Home Obývák inspirace Moderní obývací pokoj – vzdušný a nepřeplněný

Moderní obývací pokoj – vzdušný a nepřeplněný

by Martin Stropko

Obývací pokoj slouží v největší míře jako společenská místnost. Setkáváte se zde se svou rodinu a přijímáte návštěvy přátel. Měl by sloužit i jako místo k relaxaci či zábavě. Zařiďte si pokoj především pohodlně a pamatujte na to, že hlavním rysem by měla být zejména útulnost.

_MIESTNOST_BEN_2

Vyhněte se pokud možno tomu, abyste svůj obývák přeplnili vázami, dekoracemi, odkládacími plochami a stolky. Podle architektů je to klasickou chybou, navíc se přidává i nedostatek volné plochy mezi jednotlivými kusy nábytku. Abyste nemuseli v pokoji provozovat slalom, nechejte mezi nábytkem, sedačkou nebo křesly uličku alespoň 80 centimetrů.

Seďte naproti sobě a nejen směrem k obrazovce

Máte při sezení na pohovce možnost volného výhledu z okna? Obývací pokoj se tím opticky zvětší, stejně jako při posezení v rohu. Nedělejte si také doma z obýváku výhradně domácí kino. Myslete i na vzájemné povídání tváří v tvář. Stačí i dvě jednoduchá křesílka. Vůbec ideální je, když můžete rozestavení sedacího nábytku jednoduše kombinovat podle potřeby.

Flexibilní nábytek vám pomůže i v případě, že chcete v pokoji ubytovat hosty nebo v něm i spíte. Výborně poslouží třeba zvýšené dvoulůžko s úložným prostorem, přes den upravené jako pohovka s velkými opěrnými polštáři. Pořídit si můžete i rozkládací pohovku nebo křeslo.

Vyzkoušejte flexibilní nábytek
:

  • zasunovatelné stolky
  • police a stolky na kolečkách
  • zvýšené dvoulůžko s úložným prostorem
  • rozkládací pohovka nebo křeslo

Další možností, jak ušetřit vzácné místo, jsou třeba do sebe zasunovatelné stolky nebo police a stolky na kolečkách. Přesouvání jednotlivých kousků nábytku vám pomůže vytvořit přesně takový interiér, jaký potřebujete, a změny přinesou do bytu i občas potřebný vzruch.

Chcete-li rozdělit odpočinkové posezení a jídelnu, využijte například dlouhou pohovku s rovnou zadní stranou. Různé zóny činnosti v bytě a vyvážený prostor získáte i použitím posuvných zástěn. Poslouží vám i k zakrytí pohledů, které nechcete vystavovat zvědavým očím. Jednotlivé zóny v pokoji vám podobně vyznačí koberce.

BRW_MIESTNOST_HEDA_1

 

Nábytek do velkého pokoje pořizujte s ohledem na jeho rozměr. Pro velký pokoj vyberte pohovku větších rozměrů s usazením těsně nad podlahou. V malé místnosti pak zkombinujte velký nábytek s menšími kusy, pokoj bude vypadat prostorněji.

Netradiční posezení vytvoříte uspořádáním míst kolem středu pokoje

Netradiční, ale příjemné posezení vytvoříte uspořádáním míst kolem středu. Pokud se do pokoje otevírá více dveří, odsuňte nábytek od stěn do střední zóny a zabezpečíte si tím volné průchody.  Nechcete, aby se vše točilo kolem televizoru? Uspořádejte nábytek tak, aby obrazovka nebyla ohniskem pozornosti.

Nezapomeňte na některá pravidla:
•    Obývací pokoj není skladiště
•    Věci, které nepoužíváte více než čtvrt roku, ukliďte
•    Pocitově zvětšíte pokoj kobercem
•    Na ukládání oblečení zvolte nízké komody

Potýkáte se s nedostatkem místa a máte malý obývák? I tak můžete získat dost volného prostoru. Místnost není skladiště. Věci, které nepoužíváte déle než zhruba čtvrt roku, ukliďte do komory nebo sklepa. Pocitově zvětšíte plochu pokoje také tím, že nebudete mít koberec po celé podlahové ploše.

BOG_FRAN_MIESTNOSTI_INTERIEROVA_AXEL_2_[F2]

 

Pokoj opticky zvětšíte také tím, že necháte volné rohy bez nábytku a jiných předmětů. Totéž docílíte pořízením vestavěných skříní. Výrazně barevné bytové textilie použijte jenom pro speciální křesla, pohovky nebo polštáře. Potřebujete v pokoji nutně ukládat oblečení? Zvolte nízké komody.

Světlost místnosti zvýšíte pořízením prosklených dveří

Problémy s místem můžete řešit také spojením obývacího pokoje s kuchyní. Světlost místnosti a dojem velikosti zvýšíte třeba pořízením prosklených dveří. Zkuste vyměnit závěsný lustr za stropní světlo, které opticky nezabírá místo. Rozšíříte si tím volný prostor v úrovni očí.

Snažte se, aby váš obývák měl dostatek světla. Květiny na parapetu jsou sice vděčnou ozdobou, často ale stíní. Pořiďte si také alespoň dva typy osvětlení a k lustru zkuste stojací lampu. Vytvoříte tím v místnosti různé světelné zóny s pomocí tlumeného nebo naopak jasného světla.

Obývací pokoj odlehčíte i pořízením nábytku na nožičkách. Volně stojící či položené věci spíše ukliďte do skříní a úložných prostor. V místnosti pro relaxaci byste si určitě neměli připadat jako v těsné cele.

Dokonce i barvy stěn nebo samotného nábytku místnost dokonale rozzáří. Stále oblíbenější jsou pastelové barvy, jako je pudrově růžová, lila fialová, ale také světle žlutá. Chybu neuděláte ani se stálicemi trendů – bílou a světle šedou.

Pracovna v obývacím pokoji, proč ne?

Pokud máte malý byt nebo nemáte žádný jiný prostor, zřiďte si v obývacím pokoji multifunkční minipracovnu. Pak využijte roh místnosti a vyplňte ho rohovým PC stolkem. K proměně pokoje vám opravdu stačí jen pár kusů nábytku. Tento prostor však musíte nějakým způsobem oddělit, abyste si pracovní stres z domova nepřenášeli do obývacího pokoje, který má být oázou klidu. Může to být stěna s pokojovými rostlinami, ale postačí i místo za opěradlem pohovky.

BOG_FRAN_Izba_Forrest_1

 

Pořídili jste různě veliké kusy nábytku? Zkuste je vizuálně vyrovnat například zavěšením obrazů do stejné výše, kde dominují šatní skříně anebo jiné vysoké skříňky. Tam, kde je nábytek naopak nízký, pověste obrazy do výše očí.

V obýváku nezapomeňte na květiny v rozích, které celý prostor příjemně „zakulatí“. Nedávejte také veškeré nábytkové vybavení do jedné linie. Zajímavé je například diagonálně postavené sezení a jednotlivá křesla postavená uprostřed místnosti.

Jakým nábytkem jste si vybavili váš obývací pokoj? Podělte se s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem, které uspořádání vám nejvíce vyhovuje.

Zdroje: https://www.realhomes.com/design/small-home-office-ideas

https://www.apartmenttherapy.com/10-perfect-living-room-home-office-nooks-short-on-space-but-not-style-226135

https://www.livingetc.com/ideas/living-room-color-trends

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť