Home Obývák inspirace Křeslo – víte, jaké typy existují a jaké si vybrat?

Křeslo – víte, jaké typy existují a jaké si vybrat?

by Martin Stropko

Vybrat křeslo tak, aby zapadlo do vašeho interiéru, není příliš složité. Moderní křesla mají většinou vysoké opěradlo, područky a menší rozměr, aby se vešla i do menších bytů. Pokud tíhnete ke klasice, pořiďte si pohodlný ušák, počítejte však s tím, že lépe vynikne na větším prostoru. V módě je retro interiér a v něm by nemělo chybět retro křeslo. To má většinou subtilní dřevěnou či kovovou konstrukci a potah ve výrazné barvě či vzoru.

Do exotického interiéru se hodí křeslo z vyplétaného ratanu, banánového listí nebo vodního hyacintu. Jejich krása je však často na úkor pohodlí, takže si před nákupem dobře vyzkoušejte, jak se vám v nich sedí. Pokud máte interiér ve stylu vintage, volte třeba křeslo s prošíváním a bohatým zdobením. Jak si ale vybrat křeslo tak, aby vyhovovalo přesně vašim potřebám?

Křeslo na čtení

Křeslo na čtení nemusí být zrovna klasický ušák, na který nedá mnoho čtenářů dopustit. Čtenářská křesla jsou většinou skloněna do pohodlného polosedu. U ušáku je výhoda, že si hlavu můžete opřít o boční oblouky. Při nákupu dbejte na to, aby bylo co nejpohodlnější, protože je zde předpoklad, že v něm strávíte hodně času.

 

kreslo_modra_astrid_01

 

Křeslo jako dekorace

Pokud máte dostatek místa, můžete si pořídit originální křeslo, u něhož je estetická stránka přednější než ta funkční. V takovém případě by měl být design křesla co nejvýraznější. Neznamená to však, že byste se něj museli jen dívat. Můžete na něj třeba občas posadit návštěvu.

Křesílka ke stolu

Pokud chcete u stolu více pohodlí, kupte si místo jídelních židlí křesílka. Subtilní křeslo vypadá téměř jako čalouněná jídelní židle,ale bývá pohodlnější. Mívá područky, případně opěradlo tvarované tak, že o něj můžete opřít záda i ruce zároveň. Křesílka však nejsou určena k odpočinku ani dlouhému sezení.

BRW_ferb_es_ontario_36_zielony_2

Rozkládací křesla

Rozkládací křesla najdou místo v menších bytech, ale třeba i v pracovně nebo pokoji pro hosty. Přes den si v nich posedíte a večer z nich jednoduchým pohybem vytvoříte lůžko pro příležitostné spaní. Nevýhodou může být, že křesla jsou těžší, dražší a většinou vypadají mohutněji. Při nákupu si vyzkoušejte rozkládací mechanismus. Rozkládání by mělo být co nejsnadnější. V některých křeslech se dokonce ukrývá menší úložný prostor.

Křeslo na lenošení

Křeslo na lenošení by mělo být co nejpohodlnější, takže by mělo mít hodně možností k nastavení. Křeslo by mělo mít opěrku hlavy a vysunovací nebo přídavnou podnožku. Měly by jít přizpůsobit područky i sklon opěradla. Některá křesla lze nastavovat pomocí elektrického ovladače, jiná mají zabudované masážní funkce. U nich však nečekejte, že vám napraví bolavá záda stejně jako kvalifikovaný masér či masérka.

ORIN_KRESLO

Mobilní křesla

Klasická křesla bývají dost těžká, takže je problém je přemisťovat. Pro snadnější přesuny bývají některá křesla vybavena kolečky. Jsou určena především pro starší lidi, takže by měly mít odolnou konstrukci područek, o která se člověk opře při vstávání a usedání a kolečka by měla mít brzdu. Navíc by měla být křesla čalouněná snadno čistitelným potahem. Výhodou bude i zabudovaný stolek, který poslouží třeba pro odložení brýlí nebo hrnku s kávou.

Houpací křesla

Houpavý pohyb má na člověka uklidňující efekt. V houpacím křesle tak můžete zrelaxovat svou mysl po náročném dni v práci. Při nákupu si ověřte pevnost konstrukce a její bezpečnost. Křeslo by mělo mít dostatečně dlouhé zadní oblouky a bezpečnostní zarážku proti pádu dopředu, abyste se při houpání nevyklopili.

 

Závěsná křesla

Specialitou jsou závěsná křesla, která vám stejně jako křesla houpací pomohou zrelaxovat mysl. Oproti nim vám mohou ušetřit trochu místa, ale musíte je mít kam pověsit. Pokud máte velký byt či dům, můžete je pověsit i do designového stojanu. Ten se však častěji využívá k pověšení závěsného křesla na zahradě.

Kancelářská křesla

Kancelářská křesla se od těch klasických liší především tvarem. Měla by mít opěrku rukou, hlavy i beder. Pro snadnější přemísťování pak mívají kolečka. Pro dlouhodobější sezení by křeslo mělo jít co nejvíce přizpůsobit vaší postavě a umožňovat zdravé sezení (houpací mechanismus). Měla by jít nastavit výška a hloubka sezení, sklon zádové opěrky či výška opěrek.

izolda_1000cierna_siva

 

Jaké křeslo máte doma vy? Napište do komentáře pod článkem.

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť