Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Levné vánoční dekorace: ozdobte si stromeček jako naši předkové!

Levné vánoční dekorace: ozdobte si stromeček jako naši předkové!

by blog.hezkynabytek.cz

Milujete Vánoce stejně jako my? V tom případě si jistě dáváte každý rok záležet na vašem vánočním stromku. Zkuste si ho letos ozdobit netradičně tradičně: výsledek vás mile překvapí.

pretože v jednoduchosti je krása

Foto: © istockphoto.com

Toho, na co se díváme příliš často, se jednou „přesytíme“. Tak je to i s vánočními stromky a ozdobami, které jsou poslední roky v kurzu. Třpytivé, lesklé, svítící, blikající, stříbrné, zlaté či různobarevné … Takové ozdoby je potřeba používat opravdu s citem, aby výsledný efekt nebyl pouze překýčovitou třpytící se hromadou vánočních ozdob, odkud sem-tam vykukuje ubohé chvojí.

drevené ozdoby a šišky vyniknou v interiéru i venku

Foto: © istockphoto.com

My jsme si už loni řekli, že je čas na změnu a na stromeček jsme použili přírodní ozdoby. Takový přírodní vánoční stromeček skutečně pohladí duši. V jednoduchosti je přece krása! Kromě toho, že jsme se z takto ozdobeného stromečku těšili mnohem víc, mělo to ještě jeden nesporný benefit: místo masových nákupů v přeplněných obchodních domech jsme se vydali hledat ozdoby do přírody. Ostatní jsme si připravili vlastnoručně v kuchyni nebo přímo u stromečku.

přírodní vánoční stromek

Foto: © istockphoto.com

Návrat k tradicím nebo levné vánoční dekorace

Možná to znáte ze svých dětských let, možná z vyprávění rodičů či prarodičů. Kdysi, když nebylo všeho dostatek jako dnes, děti se svými rodiči zdobili stromek skromně a využívali to, co měli.

přírodní ozdoby

Foto: © istockphoto.com

Častokrát usušili plátky jablíčka, přes které provlékli šňůrku a pověsili na stromeček. Používaly se i oříšky, slaměné ozdoby nebo stužky, později byly oblíbené salonky. V současnosti máme toho na výběr více a jako přírodní ozdoby můžeme použít i ozdoby ze dřeva, papíru, látky a cokoli jiného, co se nám líbí.

přineste si kousek přírody domů

Foto: © istockphoto.com

Když má každá ozdoba příběh

Ať už máte stromeček umělý nebo živý, každý bude vypadat krásně s přírodními ozdobami. Některé z nich najdete během procházky, takže stačí se teple obléci a vyrazit do přírody. Později při pohledu na tyto ozdoby na stromečku budete vzpomínat na příběh, jak jste je v přírodě našli a jak jste z nich vytvořili originální odzdoby.

jednoduché ozdoby ze dřeva

Foto: © istockphoto.com

Na procházce v přírodě se koukejte za šiškami, šipkami, jeřábem, jmelím, větvičkami, oříšky, žaludy, lískovými ořechy … Cokoliv zajímavé, co vám padne do oka, posbírejte. Nikdy nemůžete vědět, co doma při tvoření a zdobení nakonec využijete, i když si to možná nejprve neumíte představit.

dekorace na balení dárků

Foto: © istockphoto.com

Voňavé pomeranče a jablíčka

Vymrznutí z procházky? Dopřejte si svařák nebo alespoň horký čaj a přitom se můžete pustit do dalšího tvoření v kuchyni.

Usušené plátky ovoce jsou již klasikou. Jablíčka, pomeranče a citrony jsou pro tento účel ideální. Na stromečku vypadají velmi pěkně a navíc vás potěší svou vůní.

milá dekorace

Foto: © istockphoto.com

Jak správně usušit ovoce? Jablíčka a citrusy nakrájejte na asi 4mm silné plátky, přes každý plátek provlečte provázek nebo nitku na zavěšení a položte na radiátor. Takto by se kolečka měly nechat sušit do následujícího dne. Pak je můžete zavěsit na stromeček, zde se dosuší zcela a budou krásně vonět. A pro ještě lepší vánoční aroma můžete do 2-3 plátků zastrčit několik hřebíčků.

Pokud byste chtěli mít plátky ovoce trošku třpytivé, po jednom dni schnutí je nastříkejte lakem na vlasy a pak rychle poprašte třpytkami.

dekorace na zavěšení

Foto: © istockphoto.com

Vděčné materiály: dřevo, papír a látka

Při chystání ozdob určitě nezapomeňte na tyto tři materiály, které na stromku vypadají opravdu kouzelně. Možná si něco vyrobíte sami, možná něco najdete doma nebo v milém obchůdku. A z vánočních trhů si možná přinesete domů červenobílá lízátka, která jsou také zajímavou dekorací.

dřevěné ozdoby

Foto: © istockphoto.com

Tradiční jsou také ozdoby ze slámy, ale i perníčky. Ty si můžete vyrobit v různých velikostech a tvarech, dokonce ozdobit nebo nabarvit potravinářskými barvami. Nezapomeňte ani na badyán a skořici, které pěkně vypadají a navíc provoní celý byt.

vánoční dekorace

Foto: © istockphoto.com

Tak jak dopadlo vaše letošní zdobení vánočního stromečku? Máte nějaký další tip na přírodní vánoční odzboby? Napište nám o tom do komentáře nebo pošlete fotku!

vánoce

Čtěte také: Tipy pro nejkrásnější vánoční prostírání: vaši nejbližší budou okouzleni!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť