Home Dětský pokoj inspirace Jak vybrat postel pro školáka?

Jak vybrat postel pro školáka?

by Martin Stropko

Nábytek pro děti včetně postele by měl růst spolu s nimi. Dětská postel bude pravděpodobně sloužit podstatně kratší dobu než nám ta „ dospělácká“. Přesto je výběr vhodné postele velmi důležitý, protože děti se vyvíjejí a potřebují kvalitní a pohodlnou postel, která se jim bude líbit. Poradíme vám, jak vybrat postel pro školou povinné děti.

POSTEL_EMIO_TYP_04_ZELENA_OREZ

Rozměry a materiál dětské postele

Nekupujte dětem zbytečně velkou postel s tím, že jim vydrží déle. Dítě potřebuje dětskou postel , která je často vybavená nejen čelem postele, ale i bočními čely. Důvod je jasný – dítě z postele nespadne ani v případě špatných snů nebo když se v noci přehazuje. Rozměry dětské postele se pohybují od 160 x 70 cm, vhodná je ale šířka až 80 cm, aby mělo dítě pohodlí. Výška postele by měla být 45 – 55 cm. Výhodou je i postel s úložným prostorem, který se dá využít na hračky, peřiny nebo sezonní oblečení.NATURLIG_KIDS_STJERNEN_RAL_2003_ORANZOVA

Dobrou volbou jsou i tzv. postele s možností nastavit délku postele. Pokud jde o materiál, oblíbené a kvalitní jsou dřevěné postele, resp. dřevěné rámy, které jsou cenově dostupné. Tvrdé masivní dřevo (buk, dub) je dražší než například smrk, ale litovat nebudete ani koupí postele z dřevotřísky nebo MDF desek.

TEMPO_KONDELA_KOMBINOVA_POSTEL_FANY_90

Zakomponujte postel do dětského  pokoje

Nová postel by měla „zapadnout“ do dětského pokoje, teda by měla být vybraná s ohledem na ostatní zařízení, velikost a styl místnosti. Samozřejmě dětská postel může být pestrobarevná, vzorovaná nebo mít podobu závodního auta. Myslete, ale na to, že dítěti bude sloužit minimálně pár roků, během nichž se může jejich vkus změnit. I jednoduchá postel se dá vyzdobit nálepkami na nábytek, které se dají odlepit. Design postele se tak dá upravit podle nálady nebo vkusu vašeho potomka.

HALMAR_SPEED

Na co se zaměřit při výběru dětské postele

Z pohledu kvality spánku je důlěžitý hlavně rošt a matrace. I když je měkká postel pohodlnější, může dětem více uškodit než pomoci. Tvrdší postel podporuje správné postavení obratlů a tedy i růst a vývin dětí. Upřednostnit byste měli matraci z prodyšných materiálů. Výběr matrací závisí také na roštu – laťkový rošt  je dobrý doplnit pružinovou matrací, lamelový rošt pěnovou nebo latexovou matrací.

HALMAR_HAPPY_JUNGLE

Pokud jde o materiál rámu postele, masivní dřevo je sice dražší, ale i odolnější. Musíte ale počítat s tím, že vyžaduje údržbu. Lamino nemá až tak dlouhou životnost jako dřevo, ale v podstatě se o něho nemusíte vůbec starat a máte možnost vybrat si ze široké škály barevných provedení. Kvalita postele pro děti by neměla zaostávat za kvalitou vaší postele.

NATURLIG_KIDS_LARSOS_HIGH_BC_RAL_5015_MODRA

Vybrali jste pro vaše dítě postel s úložným prostorem nebo necháváte proudit vzduch pod postelí? Zamlouvá se vám víc postel z masivnáho dřeva nebo z MDF desek?

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť