Home Dětský pokoj inspirace Jak vybrat správnou židli a stůl pro školáka

Jak vybrat správnou židli a stůl pro školáka

by Martin Stropko

Nástup do školy je významným milníkem pro Vaše dítě, a k tomu je třeba se patřičně připravit. Základem je zařídit dětský pokoj tak, aby se v něm školák cítil příjemně, pohodlně a měl dostatek prostoru pro studium, psaní domácích úkolů, ale také pro odpočinek a zábavu. V následujících odstavech Vám poradíme, jak vybrat kvalitní židličku a psací stůl pro Vaše dítě.

 

Naprostá většina dětí se na svůj první velký den velmi těší a aktovku neskládají ze zad už od loňských Vánoc. Poněkud hůře to mají rodiče, kterým nezbývá než zajistit vše nezbytné, aby se jejich budoucí inženýr či lékařka mohli nerušeně vzdělávat. Podle odborníků je nejdůležitějším prvkem v dětském pokoji místo, kde bude školák psát úkoly, malovat a tvořit. A to sestává především z kvalitní židle, která mu za pár měsíců nezničí záda, a vhodného psacího stolu.

Ergonomie na prvním místě

Kvalitní židle je židle ergonomická, neboli taková, která se přizpůsobí tělu, poskytne dítěti potřebný komfort a také možnost takzvaného aktivního sezení, to znamená občasné provedení pohybu trupem, hlavou nebo rukama. Aktivní sezení blahodárně působí na snížení zátěže zádových svalů, zlepšení krevního oběhu a tím pádem i zmenšení únavy. Nejlepší samozřejmě je po nějaké době od stolu vstát, protáhnout se a projít, případně provést několik jednoduchých cviků pro aktivizaci svalstva.

 

Nejen dobrá židle, ale také dobrý psací stůl hraje v dětském pracovním koutě důležitou roli. Ten by neměl být ani příliš nízký ani příliš vysoký, důležitá je dostatečně velká pracovní deska (v ideálním případě polohovatelná), několik zásuvek a nad hlavou množství přihrádek, kterých není u malého školáka nikdy dost. Přihrádky mají být pěkně po ruce, jak dlouho si v nich dítě udrží pořádek, to už záleží na něm.

 

Nábytek může vyrůstat zároveň s dítětem

Zajímavou novinkou na trhu je takzvaný rostoucí nábytek. Ten je navržen a vyroben tak, aby se během času mohl přizpůsobovat měnícím se dětským potřebám. Židle se může měnit v závislosti na výšce potomka, lze u ní měnit výšku a hloubku sedáku i opěradla, případně tuhost sedáku a nastavení opěrek hlavy, předloktí i zad.

U rostoucího stolu lze podle potřeby zvyšovat a snižovat výšku desky a její polohu. Vybrat si můžeme také ergonomicky tvarované pracovní desky, umožňující pohodlnější opření rukou při práci s PC. Zapomínat bychom neměli ani na praktické vychytávky jako jsou háčky na školní tašku, vysouvací zásuvky na psací potřeby nebo pravítko, zabudované přímo ve stole. Mějte na paměti, že u svého stolu bude trávit vaše dítě spoustu času, proto mu vytvořte takové podmínky, aby ho po práci netrápily bolesti hlavy, páteře nebo nohou!

Jak správně a pohodlně sedět?

  • chodidla musí celou plochou volně spočívat na podlaze
  • lýtka a stehna musí svírat úhel přibližně 90°
  • stejně tak paže k rukám, volně ležícím na stole, mají být v lokti v úhlu 90°
  • záda jsou neustále podepřena
  • občasný pohyb na židli prospívá sedícímu tělu
Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť