Home Netradiční bydlení Minimalismus a přírodní materiály: objevte osobitý japonský styl!

Minimalismus a přírodní materiály: objevte osobitý japonský styl!

by blog.hezkynabytek.cz

Japonský styl se vyznačuje hlavně jednoduchostí a minimalismem, nejen pokud jde o design. Pokud si chcete zařídit bydlení v tomto stylu, zapomeňte na množství nábytku a doplňků. Stačit vám bude několik kvalitních a nezbytných kousků.

japonský minimalizmus

Foto: © visualhunt.com

Co charakterizuje japonský styl?

Japonský styl poznáte podle minimalistického designu, jednoduchých a čistých linií. Z materiálů se používá hlavně dřevo, bambus, rýžový papír. Vynechat byste měli záclony, závěsy a raději sáhnout po bambusových či dřevěných roletách nebo posuvných žaluziích. Pokud jde o barvy, tradičně se využívají bílá a černá v kontrastu s karmínovou.

rýžový papír sloužící jako clona

Foto: © visualhunt.com

Přešlapem ale nebude ani zlatá či stříbrná. Základem jsou samozřejmě přírodní materiály a hlavně dřevo. Zařízení bytu v japonském stylu by se dalo charakterizovat jako promyšleně jednoduché, navozující klid a harmonii. Hlavní zásadou je vyhnout se zbytečnostem a nerušit proudění pozitivní energie.

kuchyň v minimalizmu

Foto: © unsplash.com

akce avýprodeje

Jednoduchý, nízký a multifunkční nábytek

Japonci jsou zvyklí na malé byty. Zařizují je prakticky, jednoduše a funkčně. Pokud tedy toužíte po bydlení v japonském stylu, hledejte „obyčejný“, podle možnosti nízký nábytek s čistým vzhledem bez zbytečných vzorů a dekorací. Vhodné nejsou výrazné ozdobné kování či různé vyřezávané vzory a podobně. Často se využívá nábytek v tmavých barvách, který kontrastuje se stěnami bílé nebo světlé barvy.

Japonci milujú pravé drevo

Foto: © visualhunt.com

Japonské ložnice

Hlavní hvězdou každé ložnice je určitě postel. V ložnici v japonském stylu by to měla být velmi jednoduchá a nízká dřevěná postel, kterou budou doplňovat noční stolky. Ty by měly být také jednoduché, ideálně ve tvaru kostky.

ložnice v japonském stylu

Foto: © visualhunt.com

Manželská postel  Naturlig

Manželská postel 160 cm – Naturlig – Lekanger

Nočný stolík - Naturlig - Invik

Noční stolek – Naturlig – Invik

Noční stolek - Naturlig

Noční stolek – Naturlig – Lekanger

INSPIRACE

Na stolek se hodí lampa se stínítkem z rýžového papíru a ostatní věci raději uložte do zásuvek. Když budete vybírat postel, myslete i na to, že úložný prostor vám pomůže udržovat pořádek a minimalistický design. Všechny věci, které by mohly být opticky rušivé, odložte pod postel.

Manželská postel Naturlig

Manželská postel 180 cm – Naturlig – Blomst High BC

Nezbytná je samozřejmě i šatní skříň nebo komoda na oblečení. I tyto kusy nábytku by měly být strohé bez výrazných prvků. Pokud potřebujete šatník, můžete ložnici předělit na dvě části pomocí již zmíněného paravanu. Prostor na spánek a šatník tak budou elegantně odděleny a zároveň bude dodržen jednoduchý japonský styl.

Šatní skříň

Šatní skříň – Tempo Kondela – Madison New

Komoda - Naturlig - Larsos 6+2Komoda – Naturlig – Larsos 6+2

Komoda - Naturlig - Blomst 3Komoda – Naturlig – Blomst 3

Japonský obývák

Japonský obývací pokoj se neobejde bez nízkého konferenčního stolku, případně čajového stolku a polštářů na sezení. Vhodné jsou i sedáky, které by měly být z přírodního materiálu, například ratanu. V obýváku byste asi chtěli mít i klasické sezení. Sedačka by měla být hranatá, bez dekoračních polštářů a ideálně s úložným prostorem, abyste v ní mohli schovat věci, které jsou sice v domácnosti třeba, ale rušili by čistý design a proudění energie.

Pokud je nezbytné oddělit prostor, například obývák a kuchyň, nejlepší jsou posuvné dveře nebe paravany, které jsou neodmyslitelnou součástí japonského bydlení. Dveře i paravany se nejčastěji skládají z dřevěného rámu a rýžového papíru, který propouští světlo. Prostor tak bude oddělen, zachová se určité soukromí, ale budete mít dostatek světla a pocitu volnosti.

čisté linie nábytkuFoto: © visualhunt.com

japonský obývákFoto: © visualhunt.com

Důležitý je každý detail

To, jak bude prostor působit, nezáleží pouze na nábytku, ale i na doplňcích. Ačkoli je japonský styl jednoduchý až strohý, nemusíte se obávat dekorací, pokud budou vhodně zvolené a nebudete to s nimi přehánět. Vhodné jsou například ikebany, bambusové doplňky, pohárky na saké. Mějte vždy na paměti, že v tomto stylu méně znamená více.

Zajímavý interiérFoto: © visualhunt.com

Možná přemýšlíte o tom, jaká podlaha by se hodila do bytu v japonském stylu. K tomu, aby byla zachována harmonie, je potřebný řád. Proto se upřednostňují snadno udržovatelné podlahy z bambusu nebo laminátu. Chtěli byste raději koberec? Pak by to měl být tkaný nebo žebrovaný koberec a v přírodních odstínech jako je béžová, písková či šedá s nenápadnými texturami.

japonský minimalizmusFoto: © visualhunt.com

Líbí se vám bydlení v japonském stylu? Zařídili byste si takové bydlení?

Pokud byl pro vás článek inspirací, podělte se o něj s přáteli!

Čtěte také: Milujeme postele Naturlig! A vy?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť