Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Kusové koberce oživí vaši domácnost

Kusové koberce oživí vaši domácnost

by Martin Stropko

Nadešel konec celoplošných koberců? V bytech a domech se nejčastěji setkáte s hladkou plovoucí podlahou, parketami, vinylem nebo dlažbou. Sice vypadají moderně a poměrně snadno je vyčistíte mopem, ale pokud nemáte podlahové topení, tak vás budou studit do nohou. V tom případě si pořiďte kusové koberce, které vás budou hřát, a navíc se stanou výrazným designovým prvkem pokoje.

Proč si koupit kusový koberec?

Koberec změní celý vzhled místnosti, snižuje hlučnost (včetně kročejového hluku) a dokáže zabránit poletování prachu i chlupů domácích mazlíčků. Vše nasají do sebe a prachové částice pak vyčešete a vysajete. Proto jsou vhodné pro alergiky. Pomocí kusového koberce opticky vymezíte část prostoru v pokoji nebo místnosti. Předělíte tak třeba dvě části s odlišnou funkcí. Koberec také proteplí chladnou místnost.

Oproti studené podlaze udrží vaše nohy v teple. Jsou velice komfortní, hlavně když nemáte podlahové vytápění. Jedná se o nápadný prvek, který rozzáří a zútulní každý interiér. Kusové koberce snadno vyčistíte a můžete je pohodlně větrat venku. Navíc je snadno vyměníte za nové, pokud se náhodou změní váš vkus.

Lalee_Contempo_CON_783_Coffee_4

 

Jak si vybrat kusový koberec?

Kusové koberce pořídíte v mnoha rozměrech. Jejich šířka se běžně pohybuje od 40 do 200 cm a na délku mohou měřit od 60 do 290 cm. Najdete však i menší nebo větší, stačí hledat nebo se zeptat prodejce. V obývacím pokoji se bude koberec vyjímat před sedačkou, v jídelně pod stolem a v ložnici zase u manželské postele. V dětských pokojích jimi vymezíte prostor pro hraní na zemi.

Kusové koberce s delším vlasem jsou ideální pouze jako doplněk do méně zatěžovaných místností, jako je obývací pokoj nebo ložnice. Koberce s krátkým vlasem naopak použijte do hodně frekventovaných prostor. Mívají totiž vyšší odolnost a snadno je vyčistíte.

Do společenských místností se hodí barevně stálé koberce, které jsou odolné proti zašpinění a dobře se udržují. Husté a bohaté koberce zase vyniknou ve vaší ložnici, které přidají na útulnosti. Koberce s dlouhým vlasem jsou velmi moderní a dají se snadno kombinovat s nábytkem ze dřeva, skla i kovu. Kusové koberce v tradičním provedení s orientálními vzory se hodí pro kombinaci se starožitným a rustikálním nábytkem.

Design koberce slaďte nejen s nábytkem, ale také se stěnami místnosti, barvou a materiálem podlahy a s dalšími textiliemi v místnosti. Ideální je pořídit si koberec třeba v barvě závěsů nebo v odstínu, který bude dokonale ladit s ubrusem. Velké vzory a tmavá barva koberce místnost zmenší, drobné dekory a světlá barva ji naopak opticky zvětší.

 

572362323

 

Umělé materiály jsou cenově dostupné

Cenově nejdostupnější jsou koberce z umělých vláken, jako je polyamid, polypropylen, akryl, polyakryl nebo nylon. Jsou snadné na údržbu a odolné vůči roztočům. Vlákna se snadno lámou, takže mají nižší životnost. Komfortnější, ale náročnější na údržbu je střižený vlas, který je i hustší. Kobercová smyčka se lépe udržuje, a je tak vhodnější do více zatěžovaného prostoru.

Polyamidové vlákno (nylon) je pružné a trvanlivé. U celoplošných koberců je nejpoužívanější a obvykle má i nešpinivou úpravu. Hodí se do zatěžovaných místností, třeba obýváku nebo dětského pokoje. Polypropylen je levnější. Prodává se ve smyčkové konstrukci, dobře odolává vlhku a je barevně stálý. Má však nižší pružnost, je drsnější a těžko se vysává.

 

Lambada_Handcarving_463_Silver_Black_[3]

 

Přírodní materiály jsou EKO

Koberce z přírodních materiálů, tedy vlny, bavlny, sisalu, mořské trávy, konopí nebo kokosových vláken, jsou dražší, ale i odolnější a snesou větší zatížení. Nejčastěji se vyrábí ručně, takže každý kousek je originál. Mezi designové kousky patří i kožené koberce.

Výhodou přírodních materiálů je, že umí přijímat a odevzdávat vzdušnou vlhkost. Jejich cena je však mnohem vyšší. Oblíbené jsou hlavně koberce z vlny, které jsou nenáročné na údržbu. Dobře absorbují hluk a udržují přirozenou vlhkost ovzduší. Jejich vysoký vlas se nesešlape a neslehne.

Koberce z rostlinného vlákna mají teplý a přirozený vzhled a lze je ekologicky likvidovat. Oblíbená je na omak jemná mořská tráva. Sisal je odolnější a prodává se v mnoha barvách i vzorech. Koberce z kokosu jsou hrubší a mají přírodnější vzhled.

Gabbeh_550_Beige_[3]

 

Orientální koberce – co kus, to originál

Orientální koberce patří mezi umělecky cenné starožitnosti. Bývají ručně vázané a jejich řemeslné zpracování je velice náročné. Výroba vyžaduje zručnost, preciznost a trpělivost. Ruční vazba trvá řádově měsíce i roky. Od toho se odvíjí i poměrně vysoká cena (od desítek tisíc Kč výše).

Na cenu má vliv rozměr, hustota vázání, výška vlasu, počet použitých barev, nápaditost motivu, symetrie vazby a harmonie barevných kombinací. Vyrábí se z vlny, hedvábí nebo jejich kombinace. Hedvábné koberečky jsou jemné, mají vysoký lesk a jsou nejvíce ceněné.

577650917

 

Jak pečovat o koberec

Koberce stačí občas vysát, nejlépe po směru vlasu. Jednou za čas použijte práškové, mokré nebo strojové čištění pro obnovení původního vzhledu. Práškové čištění je vhodné pro všívané a tkané koberce, nedoporučuje se však u bavlny. Čištění mokrou cestou pomocí speciálního prostředku se hodí na většinu koberců, koberec však potom dlouho schne.

Chemické čištění je vhodné pro velice špinavé koberce. Provádí se speciálním strojem, který vstříknutím čistícího roztoku okamžitě odsává špínu z vláken. Tento stroj si můžete za poplatek půjčit nebo si na čištění přímo najmout odbornou firmu.

Vlas vlněného koberce je díky tuku elastický, takže se sám narovnává. Při odstraňování skvrn nepoužívejte šampon na koberce, protože byste tak odstranili tuk odpuzující nečistoty. Znečištění odsajte savou utěrkou. Použijte studenou nebo vlažnou vodu s prostředkem na praní vlny. Koberec nikdy netřete. Při běžném úklidu použijte k vysátí prachu hladkou trysku vysavače, nikdy rotační kartáč.

Lalee_Beste_BES_993_Ivory

 

Máte doma kusový koberec? Podělte se s Vašimi zkušenostmi.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť