Home Obývák inspirace Jak zařídit obývák, aby byl útulný

Jak zařídit obývák, aby byl útulný

by Martin Stropko

Máte pocit, že váš obývák  působí trochu neosobně a chtěli byste ho zútulnit? Nemusíte hned dělat zásadní změny a předelat celý obývák. Zachovejte styl, který se vám líbí. Někdy stačí pouze pár vkusných doplňků nebo nová barva stěn.

BRW_MIESTNOSTI_AZTECA_OBYVACIA_IZBA_04

Útulné neznamená přeplácané

Útulný obyvák neznamená, že musíte celou místnost zahltit dekoracemi a doplňky. Jde spíše o atmosféru, kterou vytvoříte. „Teplo domova“ si zabezpečíte správnými barvami, vkusnými dopňky jako jsou dekorační polštáře, deky, svíčky ale i rostliny. Zapomeňte na to, že každá polička nebo regál musí být zaplněný věcmi. Místnost potřebuje i vzdušnost. Důležité je samozřejmě i osvětlení, které by nemělo být příliš intenzivní a studené. Barva stěn může být v přírodních odstínech hnědé, béžové, oranžové, ale i v jemné zelené nebo modré.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

 

Závěsy do obyváku

Pro někoho jsou závěsy přežitkem, pro někoho stylový doplněk. Jednobarevné i vzorované závěsy mohou být skvělým oživením obyváku. Barevně se dají sladit s doplňky, aby místnost působila kompaktně. Výraznější barva, která se nikde jinde v místnosti nenachází zase může celou rozzářit. Vzorované závěsy dokáží „rozbijí“ jednotvárný nebo nudný interiér.

 

Kromě estetické funkce plní i tu praktickou – zatemňují a chrání vaše soukromí. Použít nemusíte jen jeden typ závěsu. Okno můžete vylepšit záclonou nebo závěsem, které propouštějí světlo, ale zároveň vám nebude vidět dovnitř. K nim můžete přidat zatemňující závěsy. Jejich kvality oceníte i v zimě, protože částečně dokáží zabránit tomu, aby vám od okna „táhlo“.

Přírodní materiály

K zútulnění přispějí i přírodní materiály a rostliny. Základem je dřevo a netýká se to jen nábytku. Konferenční stolek z kvalitního masivního dřeva dokáže okouzlit. Působit útulně umí i dřevěné obklady, parapety nebo žaluzie a dekorace. Místo koberce vyzkoušejte umělou kožešinu. Chybět by neměly ani květináčové rostliny a případně i čerstvé řezané květy.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Polštáře, deky, taburetky

I malé detaily přinesou do vašeho příbytku pohodu. Několik dekoračních polštářů na sedačce nebo v křesle a teplá deka by také měly být součástí obýváku. Když si budete vybírat taburetku nebo podnožku, skvělým tipem jsou pletené bavlněné taburetky. Vhodné jsou přírodní a pastelové barvy.

DROPSHIPPING

 

Osvětlení obýváku

Kromě přirozeného světla, které si užijete přes den je potřebné i správné umělé osvětlení. Světlo v obýváku má být bílé teplé s teplotou od 2700 K do 3300 K. Zároveň by měl mít index barev CRI hodnotu nad 90. Co se svítidel týká, potřebujete jich několik. Kromě centrálního osvětlení jsou potřebné i doplňkové. Za centrální osvětlení se považuje obvykle stropní svítidlo, které osvětluje celou místnost.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Může jít o lustr, tenké stropní svítidlo a někdy se používá i stojanové svítidlo, které světlo rozptyluje po místnosti. Na čtení budete potřebovat stojanovou lampu s intenzivnějším světlem, které je usměrňované tam, kam potřebujete. Příjemnou atmosféru dokážete vytvořit dekoračními stolními lampami i LED pásy, které se umístňují na spodní část sedačky, k poličkám apod.

V jakém stylu máte zařízený obývák? Jaké barvy převládají u vás doma – neutrální nebo výraznější?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť