Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Koberec plný boulí? Poradíme Vám!

Koberec plný boulí? Poradíme Vám!

by Martin Stropko

Pořídili jste si nový nábytek, sedací soupravu či dekorace, a přemýšlíte, čím ještě interiér doladit? Tradiční součástí vybavení bytu je koberec, ať už stále oblíbenější kusový, nebo celoplošný. Každý z nich by měl barevně ladit s ostatním vybavením pokoje. Platí nepsané pravidlo, že ke světlým stěnám a nábytku pořizujte tmavší podlahovou krytinu a naopak. Dosáhnete tím žádaný kontrast.

Místnost nepřeplácejte, kombinujte spolu nejvíce tři hlavní barvy

Cenově dostupnější, ale méně trvanlivé, jsou koberce s umělým vláknem, jako jsou polyamid, polyakryl, polypropylen či nylon. Dražší, ale odolnější a s měkčím došlapem nakoupíte koberce z vlny, bavlny, kokosového vlákna nebo sisalu. Vždy kombinujte v místnosti maximálně tři hlavní barvy a nezapomínejte ani na kusové koberce, můžete jej pojmout i jako výrazný solitér.

koberec_farebne_kocky_adriel_05

 

Koberec máte položený, rozhlédnete se spokojeně po pokoji a vida! Na nejviditelnějším místě je boule, vlnka či hrbol. První reakcí je snaha tu nerovnost rozšlápnout, ale zpravidla se vám objeví jinde. Co s tím dělat a jak to napravit? Vlnění zabráníte nejlépe celoplošným přilepením, které není samoúčelné. Materiál koberců totiž boulemi snadno reaguje na změnu teplot nebo vlhkosti.

Většina pokládkových firem už dnes celoplošné koberce lepí, protože je vysáváte nebo myjete přímo na podlaze. Jejich případnou výměnu si raději také nechte provést od odborníků, kteří mají i speciální brusné stroje s odsáváním na odstranění starého lepidla. Podlaha v obývacím pokoji před lepením musí být bez závad, jakákoli nerovnost bude vidět. Pokud si lepení nepřejte, nechte si vypnout koberec „na lišty“, a určitě nezkoušejte pokládat nový koberec na starý.

Foto: ©Depositphotos.com/Syda_Productions

Foto: ©Depositphotos.com/Syda_Productions

Jako prevenci před vlnkováním odborníci radí ukládat koberec na rovnou, suchou a čistou podlahu. Prohlubně v podlaze obruste a vyrovnejte tmelem. Koberce kupujte v rozměru nejméně o 10 cm větším, pak je rozprostřete a nechte uležet alespoň tři hodiny. V zimě se snažte při ukládání držet teplotu v místnosti nad 15 °C. Po rozprostření a uležení koberec seřízněte tak, aby jeho rozměr byl kvůli dilataci při každé stěně kratší asi o 5 milimetrů.

Koberce z přírodních vláken nechte aklimatizovat při pokojové teplotě nejméně 24 hodin. Pokud má váš koberec spodní gumu či pěnovou vrstvu, posypte podlahu talkem, krytina se na ni nebude lepit a „zlobit“. Při ploše místnosti pod 16 m2 koberec pouze u stěn podlepte oboustrannou lepicí páskou. Pro napínání koberců pak slouží dřevěné lišty, připevněné hřebíčky po obvodu místnosti.

606859186

Ať už se předem obáváte potíží s nerovnostmi koberce nebo ne, ujasněte si v každém případě před jeho koupí následující:

  • Do jakého prostoru koberec vybíráte, slaďte jej spolu s nábytkem a ostatním zařízením
  • Pokrytou podlahovou plochu, změřte si minimální až maximální rozměr koberce
  • Jaká bude zátěž koberce, jak často po něm budete chodit, mát doma děti či psa
  • Jak často budete koberec čistit, světlé s dlouhým vlasem jsou náročnější na údržbu
  • Kolik jste ochotní do koberce investovat
  • Barevnost, tmavší barva koberce místnost zmenší, světlejší naopak
  • Materiál, rozhodněte se mezi umělým nebo přírodním

Předem si také rozmyslete, jestli se bude koberec dotýkat nábytku, nebo jej necháte ležet pod často se otevírajícími dveřmi. Za nějakou dobu by vás totiž mohlo rozčílit, že dvířka či dveře o dlouhý vlas drhnou a oboje se tak zbytečně ničí. Nikdy také nepokládejte kusový koberec na plošný, podle bytových designérů je to značně neestetické.

Máte doma také problémy s vybouleným kobercem? Napište do komentáře pod článkem, jak se vám jej povedlo vyřešit, a poraďte vhodný postup ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť