kdy je koupíme. S výjimkou suchých potravin se téměř všechno odkládá do ledničky nebo mrazáku. Je ale důležité vědět, že i v ledničce by mělo mít všechno svoje místo. Nejde jen o to, abyste měli přehled ale především o to, že teplota v jednotlivých částech ledničky se liší. Spravidla nejchladnější bývá spodní část, tedy zásuvky a nejteplejší vrchní polička. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 0-5°C, ideálně jsou 4°C při kterých se nedokážou množit bakterie.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Do spodních zásuvek by se měla ukládat zelenina a ovoce, na spodní poličky maso a ryby, střední část je ideální na mléčné výrobky a hotová jídla. Na vrchní poličky patří máslo, ale i aromatické sýry. Jídlo by na poličkách ani v zásuvkách nemělo být natlačené, aby mohl proudit vzduch. Když chcete hotové uvařené jídlo odložit i na další den, nechejte ho nejdříve vychladnout a z hrnce ho přeložte do uzavírací dózy. Čím méně vzduchu bude mít, tím lépe.

405

Maso, které dáváte do mrazáku nejdříve naporcujte, vykostěte a rozdělte na menší porce do uzavíratelných sáčků. Pokud potřebujete potraviny rozmrazit, nechávejte je v ledničce a nezapomeňte je dát do misky, aby vám voda nevytekla na poličku.

Suchý sklad – spižírna

Za suchý sklad se považuje nejen spíž, ale například i skříňky v kuchyni. V podstatě jde o úložné prostory na potraviny s nízkou vlhkostí vzduchu a pokojovou teplotou (18-20 °C). Na chleba a pečivo je nejlepší chlebník, protože v něm vydrží déle bez toho, aniž by ztvrdly. Tyto potraviny ale neuchovávejte v igelitových sáčcích, radši pečivo zabalte do kuchyňské utěrky nebo textilního sáčku, aby byly křupavé.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Místo ve spíži nebo ve skříňkách najdou mouky, rýže, těstoviny, koření, ale i čaje, cereálie nebo konzervy. I když se to na první pohled nezdá, skladování těchto potravin v domácnosti může být problematické. Může se totiž stát, že navlhnou nebo je napadne mol nebo jiný škůdce. Je proto vhodné  je uskladňovat v uzaviratelných sáčcích nebo nádobách. Zároveň byste si měli dát pozor na aromatické potraviny. Určitě nedržte v blízkosti čajů nebo mouk koření, česnek a podobně, aby nenapáchli.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Jak skladujete potraviny vy? Využíváte i sklep nebo se musíte spoléhat jen na ledničku?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť