Home Bydleme zdravě! Pěnová nebo pružinová matrace? Která z nich je lepší?

Pěnová nebo pružinová matrace? Která z nich je lepší?

by Martin Stropko

Když se rozhodnete koupit si novou matraci, zjistíte, že to není právě nejlehčí úloha. Vyrábějí se z různých materiálů, přičemž každá z nich má svoje výhody i slabé stránky. Kvalitný spánek je velmi důležitý pro zdraví a duševní pohodu. Jak vybrat správnou matraci? Celkově lze říci, že výběr mezi pěnovou a pružinovou matrací by měl vycházet z vašich individuálních potřeb a preferencí, jako je hmotnost, tvar těla, spací návyky a zdravotní problémy. Je důležité si uvědomit, že kvalita a vlastnosti matrace mohou záviset na různých faktorech, jako je její značka, cena a materiál použitý k její výrobě. Proto je vhodné si před nákupem jakékoliv matrace vyhledat informace o jejích vlastnostech a značce nebo si ji před rozhodnutím o koupi vyzkoušet v obchodě.

TEXPOL_MATRAC_HAPPY

 

Pěnové matrace

Pěnové matrace se dělí na několik druhů podle toho z jakého materiálu jsou vyrobené. Jde o polyuretanové (PUR) matrace, matrace ze studené nebo z paměťové pěny. PUR matrace se pomalu z trhu vytrácejí, protože je nahrazují kvalitnější matrace, hlavně ze studené pěny. Ty jsou prodyšné, tvarovo stálé a mají dlouhou životnost. Běžnou součástí je i potah na matraci, kterou lze prát. HR pěna je pružná a i když se přizpůsobí vašemu tělu, rychle se vrátí do původní polohy když vstanete.

EXCELENT_TEXPOL_AKCIA_2018

 

Pokud si chcete dopřát skutečné pohodlí, porozhlédněte se po matrací, u kterých je povrch tvořený paměťovou pěnou (používá se označení  „lenivá“ pěna). Paměťová viscoelastická pěna se přizpůsobuje nejen tlaku těla, ale i jeho teplotě. Výsledkem je klidný a zdravý spánek, protože tělo je v anatomicky vhodné poloze. Hustota paměťové pěny by měla být alespoň 30 – 35 kg/m3.  Takové matrace jsou ideální i do manželské postele, protože pohyb vašeho partnera se nebude přenášet na vaší stranu. Pokud se budíte na to, že se váš partner celou noc přehazuje, matrace z paměťové pěny je vhodným řešením tohoto problému.  Pod pěnové matrace se nejvíce hodí pružné lamelové rošty.

texpol_matrace_salome

 

Výhody:

  • vhodné pro polohovatelné rošty
  • přizpůsobují se tělu
  • dostupné i oboustranné matrace, každá strana má jinou tvrdost
  • paměťová pěna je vhodná pro lidi s bolestmi zad a seniory

Nevýhody:

  • nevhodné pro lidi s nadváhou
  • paměťová pěna reaguje i na teplotu vzduchu (v horkém počasí je měkčí)

 

Pružinové matrace

Pružinové matrace se dělí na bonellové a taštičkové. Pokud jste měli nepříjemné zkušenosti se staršími typy, zapomeňte na ně. Moderní pružinové matrace jsou pohodlné a postarají se o váš klidný spánek. Bonellové matrace mají pružiny z tenkých ocelových drátů, které jsou vzájemně propojené. To znamená, že pokud stlačíte jednu pružinu, ovlivní to i ty okolo. Na rozdíl od pěnové matrace se tedy nedokáže dokonale přizpůsobit lidskému tělu. Mají ale vyšší nosnost než pěnové a jsou i produšnější.

Tempo_Kondela_Matrace_Kokos_90x200x16

 

Rozdíl mezi bonellovou a taštičkovou matrací je zásadní – taštičkové pružiny nejsou vzájemně propojené. Každá pružina je umístěna v samostatné taštičce z tenké textílie. I když jsou taštičky vzájemně spojené, pružiny jsou na sobě nezávislé. Díky tomu se dokážou vašemu tělu přizpůsobit mnohem lépe než bonell. Čím vyšší hustotu pružin matrace má, tím spíše udrží páteř v přirozené poloze. Pokud se rozhodnete pro taštičkovou matraci, ptejte se na hustotu pružin, která by měla být rozhodujícím faktorem. Hledejte matrace s hustotou alespoň 150 pružin/m2. Pokud jde o produšnost a nosnost, tyto vlastnosti jsou téměř stejné jako u bonellových matrací. Pružinové a taštičkové matrace jsou méně náchylné k zadržování tepla, což může být výhodou pro osoby se sklonem k nočnímu pocení. Pro pružinové matrace jsou nejvhodnější laťkové rošty .

BENAB_ERGO_MAX_1_PLUS_1_3

Výhody:

  • prodyšnost
  • nižší riziko množení roztočů
  • vysoká nosnost
  • dlouhá životnost
  • taštičkové matrace se dobře přizpůsobují tělu a mají ortopedický efekt
  • vhodné i na pevný rošt

Nevýhody:

  • nejsou vhodné pro polohovatelný rošt
  • bonellové matrace se nepřizpůsobují tělu

 

Latexové matrace

Kromě pěnových a pružinových lze koupit i latexové matrace. Musíte si ale dát pozor, abyste si vybrali opravdu kvalitní produkt. Matrace se vyrábějí z kaučuku a syntetického latexu, ale často narazíte i na pěnovou matraci s přímesí latexu. Pochopitelně je velký rozdíl v tom, zda jde o skutečně latexovou matraci nebo se za ni pouze vydává. Latex je produšný, má vysokou bodovou elasticitu a je vhodný pro alergiky. Výhodou je i to, že se neproleží tak rychle jako pěnová matrace. Pokud si ale koupíte pěnovou matraci s latexem, můžete být zklamaní. Při nízkém obsahu latexu, bude mít spíše vlastnosti pěnové než latexové matrace. Před koupí byste měli ověřit jakou má matrace hustotu a jaký podíl je latexu. Kvalitní latexová matrace nebude mít hustotu nižší jak 50 kg/m3. Podobně jako u pěnové i pro latexovou matraci je vhodný lamelový rošt.

BENAB_MATRACE_LATEXO_S1000_03

Výhody:

  • antialergický
  • prodyšnost
  • přizpůsobuje se tělu
  • rychle se vrátí do původní polohy
  • vhodný na polohovatelný rošt

Nevýhody:

  • cena
  • vysoká hmotnost

Jakou matraci máte vy? Pružinovou, pěnovou nebo latexovou? Jste spokojeni se svým výběrem nebo uvažujete o koupi jiného typu?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť