Home Obývák inspirace Luxusní obývák nemusí být pouze sen

Luxusní obývák nemusí být pouze sen

by Martin Stropko

Někdo si pod pojmem luxusní obývák představí koženou sedačku a před ní nablýskanou obývací stěnu podle nejnovějších nábytkářských trendů, pro někoho je symbolem luxusu velká televize s dokonalým obrazem a reprosoustava s čistým zvukem. Luxusní interiér si může pořídit každý bez ohledu na to, kolik má peněz.

MOB_66_RAMON_II_SIVA

 

Kvůli luxusnímu obýváku nemusíte vybílit účet

Za kvalitní a luxusně vypadající nábytek do obývacího pokoje nemusíte utratit vysoký obnos. Pokud si prohlédnete širokou nabídku pohovek, určitě najdete zajímavý a luxusně vypadající kousek za dobrou cenu. Potah z ekokůže je téměř k nerozeznání od mnohem dražší kůže přírodní. Navíc se o něj nebudete muset tolik starat.

687436_x_1000_type_color_image

 

Pohovku doplňte pohodlným křeslem s možností podpěry nohou. Symbolem pohodlí byl a stále je klasický ušák. Za příplatek si pořídíte křeslo s masážní funkcí. Po těžkém dni si v něm krásně odpočinete a zrelaxujete unavené a bolavé tělo.

Obývací stěně dodají luxusní nádech lesklé povrchy a LED osvětlení. Dáte za ni o něco více než za stěnu klasického vzhledu, ale cenový rozdíl nemusí být velký. Nebojte se ani nábytku ze skla a kovu. Jen si uvědomte, že lesklé povrchy se budou čistit hůře, než povrchy matné.

Nezapomeňte na kvalitní osvětlení

Pokud máte vysoké stropy, můžete si dovolit obrovský křišťálový lustr nebo moderní designové světlo. Hlavní osvětlení doplňte stojací lampou. Vybírejte ji tak, aby ladila se zbytkem interiéru. Aby světlo nebylo při sledování televize příliš silné, je dobré, aby měla lampa stmívač, kterým intenzitu světla nastavíte. Hravou světelnou atmosféru dodají obýváku dekorativní světla, která jsou například součástí nábytku.

ASM_ABW_Iceland_WS

 

Máte rádi mihotavé světlo ohně, ale nemáte krb? Pořiďte si biokrb, který nepotřebuje komín. Lze ho pověsit na zeď nebo postavit na zem či nábytek. Věřte, že bude ozdobou každého interiéru a všichni vám jej budou závidět.

Neomezujte se bílými zdmi

Do luxusního obýváku patří i výrazné barvy jako fialová, zlatá, hnědá nebo šedá. Nevymalujte jimi celý pokoj, ale pouze jednu stěnu nebo její část. Malbu můžete oživit použitím vzorovaného válečku. Na zdi působí zajímavě i tapeta, fototapeta nebo samolepka s výrazným motivem. Vybírejte tak, aby se vám vzor i barvy líbily, ale zároveň aby nepůsobily rušivě.

Bílou stěnu oživíte také obrazem. Zůstanete u reprodukce klasických mistrů ve výrazném vyřezávaném a pozlaceném rámu, nebo zvolíte moderní umění v rámu z broušeného nerezu? Záleží čistě na vašem vkusu a finančních možnostech.

Prohnutá obrazovka nebo 3D obraz? V dnešní době žádný problém

Nepotrpíte si na nejnovějších trendech a chcete ušetřit? Vystačíte si s klasickou LCD o větší úhlopříčce, která vám umožní pustit si filmy ve vysokém rozlišení například přes USB. Pokud si chcete připadat jako v kině, pořiďte si 3D televizor. Technologie jdou dopředu a ceny klesají.

SWITCH_27GWSW22

 

3D technologie se dělí na aktivní a pasivní. U aktivní jsou brýle těžší, protože obsahují elektroniku a napájecí článek. Bezdrátově se synchronizují s obrazem televizoru a ve velké rychlosti zatmívají střídavě levé a pravé oko, čímž vytváří 3D vjem. Výhodou je obraz v plném rozlišení.

Pasivní stereoskopie vyžaduje brýle s polarizačními skly, které jsou podobné těm v kinech. Brýle obraz filtrují a každé oko tak vidí trochu něco jiného. Mozek si pak obraz spojí a vytvoří dojem 3D.

Jste náročný divák a peníze pro vás nejsou problém? Pořiďte si prohnutý UHD televizor. Obrazovka vypadá díky prohnutí větší, než ve skutečnosti je a obraz je reálnější. Televize má lepší pozorovací úhly, čtyřnásobně větší rozlišení než Full HD a nižší kvalitu obrazu dovede převést na UHD.

Délku úhlopříčky obrazovky berte v potaz také při výběru nábytku do obývacího pokoje. Moderní sestavy nabízí dostatečně prostorné televizní stolky a velkým plochým televizím je přizpůsobená i celková koncepce obývacích stěn.

Jak si u televize zajistit skvělý zvuk

Pro skvělý zvuk bez šumů a zkreslení si pořiďte alespoň pět nebo sedm reproduktorů. Některé zadní reproduktory fungují i bezdrátově, takže se nemusíte bát překážejících kabelů. Přední reproduktory umístěte do výšky uší nebo trochu výše. Nejlepší jsou bedýnky s vlastním stojanem, ale mohou být zavěšeny i na zdi. Zadní reproduktory mají být ve stejné výšce jako přední, ale pokud to není možné, mohou být i o něco výše.

Základem dobrého zvuku jsou přední bedýnky, které by spolu s posluchačem měly tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku. Středový reproduktor má být ve středu obrazu, tedy nad nebo pod televizí, a to co nejblíže úrovni uší, nikdy však na zemi.

Kvalitní subwoofer můžete postavit téměř kamkoliv na zem, nejlépe podél jedné zdi, nikdy však přímo k ní. Vyzkoušejte více míst a najděte to, kde je zvuk nejlepší. Levnější subwoofery je lepší umístit do rohu místnosti.

Zadní efektové reproduktory mají být v rovině posluchače nebo mírně za ní, tedy v úhlu 90 – 110°. U zadních reproduktorů pak opět platí pravidlo rovnostranného trojúhelníku, ideální úhel od obrazovky je tedy 150°. Všechny reproduktory by měly být ve stejné vzdálenosti od posluchače, reálně by se měla dodržet alespoň stejná vzdálenost od každého páru bedýnek.

  • Přední bedýnky – ve výšce uší, s posluchačem tvoří vrcholy rovnostranného trojúhelníku
  • Středový reproduktor – ve středu obrazu (nad nebo pod televizí), nikdy na zemi
  • Subwoofer – podél jedné zdi, nikdy přímo u ní, levnější v rohu místnosti
  • Zadní efektové reproduktory – v rovině posluchače nebo mírně za ní, úhel 90 – 110°
  • Zadní reproduktory – ve stejné výšce jako přední, s posluchačem tvoří vrcholy rovnostranného trojúhelníku, úhel od obrazovky 150°
  • Reproduktory vždy z jednoho páru ve stejné vzdálenosti od posluchače

Dobrý zvuk si snadno zajistíte sestavou s automatickou kalibrací, která si vše nastaví podle potřeby sama. Je to výhodné zejména v atypických interiérech, kde je manuální kalibrace sice možná, ale mnohem pracnější.

Zahalili jste svůj obývák do luxusu? Prozraďte ostatním čtenářům své tipy a rady, aby to měli jednodušší.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť